Kötü niyete 3 kat tazminat!

İş yerinden haksız yere çıkartılanlar için üçüncü bir tazminat bulunuyor.

Kötü niyete 3 kat tazminat!
Kötü niyete 3 kat tazminat!
GİRİŞ 18.03.2017 11:06 GÜNCELLEME 18.03.2017 11:07
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

30'dan az personel istihdam eden işyerlerinden çıkartılan çalışanlar için üçüncü bir tazminat var. Üstelik bu tazminat üç ile çarpılıyor. Yani 3 bin lira maaşla 4 yıl çalışana fazladan 17 bin lira ödeniyor.

Çalışanın işten ayrıldıktan sonra mağdur olmaması için üç ayrı tazminat sistemi konulmuş durumda:

1-İhbar tazminatı,
2-Kıdem tazminatı,
3- Geri dönüş tazminatı (kötü niyet tazminatı)

Kıdem tazminatı kişinin çalıştığı yıl ile brüt maaşının çarpılması ile hesaplanıyor. İhbar tazminatı ise çalışılan yıla göre belirleniyor ve 2 haftadan 8 haftaya kadar çıkıyor. Geri dönüş tazminatında ise 30 kişiden fazla işyerinde çalışanlar, 1 ay içinde dava açtıklarında 8 brüt maaşa kadar tazminat alabiliyor.

ÜÇE KATLIYOR

30 kişiden az personeli olan ve Türkiye'deki çoğunluk şirketlerin çalışanlarının ise farklı bir güvencesi bulunuyor. Bu çalışanlar işe geri dönüş davası açamıyorlar ancak 'kötü niyet tazminatı' ile alacakları parayı 3'e katlayabiliyorlar.

HAKSIZ YERE İŞTEN ÇIKARTILANLARA VERİLİYOR

Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre, kötü niyet tazminatı fesih hakkını kullanırken işverenin yaptığı hatalarla ortaya çıkıyor. Birçok çalışan bundan habersiz olduğu için de bu tazminatı kaçırıyor. Oysa dediğimiz gibi ihbar tazminatının üç katı ödeniyor ve ciddi bir tutar oluşturuyor. Burada çalışanın işten çıkartılırken haksızlığa uğraması söz konusu. Örneğin bir işçi sadece evlendiği için ya da hamile kaldığı için işten atılmışsa devreye kötü niyet tazminatı giriyor. Yine ırk, cinsiyet ayrımı, sendika üyeliği, hakkını arama gibi konularda da kötü niyet tazminatı veriliyor.

Bir işveren işçinin gerçek maaşını bordroya yansıtmıyor ve prim vergi kaçırıyorsa çalışan da bunu çalışma bakanlığının ALO 170 hattına bildirmişse bu sebeple çıkartıldığında kötü niyet tazminatı devreye giriyor.

YORUMLAR 14
  • okan 7 yıl önce Şikayet Et
    işveren ağlamasın yenı ıstıhdam paketınde ıscının parasını devlet oduyor sıze cukkaya ındırıyorsunuz yalandan ağlamayın
    Cevapla
  • semih 7 yıl önce Şikayet Et
    2002 den beri akp oy veren bir işveren olarak bu konuda işçiyi patron patronu işçi yaptı,hiç işveren gözüyle olaylara bakmıyor.Hakan rumuzlu arkadaş 400 bin tl arabadan bahsetmiş bir işveren olarak o kadar pahallı bi arabam yok ama sen işverenin hangi sıkıntılarla,dertlerle uğraştığını eğer işçiysen anlayamazssın,maaşını alır hayatına devam edersin,hasbelkader işverenin işi 3 ay olmazzsa neye uğrayacağını biliyormusun,anlayamazssın işveren olda o zman anlarsın
    Cevapla
  • deli dumrul 7 yıl önce Şikayet Et
    Hiç işverenin hakkı yok. İşçi mahkemesi ile uğraşmaktan bıktım. Artık işçi alırken, Suriyeli arıyorum. Bizim işçilere vereceğim paraya 2 Suriyeli çalışıyor. Onlar razı ben razı. Bizim işçiler, mahkemeye verecekleri patronları aramaya devam etsinler.
    Cevapla
  • kamil 7 yıl önce Şikayet Et
    işciylen iş verenı bır bırıne duşman yaptınızbu nasıl duzen ne calışılır ne iş veren olunur bol bol mahkeme
    Cevapla
  • hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    bu gidişle yakında işveren adam çalıştıran kalmayacak hükümetin işverenlere bir kastı mı var yoksa birileri bunları hükümete karşı işverenleri ayaklandırmak için mi yapıyor işveren kalmayınca bu kadar adama devlet mi iş verecek veremeyecek ve asıl kriz kaos o vakit başlayacak
    Cevapla
  • Hakan 7 yıl önce Şikayet Et
    işveren asgari ücreti bankaya yatırıyor kalanı elden veriyor. Sigorta primi eksik yatıyor. Emekli olunca en alt sınırdan maaş alacak. Boş konuşma. İşveren 400 bin liralık araca bineceğine 100 binlik arabaya binsin. Audi mezara girmeyecek
    Cevapla
  • ali çam 7 yıl önce Şikayet Et
    sen malina mal katarken olduğuyerde sayan emekcinin 3 kı uruluna göz dikenlerin gözü çiksin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle