Güneş enerjisinde 1.3 milyar $’lık yarış

Karapınar Bölgesi’nde kurulacak 1000 MW kapasiteli güneş santrali için dünya devlerinin içinde yer aldığı 4 grup başvurdu.

Güneş enerjisinde 1.3 milyar $’lık yarış
Güneş enerjisinde 1.3 milyar $’lık yarış
GİRİŞ 16.03.2017 08:37 GÜNCELLEME 16.03.2017 08:37
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde bulunan ve 1000 MW kapasite tahsisli ‘Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı’ (YEKA) ihalesi için 4 grup başvurdu. Uluslararası şirketlerin büyük ilgi gösterdiği projede yaklaşık 1.3 milyar dolar yatırım yapılacak.

Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi için Limak - Cmec - Hareon solar ortak girişim grubu (OGG), Kalyoncu ve Hanwha grubu, Çalık Enerji ve Solargiga OGG ile AKC OGG başvurdu.

Yarışma, teknik ve mali açıdan talep edilen yeterlikleri sağlayan firmaların katılımı ile 20 Mart 2017 tarihinde alım garantisi olan elektrik fiyatı üzerinden açık eksiltme yöntemi ile yapılacak. Açık eksiltme ile minimum 500 MW/yıl fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip fabrika kurulumunu gerçekleştirmek ve 10 yıl boyunca da Ar-Ge yapmak şartı ile Karapınar YEKA’da 1000 MW’lık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılacak. Sözleşme imzalanmasını takip eden 21 ayda kurulacak olan fabrikada üretilecek olan fotovoltaik modüller sahada kullanılacak. Sözleşme kapsamında yaklaşık 1.3 milyar dolar yatırım yapılacak.

Dev yatırım gelecek

Karapınar YEKA-1 GES yarışması; enerji sektöründe yerlileştirme şartına ve YEKA bazlı fiyat belirlenmesi esasına dayalı ilk uygulama olarak, önümüzdeki yıllarda yenilenebilir elektrik üretiminin ve ekipman üretiminin artırılması, teknoloji transferi yapılması ve dışa bağımlılığının azaltılmasına önemli katkılar sağlayacak. 1.3 milyar dolarlık yatırım, Türk ekonomisi ve enerji sektörüne olan güvenin göstergesi olarak görülüyor. Dünyada önemli enerji firmaları bu denli stratejik bir projeye girmek isteyerek Türkiye’nin bu stratejisinin doğru, sürdürebilir ve hedef odaklı olduğunu tasdik etti. Türkiye iç pazar avatajı ve bölgesel pazar avantajı yenilenebilir teknoloji alanında büyük oyuncu olarak kabul edilen firmaların, küresel rekabette öne çıkmaları için de bir fırsat oluşturdu. Türkiye pazarının ne denli önemli olduğu ortaya çıktı. Türkiye bu strateji ile bölgede teknoloji üretim merkezi haline gelmek için önemli bir adım atıyor. Yerli-yabancı teknoloji tedarikçisi ortaklığı ile teknoloji transferi sağlanacak, bu teknolojilerin gelişimi noktasında 10 yıl Ar-Ge yapılacak.

‘Üretim merkezi olma hedefinde çok önemli’

Türk sanayisinin ve mühendislerinin bu alanda tecrübe sahibi olup, küresel ve bölgesel rekabete girmelerinin önü açılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da projenin pazar avantajına ve Türkiye’yi üretim merkezi yapma hedefine dikkat çekti. Sadece fabrika ile üretim değil, çok sayıda yan sanayide, yedek parçada özellikle organize sanayi bölgeleri için yeni iş kolları gelişecek, sanayiye/KOBİ’lere adeta doping olacak. Projedeki yerlilik oranı, teknoloji transferi Türkiye’nin üretim merkezi haline gelmesi için önemli. Tüm parça üretimlerinde ilk yıl yüzde 60, ikinci yıl 70 yerlilik oranı zorunlu. Bu sadece montaj değil tüm parça üretimlerinde geçerli. Projede ayrıca yüzde 80 yerli mühendis zorunluluğu ve 10 yıl Ar-Ge şartı da var.

YORUMLAR 9
  • oğuz 7 yıl önce Şikayet Et
    yeni imar izni verilen bina ve evlerde % 10 güneş paneli ile elektrik üretme zorunluluğu getirilmeli. dönüşüm ve enerji verimliliği için sıfır faizli kredi verilmeli.işsizlik azalarak çok ciddi istihdam sağlanır.
    Cevapla
  • A.düşünce 7 yıl önce Şikayet Et
    güneydoğu akdeniz bölgesinde yeni yapılacak tüm kamu binaları çatılar güneş paneli olmalı.doğalgaz ithal edip elektrik üretmek olmaz.daha radikal kararlar alınmalı.bakanlıklar belediyeler üniversiteler bir an önce harekete geçmeli.
    Cevapla
  • mersin33 7 yıl önce Şikayet Et
    gelenlerin ne kadarı yerli üretim yapacak bu çok önem li
    Cevapla
  • bg turk 7 yıl önce Şikayet Et
    cok cok iyi bir proje kuruldugunda AR-GE icin ciddi kaynak da saliyacak
    Cevapla
  • Muğla 7 yıl önce Şikayet Et
    Yani dünyanın en büyüğü mü olacak?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle