Türkiye’nin ihracatına konteyner kumpası

Türkiye’ye ekonomik operasyon yapmak isteyenler bu kez ihracatçıyı hedef aldı. Konteyner devleri, limana mal getirip boşalttıktan sonra Türk mallarını almadan boş dönüyor.

Türkiye’nin ihracatına konteyner kumpası
Türkiye’nin ihracatına konteyner kumpası
GİRİŞ 18.04.2017 07:45 GÜNCELLEME 18.04.2017 07:45
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Türkiye’ye ekonomik operasyon yapmak isteyenler boş durmuyor. Referandum sürecinde piyasalarda algı operasyonu yapmaya çalışan zihniyet bu kez mart ayını yüzde 19’luk artışla kapatan ihracatçıları hedef aldı. İhracatçılar yurt dışına mal göndermek için konteyner bulamıyor. En büyük sıkıntı ise maden ve mermer ihracatında yaşanıyor. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu’nun verdiği bilgiye göre dünyada konteyner taşımalığını elinde bulunduran 5-6 şirket var. Bu şirketler Türkiye’ye mal getirip boşalttıktan sonra Türk mallarını almadan boş dönüyor.

FİYATLAR 2’YE KATLANDI

Ali Kahyaoğlu yaşanan bu durumu “Kimin yaptığını bilemem. Avrupa mı diğerleri mi ama Türkiye’yi ekonomik olarak boğmaya çalışıyorlar. Türkiye’nin üzerine çok büyük oyunlar oynanıyor” sözleriyle anlattı. Bu şirketlere muhtemelen baskı yapıldığını söyleyen Kahyaoğlu “Şu an konteyner sıkıntısı inanılmaz düzeyde. Çin, Hindistan ve Dubai’ye yükleme yapamıyoruz. Önceden 400 dolara konteyner yolluyorduk. Fiyatlar da katlandı. Konteyner fiyatları 1.200 dolara çıktı” diye konuştu. Kahyaoğlu, Türkiye’ye mal getiren gemilerin boş konteynerle geri dönmemesi için mutlaka devlet tarafından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Bakanlığa yazı yazdığını da belirten Kahyaoğlu bu gemilere müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Kahyaoğlu “İhracatımız artıyor ama daha fazla da artabilir. Benim maden ocaklarımda malım bekliyor. Şimdi dökme gemi bulma peşindeyiz. Bir tane bulduk. Ama biz sadece Çin’e yılda 4 milyon ton mal yüklüyoruz. 4 milyon ton için dünya kadar gemi lazım. 1-2 aydır bekleyen mallar var. Konteyner fiyatları da ikiye katlandığı için müşteri de indirim istiyor. Sıkıntı büyük. Yükleme yapamıyoruz” dedi.

Hedef 2.2 milyar dolar’ı yakalamak

2017’yi ‘Doğaltaş Yılı’ ilan ettiklerini anlatan Kahyaoğlu “Bu sene 2013’teki 2.2 milyor dolar ihracat rakamını yakalarız. Yoğun tanıtım yapacağız. Ayrıca mimari ofis açacağız. Bu ofis dünyadaki tüm inşaat projelerini takip edecek. Bunların hepsine Türk mermerini koymak için mücadele edeceğiz” diye konuştu. Kahyaoğlu, URGE olarak anılan ‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi’ kapsamında  verilen fuar desteğinin kaldırıldığını da belirterek bunun KOBİ’ler için gerekli olduğunu anlattı.

Star

YORUMLAR 53
  • Tezcan 6 yıl önce Şikayet Et
    Gemi yapımları başlasın . Bizde yeterli gemi yoksa komşularda yardım edecek kadar vardır.
    Cevapla
  • yoldaş 6 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim sizde yavaşlatma eylemi yapın gemiler günlerce bi beklesin bakam ne boh yicekler
    Cevapla
  • Cem Atilkan 6 yıl önce Şikayet Et
    Desenizde bizi bu sefer de konteynirci yapacaklar bunlar. Bunlarin her yaptigi olumsuzluk bize olumlu olarak geri donuyor.
    Cevapla
  • Çiğdem 6 yıl önce Şikayet Et
    Böyle yapan gemilere ceza kesilsin Ya da vergileri yükseltilsin Bir çözümü vardır Kimse bu ülkeye diz çöktüremez
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Devletimiz büyük konteynır gemisi yapsın acil tersanemiz var sonra bir güzel işletsin . Sonrada bir kanun çıkaracan türkiyeden giden gemiler türk bayrak taşıyacak dersin olduda bitti olur güzel olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle