Her evin çatısı kazanç kapısı oluyor!

Türkiye’de herkesin güneşten elektrik üretmesinin önü açılıyor. Vatandaşlar evin, iş yerinin çatısına kuracağı güneş paneliyle kendi elektriğini üretecek, fazlasını da satacak.

Her evin çatısı kazanç kapısı oluyor!
Her evin çatısı kazanç kapısı oluyor!
GİRİŞ 12.04.2017 06:32 GÜNCELLEME 12.04.2017 06:38
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Evlerin, apartmanların, iş yerlerinin çatılarına kurulacak güneş panelleri ile herkesin elektrik üreticisi olmasının yolu açıldı. Taslak düzenlemeye göre, küçük üreticiler de çatılarına panel kurarak kendi elektriğini üretebilecek, ihtiyaç fazlasını şebekeye vererek para kazanabilecek.

Panel maliyetlerinin düşmesiyle yaygınlaşması beklenen uygulamadan fabrikaların da yararlanması bekleniyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 10 KW’ye kadar üretim yapan güneş enerjisi panellerinin sisteme enerji satabilmesini sağlayan düzenleme için taslak hazırladı.

Özellikle apartman ve siteleri ilgilendiren düzenlemeyle, vatandaşlar güneşten kendi elektrik ihtiyacını karşılayabilecek, ihtiyaç fazlası elektriği şebekeye vererek para kazanabilecek. Taslağa göre, uygulamadan yararlanmak isteyenler şebeke işletmecisine başvuracak. Güneş enerjisi üretim tesisi, tüketim tesisinin ölçüm noktasından dağıtım sistemine bağlanacak. Her abonelik için bir başvuru yapılacak. Elektrik şirketleri çağrı mektubuyla taleplere karşılık verecek. Projenin onaylanmasından sonra 90 içinde kurulacak sistem resmi kurumlara onaylatılacak.

KİRACI DA YAPABİLİR

Lisanssız üretim kapsamındaki uygulama için tapu ya da asgari iki yıl süreli kira sözleşmesi istenecek. Birden fazla kullanıcının bulunduğu apartman, site gibi yerler için noter onayı gerekecek. Çatı uygulaması kapsamında kurulacak paneller için gerek duyulması halinde imar mevzuatı çerçevesinde belge istenebilecek. Bundan sonra sözleşme imzalayan kullanıcılar, sayaç taktırarak sisteme elektrik verebilecek.  

10 MİLYON ÇATI VAR

Fikirtepe’deki konut projesinde güneş enerjisinin yüzde 5 oranında zorunlu kılındığını hatırlatan Erkan, EPDK düzenlemesinin hayata geçmesiyle 100-200 bin çatılık projelerin hayata geçmesinin mümkün olduğunu dile getirdi. Türkiye’de 10 milyon çatı olduğunu belirten Erkan, “Güneşle su ısıtmada dünya üçüncüsüyüz. 5 yıllık süreçte güneş enerjisi de her yerde olacak” dedi. Erkan, fabrikaların da vergi muafiyeti gibi olanaklar sağlanması halinde güneş enerjisine geçebileceğini ifade ederek, “Orada da patlama olacaktır” diye konuştu.

BÜYÜK POTANSİYEL VAR

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş enerjisi çok önemli bir potansiyele sahip. Buna karşın 2016 yılı sonu itibarıyla 78.500 MW kurulu güç içinde güneş enerjisi yüzde 1’lik pay alabiliyor.  Türkiye yıllık 2.737 saat güneşlenme süresi karşılığında güneşten sadece 860 MW enerji elde ediyor. 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 53
  • DİNÇER 6 yıl önce Şikayet Et
    Ah bide kendimiz üretebilsek. Şu an çok pahalı. Teknolojisi yabancı elinde.
    Cevapla
  • vatansever 6 yıl önce Şikayet Et
    devlet destegi olmali en azindan yarisini karsilamali yoksa parasi olan yapar digeri bakar
    Cevapla
  • Ankaralı 6 yıl önce Şikayet Et
    Devletim bir çok yeniliğin arkasından kanunla,yönetmelikle, yıllar sonra geliyor, güneş enerjisini kullanmada, su ısıtmada kullanma daki gibi yıllar önce mesela 30 yıl önce başlamış olsaydık şimdi çok yol,mesafe alırdık. güneş enerjisi ile elektrik üretmede çok geç kaldık, devletimden beklentim odur ki, her vatandaş istediği kadar elektrik üretebilsin, ve binalarda nasıl otopark zorunluluğu imar kanunu ile zorunlu ise, güneş enerjisini kullanmakta imar kanunu ile zorunlu olmalıdır ki, devletim yıllık 50 milyar dolar parasını dış ülkelere döviz olarak vermesin, bu para yurdumda kalsın, ülkem kazansın, ülkem kalkınsın...
    Cevapla
  • selim 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir taraftan faydalı,küresel ısınmaya katkı sağlayacağını düşünürsek bu açıdan da zararlı olabilir. Milyonlarca metrekare güneş paneli?
    Cevapla
  • Nihani 6 yıl önce Şikayet Et
    Küresel ısınmaya katkı mı? Tam tersi karbon salınımını ciddi oranda azaltacak ayrıca güneş enerjisinin bir bölümü elektriğe dönüşeceği için şehirlerdeki ısınmayı azaltacak
    Cevapla
  • Yerelli 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok geç kaldık. Gelişmiş ülkeler bu enerjiye çoktan geçtiler. Bazı bölgelerde geçiş zaruri hale getirilmelidir. Harika bir iş olacak. Hayırlı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle