Hollanda'nın Türkiye'ye 3 milyon TL borcu var

Hollandalı UBER'in Türkiye'ye 3 milyon liralık ceza ödemesi gerektiği ortaya çıktı

Hollanda'nın Türkiye'ye 3 milyon TL borcu var
Hollanda'nın Türkiye'ye 3 milyon TL borcu var
GİRİŞ 18.03.2017 10:29 GÜNCELLEME 18.03.2017 10:29
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Taksiciler, UBER şikayetlerini Pazar günü İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin Bağcılar Olimpik Spor Kompleksi'nde düzenleyeceği "Esnaf Buluşması"ında UBER ile birlikte taksici esnafının tüm sorunlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletecekler.

Daha önce vergi kaybı ve yurtdışındaki ülkelerde aldığı cezalarla gündeme gelen UBER'i Türkiye'de 3 milyon liralık bir ceza bekliyor. UBER ile ilgili muhatap bulamayan Maliye, sisteme üye olan taksi ve araçların peşindeyken Avrupa Birliği'nin de vergi kaybı gerekçesiyle dev şirkete milyarlarca Euro ceza kestiği durumu bire bir Türkiye de yaşıyor. Şirketin merkezinin Hollanda olması ancak Türkiye'de muhatap bulunamaması taksici esnafı da zorluyor.

TAKSİCİ ESNAFI UBER'E KARŞI TEK OMUZ

UBER nedeniyle 691 araca korsan nedeniyle işlem yapıldığını belirten İstanbul Taksiciler ve Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, “Taksi şoförü arkadaşlarımız bu araçları gördüğü zaman plakalarını fotoğraflıyor. Çoğu araç da bağlanıyor" dedi.

HOLLANDA'YA YÜZDE 20 KOMİSYON

Uğur, UBER'in akıllı telefonlar üzerinden kullanıldığını söylerken, “Bu firma Hollanda merkezli. Giderken de bizden alıyorlar, gelirken de. Türk müşterileri, Türk şoförlere yüzde 20 komisyonla pazarlıyorlar. Yani Hollanda bu sistemle her müşteriden yüzde 20 komisyon alıyor. Tek kuruş da vergi ödemiyorlar. Bunlar, örneklendirmek gerekirse 'Gazete bayii' diye açılan bir yerin restoran işletmesi olması gibi çalışıyorlar. Bir takım belgeleri var ama bu işi yapmayı kapsayacak belgeleri yok. Ellerindeki belgeler turist grubunu havalimanından otele götürmek için alınan belgelerden var. Bunun dışında yerde taşımacılık yapamazlar. Sisteme 40-50 minibüs alıp sisteme girenler de var. Bunların arasında taksi sahibi olanlar da var. Aracını kiraya verip UBER'e çalışıyorlar. Böyle meslek hainleriyle de uğraşıyoruz" diye konuştu.

20 LİRA UBER'E

Türkiye'de merkezi ya da şubesi bulunmayan UBER'de sisteme kayıtlı olan taksiler ve diğer araçlara kredi kartıyla yapılan ödemeler Hollanda'ya gidiyor. Yani UBER'deki bir taksiden 100 liralık ödeme aldığında bu rakam yurtdışı bankalarına gönderiliyor. UBER'deki taksiciye 80 lira, UBER'e ise 20 lira veriliyor.

UBER'DEN KORSAN AÇIKLAMASI

UBER Genel Merkezi, korsan taşımacılık iddiaları için, “İstanbul'daki UberXL araçlarımızda Ulaştırma Bakanlığı'ndan ve İstanbul Belediyesi'nden gerekli belgeler temin edildi ve vergimizi vererek çalışıyoruz. Gerekli belgelere (D2) sahip olduğumuz için korsan diye tabir edilen yasadışı taşımacılık unsurlarına uygulanan cezalar bize uygulanmamalı. Kanunun farklı şekillerde yorumlanması yenilikçi teknolojilerin önünü kapatıyor. Amerika'da New York, San Francisco, Los Angeles, Fransa'da Paris Uber'in en yaygın olarak kullanıldığı şehirlerden. Uber, ulaşım teknolojisiyle şehirlere katkı sağlamak için bütün dünyada bakanlıklar ve belediyeler ile el ele çalışıyor" açıklamasını yapmıştı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK,
YORUMLAR 11
  • şeref haktanir 7 yıl önce Şikayet Et
    hollandalı futbolcular ödesin
    Cevapla
  • Mehmet1 7 yıl önce Şikayet Et
    Tabii ordan öyle gözüküyor derler ya taksiciler esnaf odası başkanına bakın kaç tane plakası var bunun gibi ismini vermeyeceğim en az belki 20-30 tane firma var ki bunlar resmen ticari taksi sektöründe tekel oluşturmuşlar, 200-300, 1000-1500 tane plakası olan var, tabii bunlar isterler mi uber gibi bir şirketin çıkıp da kendilerine rakip olmalarını, tabii ben burdan uberi desteklediğim anlamı çıkmasın uber gibi 2-3 tane daha yerli şirketin bu işe giriştiğini de biliyorum. bence bu şirketlerin artması lazım
    Cevapla
  • Nurettin 7 yıl önce Şikayet Et
    Devlet niçinb engel olmuyor bu soyguna.
    Cevapla
  • cumali 7 yıl önce Şikayet Et
    onlar da hemen ödedi
    Cevapla
  • Hollanda Başka 58 7 yıl önce Şikayet Et
    Uber amerikan şirketi !!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle