İş dünyasından Hollanda'ya tepkiler

ollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesine iş dünyasından tepkiler geldi.

İş dünyasından Hollanda'ya tepkiler
İş dünyasından Hollanda'ya tepkiler
GİRİŞ 12.03.2017 09:26 GÜNCELLEME 12.03.2017 11:09

İş dünyası, Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesini kınadı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuya ilişkin, bugün köklü siyasi, sosyal ve ticari bağların olduğu Avrupa'dan olumsuz bir haber daha alındığını belirterek, "Daha öncesinde bakanlarımızın konuşma yapmasına izin vermeyen Hollanda, şimdi ise bu yanlış tutumunu bir adım daha ileriye taşıyarak Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının inmesine izin vermedi." dedi.

"Uçuş izni verilmemesini anlamak mümkün değil"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise iptal kararının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Bir süredir bazı Avrupa ülkelerinin, Türk bakanlarına yönelik hukuk ve akıl dışı uygulamaları ile karşılaştıklarını ve bunu Türk iş dünyası olarak anlayamadıklarını vurgulayan Vardan, "Hele, Sayın Dışişleri Bakanımıza Hollanda'ya uçuş izni verilmemesini anlamak mümkün değil." dedi.

''Hollanda'nın centilmenliğe yakışmayan kararını kınıyorum"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da "Çivisi çıkmış dünyada diyalog, diplomasi ve samimiyet ön planda olmalı ve değer görmelidir. Hollanda, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile ilgili kararında böyle bir anlayışa önem vermeyerek ciddi bir hata yapmıştır. Türkiye'nin gereken cevabı vereceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde de bulundu.

"Bu sürecin ilişkilerimize zarar vermeden nihayet bulmasını diliyorum"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak ise ifade özgürlüğü söylemleriyle öne çıkan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bakanlara karşı son dönemde takındığı olumsuz tavırları tasvip etmediklerini dile getirerek, "Siyasetçilerimizin gurbetçi yurttaşlarımızla bir araya gelme hakkına saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Olpak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na yapılanları şiddetle kınadıklarını ifade ederek, "Bu sürecin ekonomik ve toplumsal ilişkilerimize zarar vermeden, nihayet bulmasını diliyorum." dedi.

'Kabul edilemez'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hollanda hükümeti̇ni̇n, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağına i̇ni̇ş i̇zni̇ vermemesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, kararı kınadığını bildirdi.

Hi̇sarcıklıoğlu, yazılı açıklamasında, Hollanda hükümetinin Çavuşoğlu'nun uçağına iniş izni vermemiş olmasının kabul edilemez bir karar olduğunu bildirerek, "Bu kararı kınıyorum." ifadelerini kullandı.

Yalçın: Hollanda Demek “Sömürgecilik” Demektir

Iğdır’da konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Hollanda demek sömürgecilik demek. Hollanda demek koloni demektir. Hollanda'nın Türk yetkililere karşı çirkin ve ırkçı engellemesini kınıyorum” dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Hollanda'nın Türk yetkililere karşı çirkin engellemesini kınadı. Yalçın, şöyle konuştu:

“Hollanda demek sömürgecilik demek.  Hollanda demek koloni demek. Zengin Hollanda resminin temelinde işte bu koloniler var. Yeri gelmişken söyleyeyim; Avrupa demokrasisi, refah üzerine inşa edilmiştir. Özgürlük, çoğulculuk hep bu mantık üzerine kurulmuştur. İşte görüyoruz; az bir sallandıkları zaman neler yaptıklarını. Irkçılık yükseliyor, yabancı düşmanlığı kültürlerini şekillendiriyor. Daha doğrusu, güçten azıcık düştüklerinde, kültürel kodlarının derinliklerinde bulunan yabancı düşmanlığı birden ortaya çıkıveriyor.”

KAYNAK: AA