Fabrikaların yerine konut inşa ediliyor

İstanbul Merter’deki eski üretim tesislerinin yerine markalı konut projeleri yükseliyor.

Fabrikaların yerine konut inşa ediliyor
Fabrikaların yerine konut inşa ediliyor
GİRİŞ 25.04.2017 11:17 GÜNCELLEME 25.04.2017 17:39

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü; şehir içinde kalmış sanayi sitelerini şehir dışına taşıyacaklarını belirtti. Özlü, sanayicilere taşınmaları için yüzde 3 faizle kredi desteği verip arazilere lüks konut ve AVM yapılabileceğini söyledi

Şehir merkezinde kalan fabrika ve atölyelerin şehir dışındaki daha geniş ve ferah alanlara taşınmasıyla birlikte, boşalan arazilerin üzerinde alışveriş merkezleri, rezidanslar, beş yıldızlı oteller ve iş merkezleri yükselmeye devam ediyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme verilerine göre İstanbul’un tekstil ve sanayide önde gelen bölgelerinden Merter’de fabrika dönüşümleriyle birlikte yaklaşık 4 bin adet bağımsız bölümden oluşan markalı projeler hayata geçti.

3 İLDEN TALEP GELMİŞ

Özlü, sanayicinin de bu konuda istekli olduğunu ve 5-6 bölgeden “Bizi taşıyın” talebi geldiğini belirtirken, uygulamaya isteklilerden başlayacaklarını anlattı. Özlü, Türkiye’yi tarayarak talepleri topladıklarını belirtirken, “Hatay, Tunceli, Malatya istedi. Biz de taşınmak isteyene yüzde 3 faizle kredi vereceğiz. Taşınma, altyapı ve üstyapı maliyeti karşılanacak. Hesabımıza göre, bin kadar sanayi sitesi için 17 milyarlık bir maliyet oluşuyor. Mülk değerleri zaten kendisini çevirecek” diye konuştu.

FİYATLAR YÜZDE 50 ARTTI

Fabrikaların yerine gelen yeni yapılar bölgede metrekare fiyatlarını adeta uçuruyor. TSKB verilerine göre üretim tesislerinin yerine gelen markalı konutlar bölgenin değerini son 4 yılda değerini yüzde 50 artırdı. 2013 yılında 4-5 bin TL olan metrekare fiyatları bugün 6-8 bin TL mertebelerine ulaştı.

FİŞİ TAK FABRİKANI ÇALIŞTIR’ DÖNEMİ

Geçen hafta yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) Üretim Reform Paketi’nin ilk 40 maddesinin ele alındığını kaydeden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayiciye ucuz arsa ve fabrika binası sağlayacaklarını söyledi. Özlü, arazinin devletin olacağını ve isteyene fabrika binası da yapılacağını belirtirken, “ÇED raporuna son, arsa aramaya son. Plug and play (Tak çalıştır). Gel fişini tak, fabrikanı çalıştır. Singapur’da, Malezya’da olduğu gibi. Kullanım hakkını 49 yıllığına vereceğiz. Sanayici de parasını arsa ve bina yerine makine ve işletmeye ayıracak.” dedi.