Türkiye'nin en önemli projesinde kritik gelişme

Milli savaş uçağı 'TF-X'in 2023'te havalanabilmesi için altyapı çalışmaları başladı.Rüzgar tünelleri, laboratuvar ve test merkezleri yapılacak. Ayrıca mükemmeliyet merkezi açılacak

GİRİŞ 05.04.2017 12:28 GÜNCELLEME 05.04.2017 15:37
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

Hükümet, ilk milli savaş uçağı olacak TF-X'in 2023'te havada olabilmesi için altyapı yatırımlarının startını verdi. Bu amaçla havacılık sanayinin geliştirilmesine yönelik olarak sertifikasyon, test ve diğer altyapı ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla 'Havacılık Teknolojileri Test ve Mükemmeliyet Merkezi Fizibilite Etüdü Projesi' çalışmaları başlatıldı. Türkiye'yi havacılık endüstrisinde dünya markası haline getirmeyi hedefleyen hükümet, bu alanda yapacağı altyapı yatırımlarına başladı. Geliştirilen test ve mükemmeliyet merkezi projesi kapsamında havacılık sanayiinin mevcut altyapı, kabiliyet ve kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor.

ULUSLARARASI REKABET

Ayrıca uluslararası alanda rekabet edebilecek nitelikte ve kalitede ürünlerin imal edilmesi amacıyla sektörün ihtiyaç duyduğu test merkezleri, laboratuvarlar ve rüzgar tünelleri inşa edilmesi hedefleniyor. Akşam'ın haberine göre, rüzgar tünelinin içine yerleştirilen gerçek ya da küçültülmüş boyutlardaki parça ve araçların aerodinamik nitelikleri, denetlenebilen koşullar altında denenebilirken, gerekli hızlara göre farklı düzenekler de kullanılacak. Yeni tasarlanacak tünel, parça testlerinde de kullanılabilecek şekilde dizayn edilecek

TÜBİTAK’LA İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

Hazırlanacak bu altyapıların işletme modellerini de kapsayan projede Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK işbirliği içerisinde çalışacak. Söz konusu projenin bu yıl içerisinde tamamlanarak, gerekli alt yapıların oluşturulması için de bu süreçten sonra harekete geçilecek.

F-16'LARIN YERİNİ ALIP, F-35'LERİN AÇIĞINI KAPATACAK

Hükümet test ve mükemmeliyet merkeziyle Milli Muharip Uçak (TF-X) projesi öncesi altyapı yatırımlarını tamamlayacak. 2023 yılından sonra hem F-16 savaş uçaklarının yerini alacak şekilde hem de yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin açığını kapatacak şekilde geliştirilen TF-X'in kavramsal tasarım çalışmaları 2013 yılında tamamlandı. Projenin, ön tasarım aşaması için ise 2016 yılının Ağustos ayında sözleşme imzalandı. 2020 yılında uçağın seri üretimine geçilmesi hedefleniyor.

YORUMLAR 59
  • giresunlu 7 yıl önce Şikayet Et
    ooo ingilizden teyyare sen daha 2500 yıl bekleeee bizim tank motoru gibi olur
    Cevapla
  • asker 7 yıl önce Şikayet Et
    her seçim öncesi bişeyler uçuyor ama.. sonra semalar yine sesiz!!
    Cevapla
  • Şeyh Holmes 7 yıl önce Şikayet Et
    ingilizlerin 1. dünya savaşından önce parasını Denizci cemiyetimizden alıp buna ragmen 2 savaş gemimizi teslim etmediğini bilmek gerek. Bu işe girmeleri ucak yapmamız için değil uçak yapamamız içindir. Türkiye bu yanlıştan dönmezse 2023te değil 2053 bile ingilizlerle ucak yapamaz!
    Cevapla
  • Fahri 7 yıl önce Şikayet Et
    Daha Altay tankının motorunu yapamadık, ne savaş jeti? Ortada çok yok yumurta yok. İran bile +2000km uzun menzilli füze yapıyor, biz hikâye. Daha çok çalışmamız lazım çoook.
    Cevapla
  • analist 7 yıl önce Şikayet Et
    daha da gelismemiz lazim isin icinde ingiliz kuffari olmadan ona kil kadar cikar saglamadan bu isi yapmamiz lazim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle