Reklam dünyası Cem Yılmaz'ı tartışıyor

Cem Yılmaz'ın Türk Telekom'la yaptığı 4 milyon dolarlık reklam anlaşması; sektördeki 'ünlü kullanımı reklama yarar mı yoksa zarar mı sağlar?' tartışmasını gündeme getirdi. Reklamcılık duayenleri görüşlerini Para dergisiyle paylaştı

Reklam dünyası Cem Yılmaz'ı tartışıyor
Reklam dünyası Cem Yılmaz'ı tartışıyor
GİRİŞ 26.03.2007 07:02 GÜNCELLEME 26.03.2007 07:02

Komedi ustası Cem Yılmaz'ın; Telsim, Doritos A La Turca ve Opet'ten sonra şimdi de Türk Telekom reklamlarıyla karşımıza çıkacak olması, 'Cem Yılmaz markalara ne katıyor? Markanın mı, yoksa Cem Yılmaz'ın mı reklamı yapılıyor?' sorusunu gündeme getirdi. Para dergisinden Zeliha Alagöz'ün konuyu masaya yatırdığı haberde; Yılmaz'ın Türk Telekom reklamlarında oynamasının ne kadar doğru olacağı enine boyuna ele alındı.

KEÇİLİ: BENCE YANLIŞ BİR KARAR
Cen Ajans Onursal Başkanı Nail Keçili, Türk Telekom'un Cem Yılmaz'ı seçmesinin yanlış bir karar olduğunu belirterek, 'Cem'in bundan önceki markalara kattıkları var ama götürdükleri daha çok olmuştur. Reklamlarının maliyeti getirdiklerinden çoktur. Ünlü kullanmak bugün belki moda ama ilerde sektöre ciddi zararlar verecektir' dedi. 'Reklam insanları güldürmek için yapılmaz' görüşünü savunan Nail Keçili şunları söyledi: 'Şovmenlerin, ünlülerin reklamdan aldıkları, verdiklerinden çoktur. Normal hayatta yaptığı işi çok öne çıkarılmamalı, onun oyunculuk kabiliyetinden yararlanılmalıdır. Biz de zamanında ünlü kullandık. Ama normal bir oyuncu gibi kullandık!'

TOPÇUOĞLU: MARKAYI EZMİYOR
Reklamcılar Derneği Başkanı Cem Topçuoğlu ise Keçili'nin aksine Cem Yılmaz'ın her markaya ayrı bir değer kattığını öne sürdü. Cem Yılmaz'ın markayı ezmediğini vurgulayan Topçuoğlu, şunları söyledi: 'Reklamlarda oynayan bir ünlü normalde kendini dinlendirir, ondan sonra başka bir kampanyayla karşımıza çıkar. Örneğin Şener Şen bir markadan başka bir markaya geçecekse, 2 yıl ortadan kaybolur. Cem Yılmaz ise çok farklı. Bir kampanya biter bitmez diğerine başlıyor. Ve her markaya ayrı bir değer katabiliyor. Her markanın içine kendini nasıl sokacağını çok iyi biliyor. Karikatürist olması, mizahla uğraşması sayesinde, toplumun her kesimini çok iyi gözleyip, bir araya getirmesini sağlıyor. Markayı ezmiyor; reklamcılara da ilham veriyor.

SAĞLAM: KISA VADEDE FAYDALI
Reklamcılık Vakfı Başkanı Özgür Sağlam ise, Cem Yılmaz'ı kısa sürede dikkat çekmek isteyen markalar açısından doğru bir tercih olarak gördüğünü söyledi. Yılmaz'ın popüler kültürün bir kahramanı olduğunu vurgulayan Sağlam, 'Türk toplumu balık hafızalıdır. Cem Yılmaz mizah yapıyor. Mizah da doğası gereği çabuk tüketilir. Geçici başarılar için çok uygun bir tercih. Kısa sürede markayı tatmin ediyor, bilinirlik ve yüksek satış getiriyor' dedi.

'Eğitim şart' dedi Türkiye cips yedi!

Yılmaz'ın şimdiye kadar oynadığı reklam kampanyalarının sonuçları incelendiğinde, markaların gerçekten de kısa sürede büyük başarılar yakaladığı ortaya çıkıyor. Örneğin, iki yıl önceki 'Doktor bu ne?' ve 'Eğitim şart!' repliklerinin dillere pelesenk olduğu Cem Yılmaz'lı Doritos A La Turca reklamları; markanın bilinirlik ve satışını oldukça ciddi oranlarda artırmıştı. ACNielsen'ın araştırmasına göre de Doritos reklamının döndüğü 2004 ocakağustos döneminde; söz konusu ürünlerin pazar payı yüzde 5.6 arttı. Ürünün tonaj verileri de 2004 yılında hedeflenenin yüzde 112 üzerine çıktı! Cem Yılmazlı reklamların ardından Doritos'un mısır cipsleri kategorisindeki pazar payı 2003'e göre yüzde 5.5 arttı.

GİTT'le birlikte pazar payı arttı

Cem Yılmaz'ın, son reklam kampanyası Opet, HTP'nin yaptığı Reklam Algı Etki Araştırması sonuçlarına göre; yüzde 42'yle en fazla anımsanan, yüzde 63'le de en çok beğenilen reklam çıktı. Opet, Yılmaz'ın oynadığı reklamın sembolü olan GITT arabası ve Mayk bebeklerinin de katkısıyla pazar payını 1.7 puan birden artırdı. Bu kampanya da bu yılki Effie Reklam Etkinliği Yarışması'nda kendi kategorisinde Gümüş Effie ödülü aldı.

Yeni reklamı eski ortağıyla çekecek

Cem Yılmaz, Türk Telekom reklamlarında bir zamanlar 'reklamın dahi çocuğu' olarak anılan Ali Taran'la çalışacak. Türk Telekom reklamlarını, Ali Taran'ın reklam ajansı ATCW hazırlayacak. Ali Taran ve Cem Yılmaz birlikteliği, eskilere dayanıyor. Yılmaz'ın ünlü Ajda Pekkan ve Athena'lı Telsim reklamları Taran'ın şirketi tarafından çekilmişti. İki ünlü, bir dönem 'Beyin' adlı ortak bir reklam şirketi de kurdu. 2004'te 100 bin YTL sermayeyle kurulan şirkette Yılmaz'ın 49, Taran'ın ise 48 bin YTL payı vardı. Yılmaz bir süre sonra şirketten ayrıldı.


(Sabah)