Sonunda ABD de kabullendi! Türkiye durdurulamıyor

Türkiye ekonomisi tüm operasyonlara karşı hız kesmeden büyümeye devam ediyor. ABD'li finans devleri yaptıkları açıklamayla bunu resmen kabul ettiler

Sonunda ABD de kabullendi! Türkiye durdurulamıyor
Sonunda ABD de kabullendi! Türkiye durdurulamıyor
GİRİŞ 01.04.2017 10:53 GÜNCELLEME 01.04.2017 11:03
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Haber7.com

Üst akıl tarafından Türkiye ekonomisine vurulmaya çalışılan darbe başarısız oldu. Gezi olayları, 17/25 Aralık, 15 Temmuz ve sonrasında dolar üzerinden yapılan operasyonların tamamı başarısız oldu.

TERÖR SALDIRILARI VE AVRUPA YAPTIRIMLARI

Bir yandan Batı diğer yandan PKK, DAEŞ ve FETÖ terör örgütünün ekonomiyi de hedef alan sistematik saldırılarına rağmen Türkiye ekonomisi gücüne güç kattı. Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası ekonomide yaşananlar sonrası 2016'ya riskli başlayan Türkiye, bu durumu fırsat bilenler tarafından sistematik saldırıların hedefi oldu. Yılın başından sonuna kadar süren bu saldırılar arasında Avrupa tarafından ekonomik yaptırım kararları ve terör örgütlerinin turizmin kalbi olan noktalara düzenledikleri saldırılar var.

Son olarak 15 Temmuz darbe girişimiyle vurulmaya çalışılan darbe de başarısız olunca kredi derecelendirme kuruluşları ve dolar üzerinden spekülasyon operasyonları başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrılarıyla başlayan seferberlikler ve Türkiye ekonomisinin gücüyle Türkiye bu saldırıların tamamını bertaraf etti. 

BÜYÜME RAKAMLARI EN İYİ CEVAP OLDU

Son çeyrekte yüzde 2.3 büyümesi beklenen Türkiye ekonomisi yüzde 3.5 büyüdü. Türkiye, böylece 2016'yı yüzde 2.9 büyüme oranı ile kapattı.

ABD'Lİ FİNANS DEVİNDEN AÇIKLAMA

ABD'li yatırım bankacılığı devlerinden Goldman Sachs ve JPMorgan Chase, Türkiye'nin bu yıla dair büyüme tahminlerini yükselttiklerini duyurdu.

Goldman Sachs'ten yapılan açıklamada, geçen yılın üçüncü çeyreğindeki yüzde 1,3'lük daralmanın ardından son çeyrekte yüzde 3,5'lik büyüme oranının yakalandığı vurgulanırken, ayrıca son çeyrekteki oranın Bankanın yüzde 1,1'lik büyüme öngörüsünün üzerinde olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 2,9 büyüyerek beklentileri geride bıraktığının altı çizilirken, buna göre Bankanın 2017'ye dair büyüme beklentisinin de yüzde 1,8'den yüzde 2,3'e çıkarıldığı ve ekonominin bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 2,6 büyümesinin beklendiği bildirildi.

Siyasi belirsizlik ve Türk Lirası'ndaki zayıflama nedeniyle Türkiye'de tüketimin sınırlı kalacağının tahmin edildiği bilgisine yer verilen açıklamada, buna rağmen tüketici harcamalarının geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 5,7 arttığı kaydedildi.

Açıklamada, en büyük iyileşmenin ihracat alanında olduğuna işaret edilirken, geçen yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde sırasıyla yüzde 1,9 ve yüzde 9,3 daralan ihracatın dördüncü çeyrekte yüzde 2,3 arttığı belirtildi. İhracatın gelecek dönemlerde de büyümenin önemli bir faktörü olmaya devam edeceğinin vurgulandığı açıklamada, turizmdeki sert düşüşe rağmen hizmet sektörünün bundan etkilenmediği ifade edildi.

"TÜRKİYE EKONOMİSİ GÜÇLÜ"

Bir diğer ABD'li yatırım bankacılığı devi JPMorgan Chase de Türkiye'nin 2017 büyüme tahminini yüzde 1,8'den yüzde 2,6'ya çıkardığını duyurdu.Bankadan yapılan açıklamada, "siyasi belirsizliğin devam etmesine rağmen bugün açıklanan büyüme verilerinin Türk ekonomisi açısından güçlü olduğu" belirtildi.

Açıklamada, siyasi belirsizliğin 16 Nisan'da yapılacak referandumdan sonra sona erebileceği, bu durumda da ekonomik performansın daha da yükselebileceği ve ülkeye yabancı sermaye girişinin artabileceği kaydedildi.

BİR AÇIKLAMADA CAPİTAL ECONOMİSC'TEN

Londra merkezli uluslararası bağımsız araştırma kuruluşu Capital Economics de Türkiye'nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 1,8'den yüzde 2,5'e yükselttiğini duyurdu. Capital Economics'ten yapılan açıklamada, tüketici harcamalarının geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,7'lik düşüş kaydetmesinin ardından dördüncü çeyrekte güçlü şekilde toparlanarak yüzde 5,7'ye yükseldiğine dikkat çekildi. Açıklamada, ihracattaki güçlü artışa ve yatırımlardaki yükselişe de işaret edilerek, Türk ekonomisinin gelecek yılda da yüzde 2,5 büyüme göstermesinin tahmin edildiği belirtildi.

EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKTI

Yaklaşan referandum öncesinde, Türkiye'ye yönelik artan olumsuz algı operasyonlarına yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılar prim tanımadı. İç piyasada ekonomik güven endeksi martta yüzde 5 artarak 96.1 ile Eylül 2016'dan bu yanaki en yüksek seviyeye çıkarken, yabancı yatırımcılar da Türk tahvillerine adeta akın etti.

HAZİNE'YE REKOR TALEP

Hazine'nin 6 Nisan 2023 vadeli 1.25 milyar dolarlık sukuk ihracına 3.7 milyar doların üzerinde talep geldi. Getiri oranı ise beklentilerin altına inerek yüzde 4.98 oldu. Hazine'nin, uluslararası piyasalarda itfası gelmemiş 4.75 milyar dolar büyüklüğünde dört tane dolar cinsi sukuk ihracı bulunuyor, dünkü ihraç ise beşinci olacak.

TAHVİLDE 6 AYIN EN YÜKSEĞİ

Merkez Bankası tarafından dün açıklanan verilere göre, yabancıların iç piyasada tahvil-bono alımları da 398 milyon dolarla 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Yurt dışında yerleşik kişilerin DİBS stoku 26 milyar 442 milyon dolara yükseldi.

    YORUMLAR 74
    • ben 7 yıl önce Şikayet Et
      benım çevremde yakınlarım 15 kışi ev aldı kıredıyle borçlarını oduyorlar kıradan kurtulduk dıye sevınıyor 1100 ıle 1800 tl arasında taksıt oduyorlar
      Cevapla
    • Şaban 7 yıl önce Şikayet Et
      Biz İSLAMı yarım yamalak yaşıyoruz. Bu haliyle millet bizden ürkmeye başladı. Ahhh birde tam yaşayabilsek o zaman dünya lideri oluruz.. Hak geldi Batıl zail oldu Muhakkak ki bâtıl yok olacaktır (yok olmaya mahkûmdur).”İsra sueresi 81. ayet..
      Cevapla
    • Nasıl oluyor? 7 yıl önce Şikayet Et
      Bana bu büyüme nin hangi unsurlar baza alınarak hesaplandigini biri anlatabilirmi? Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu,Alım gücünün hergecen gün azaldığı,insanların geçimini bankalar üzerinden borçla sağladığı,devlet bütçesinin her yıl açık verdiği,dış ticaret açığının her yıl biraz daha arttığı,teknolojinin sanayinin büyük oranda ithal edildiği, tarımın aynı şekilde yurtdışına bağımlı hale geldiği bir ortamda nasıl büyüyor bu ekonomi?
      Cevapla
    • Yusuf kardeşime 7 yıl önce Şikayet Et
      Kardeş bir kere asgari ücret devleti baglamaz demek çok anlamsız bir söylem olmuş.Kim belirleyecek bu ücreti işverenler mı?İsvicrden örnek vermişsin.Kardes isvicrenin nüfusu 10 milyon falan.Calisan sayısı kaç kişidir?Bizim ülkemizdeki gibi 10-15 milyon gibi bir kitle orada asgari ücret veya asgari ücrete yakın maaş mı alıyor.Son cumlene aynen katılıyorum.Yerli sanayii teknoloji tarım ve hayvancılık seferberliği şart;).
      Cevapla
    • yusuf 7 yıl önce Şikayet Et
      asgari ücret devleti bağlamaz isviçrede akrabam var ev kiraları 2000 euro ile 4000 euro arasında değişiyor diyor asgari ücrette 2000 euro eee neyle kıyaslayacağız o zaman? ha şu var ülkenin kalkınması için yerli ürün fabrikalarının artması gerek üretim üretim üretim...
      Cevapla
    • battalgazi 7 yıl önce Şikayet Et
      buyumeyi merakmi ediyorsun ben sana koylere gidip kendi gozlerinle gormeni tavsiye ederim artik en ucra anadolu koylerinde dahi fabrikalar yuykselmeye basladi carklar donuyor bacalar tutuyor solcularin yillardir sarkilarini yaptiklari seyler gercek oluyorken bugun solcular destek verecekleri yerde amerika ve avrupanin icoglanligina siginiyorlar yazikki solculugun icine ettiniz varolsun yeni tayyipcilik gayri...
      Cevapla
    • tlaps 7 yıl önce Şikayet Et
      Canım kardeşim ağzınıza dolamışsınız bir asgari ücret. Devlet hangi çalışanına asgari ücret ödüyor. Özel sektör patronlarından hangisine asgari ücretin üstünde maaş veremezsin diyor. Ben özel sektör çalışanıyım. Aile geçindiren hiçbir çalışanımız asgari ücret ile çalışmıyor. Asgari ücretle çalışanlar liseyi yeni bitirmiş, cebinde 3000 tl lik telefon ayağında 200 tl lik ayakkabı üstünde 200 tl lik pantolon ile gezen genç kişiler. Ödeyemeyeceğini düşündüğü anda banka sana faizli de olsa bir kuruş para vermez. İnsanlar kazançlarını arttırıp lüx yaşam yaşıyorlarsa ekonomi büyüyor demektir.
      Cevapla
    • Hesap bumu? 7 yıl önce Şikayet Et
      Güzel kardeşim sen bana insanların tüketim alışkanlıklarından bahsetmissin.Ben sana diyorum ki bir insanın hayatını sürdürmesi için minimum tutar asgari ücret açlık sınırının altında.Millet bankalar üzerinden faizli borçlarla yaşıyor.Sen bana luksten bahsediyorsun.Bahsettigin lüks yaşamı insanlar kendi kazanclariylami sağlıyor?Yani ekonominin büyümesi insanların borçlanarak tüketmesi üzerinden mı hesaplanıyor?
      Cevapla
    • tlaps 7 yıl önce Şikayet Et
      Nasıl olduğunu ben söyleyeyim. Eskiden ayakkabı alma derdin vardı şimdi araba alma derdin var. Eskiden şehir de yaşayan birini ziyaret etme derdin vardı şimdi tatili nerede geçirsem derdin var. Eskiden karnımız nasıl doyacak derdin vardı şimdi şimdi hangi lüx lokantada ailemle akşam yemeği yesem derdin var. Tabi ki şimdi yaşamaya çalıştığın hayatın daha büyük derdi olacak. Eskisi gibi yaşamaya kalk bahsettiğin dertlerin hiçbirisi olmaz
      Cevapla
    • Koray 7 yıl önce Şikayet Et
      Doğruya ne denir.400 milyar $ borcun ödemesi geldiği zaman Türkiye büyüyordu yoksa küçülüyor göreceğiz. Tabi bu para bulunursa
      Cevapla
    • Adiga81 7 yıl önce Şikayet Et
      Hazine Müsteşarlığı, borç ödeme projeksiyonunu açıkladı. Toplam borç 404 mil. dolar. Buna göre Türkiye 2017'nin Şubat-Aralık dönemlerinde 19,3 milyar doları kısa, 68 milyar doları uzun vadeli olmak üzere toplamda 87,4 milyar dolar dış borç ödemesi yapacak. Bu borcun 19,3 milyar doları kamuya ait olurken, 68,1 milyar doları ise özel sektöre ait. Türkiye, 2018'de 45,3 milyar dolar, 2019'da 46,9 milyar dolar, 2020'de ise yaklaşık olarak 34 milyar dolar dış borç ödemesi yapacak.
      Cevapla
    • ben 7 yıl önce Şikayet Et
      kımın borcu bu 400 mılyar
      Cevapla
    • Mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
      Ülkeme göz dikenin gözü çiksin insallah
      Cevapla
    Daha fazla yorum görüntüle