Türkiye’ye yabancı akını üçe katlandı

Yabancıların Türk şirketleri için 2016’da yaptığı yatırım tutarı, bir önceki yıla kıyasla üçe katlanarak 18,9 milyar lira oldu.

Türkiye’ye yabancı akını üçe katlandı
Türkiye’ye yabancı akını üçe katlandı
GİRİŞ 19.04.2017 17:37 GÜNCELLEME 19.04.2017 17:37
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Türkiye, 2016’da zor bir yıl geçirmesine rağmen, yabancıların ‘reel’ yatırımlara ilgisi azalmadı. Yabancıların Türk şirketleri için 2016’da yaptığı yatırım tutarı, bir önceki yıla kıyasla üçe katlanarak 18,9 milyar liraya ulaştı. Söz konusu yatırım tutarı 2015’te 6,3 milyar lira seviyesindeydi.

Yabancı yatırımcılar geçen yıl, 47 ayrı işlemle Türk şirketlerine yatırım gerçekleştirdi. 9 işlemle Hollandalı yatırımcılar ilk sırada yer aldı. Bunu 6 işlemle Alman, 4 işlemle Japon ve İngiliz yatırımcılar takip etti. Geçen yıl ABD’li, Fransız, İsviçreli ve Koreliler, Türk şirketlerine yönelik 3’er yatırım işlemi gerçekleştirdi.

HANGİ SEKTÖRLER?

2016’da en yüksek işlem değeri, 8,2 milyar lirayla parasal aracı kuruluşların faaliyetlerinde gerçekleşti. Bunu 5,8 milyar lirayla elektrik enerjisi üretimi, iletimi ve dağıtımı işlemleri takip etti. Söz konusu değerler; metal işleme makineleri imalatında 2,7 milyar lirayı, sinema filmi, video ve televizyon programı faaliyetlerinde 2 milyar lirayı, tarımsal ham madde ve canlı hayvanların toptan ticaretinde 1,6 milyar lirayı buldu.

Bu arada geçen yıl Türkiye piyasalarında yapılan özelleştirmelerin, en çok elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı faaliyetinde gerçekleştiği görüldü. Bu kapsamda TP Petrol Dağıtım AŞ’nin hisse satış sözleşmesi imzalama çalışmaları sürerken, Şanlıurfa Hidroelektrik Santrali (HES) ile Adıgüzel ve Kemer HES ihalelerinde devir süreci devam ediyor. Doğankent Kürtün ve Torul HES ihalesi onay sürecinde bulunurken, Tortum HES ile Almus ve Köklüce HES ihalelerinde de Özelleştirme Yüksek Kurulu onay süreci işliyor.

BORSA İSTANBUL'A ORTAK GELİYOR

İslam Kalkınma Bankası, Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk hissesini almayı planladığı belirtildi. Borsa İstanbul (BİST) Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, "İslami Kalkınma Bankası'nın borsaya ortak olmasını istiyoruz ve anlaşmayı üç ay içinde sonuçlandırmayı planlıyoruz. İslami Kalkınma Bankası'nın payı yüzde 10'dan daha düşük olacak" dedi. 

YORUMLAR 42
  • yuuh 7 yıl önce Şikayet Et
    suudi kralı yüzlerce milyar dolarlık yatırımla gelecem diyordu tırrt çıktı
    Cevapla
  • Şeyh Holmes 7 yıl önce Şikayet Et
    Sudilerin 700 milyar dolar parası ABD'de... SAdece o parayı alıp Türkiyeye gelseler islam dünyasının hiç bir sorunu çaresiz kalmazdı.
    Cevapla
  • amin 7 yıl önce Şikayet Et
    allahim bereket versin
    Cevapla
  • Adm 7 yıl önce Şikayet Et
    Şirketleri satanlar paraları ne yapiyor saniyosunuz yeni alanlarda yatırim yapıyorlar eleştirileriniz hiç objektif deyil empati kurun sizde oşirketler olsa hiç tereddut etmeden satarsınız
    Cevapla
  • Tuba 7 yıl önce Şikayet Et
    Hollanda ilk sırada diyor. Hollanda batmıyor size araplar batıyor öyle mi? Hiç objektif değilsiniz. Tamam bize faydaları olmayabilir fazla ama en azından araplar polis köpeklerini vatandaşlarımızın üstüne salmaz.
    Cevapla
  • Bulent ARGON 7 yıl önce Şikayet Et
    Araplardan sayin cumhurbaskanimiz erdogan icin turkiyeye cok yatirim kaydi Araplari kucuk gormeyin lawrance olayindan sonra birbirimize yanlis gozle baktik ama artik gercegi gorme zamani artik her sey ortada gercek dost gercek dusman.Nerdeyse hic dostumuz yokmus.Araplardan destek cikan olmasaydi bu kadar yatirim ve devletin imf borcu kapatilamazdi...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle