Bakan açıkladı! Yeni indirim geliyor

Bakan Ağbal, Vergisini zamanında ödeyen ve geçmişe dönük vergisel yükümlülüklerini tam olarak yerine getiren mükelleflere indirim sinyali verdi.

GİRİŞ 04.02.2017 12:32 GÜNCELLEME 04.02.2017 13:17
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanı Naci Ağbal, hem vergisini zamanında ödeyen hem de geçmişe dönük vergisel yükümlülüklerini tam olarak yerine getiren mükelleflere indirim imkanı getireceklerini belirterek, "İndirim oranında genellikle yüzde 5 şeklinde bir beklenti var, bu oran da olabilir. Çalışmamızı Bakanlar Kuruluna arz edeceğiz, indirim oranına orada karar vereceğiz.' dedi.

Ağbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümet olarak vergi borçlarının zamanında tahsil edilmesi konusunda azami derecede gayret gösterdiklerini, mükelleflerin de bu anlamda bir çaba içinde olduklarını belirtti.

Vergisini zamanında ödeyemeyen vatandaşlara imkan sağlamak için de yeniden yapılandırma kanunları çıkardıklarını anımsatan Ağbal, bu kanunların ekonominin ihtiyaçları çerçevesinde doğru tercihler olduğunu söyledi.

O ürünlerde ÖTV sıfırlandı


Ağbal, "Vergi mükellefi kazanıyor, gelip o kazandığının bir kısmını bizimle paylaşıyor. Ama diğer taraftan ödeme gücü olan, bunu zamanında ödeyen mükellef de diyor ki 'Geçmişe dönük ödeme performansımız iyiyse, bize de bir imkan sağlayın'. Bunu da haklı bir talep olarak görüyoruz. Vergisinde süresinde ödeyemeyen suçlu olmadığı gibi, vergisini süresinde ödeyen vatandaşa da böyle bir kolaylığın sağlanması doğru bir talep." ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanlığı olarak bu talebi dikkate alarak bir çalışma yaptıklarını anlatan Ağbal, "Bu düzenlemenin kapsamına hangi mükellefler girmeli, hangi şartları ortaya koymalıyız, burada sağlanacak vergi indirimi oranı ne olmalı? Bu bir hesap kitap işi. Maliye olarak bir vergiden vazgeçeceksen, tabii ki bütçenin iki yakasını da düşünmek suretiyle bir çalışma yapmamız lazım." diye konuştu.

Konut alacaklara 4 müjde birden


Burada dikkat ettikleri bir takım konular olduğuna işaret eden Ağbal, çok büyük ölçekli kurumsal işletmeler, finans sektöründe yer alan işletmeler bulunduğunu, özellikle kurumsallaşmanın ve faaliyet türünün stratejik olduğu alanlarda bu tür düzenlemenin yapılmasının şu an bir ihtiyaç olarak durmadığını söyledi.

Küçük ve orta ölçekli işletmeleri, ödeme performansı konusunda veya vergilerini süresinde ödedikleri zaman teşvik eden bir düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Ağbal, yapılan çalışmadan olabildiğince KOBİ'lerin yararlanmasını öngördüklerini ifade etti.

Ağbal, düzenleme kapsamında mükellefin, yararlandığı dönem itibarıyla geçmişe dönük borcu olmaması gerektiğinin de altını çizerek, şunları kaydetti:

"Yani belli bir süre 3 yıl olur 5 yıl olur, bizim tercihimiz 3 yıl. Geçmiş 3 yıl her beyannamesini süresinde vermiş, her beyannamesini süresinde ödemiş. Bazen 3-5 bin lira küçük rakamları arada bir kaçırırsınız, bunları dikkate almamak lazım. Beyannamelerin düzenli olarak zamanında verilmiş olması, ödemelerin düzenli olarak zamanında yapılmış olması bir ölçüt olacak. Bu indirimden yararlanılacak dönem itibarıyla herhangi bir vergi borcu olmayacak. Burada şuna da dikkat ediyoruz, bu indirimi vereceğimiz mükellefimiz sadece vergisini zamanında ödeyen kişi olmasın aynı zamanda geçmişe yönelik vergisini de eksik ödememiş olsun. Burada bizim belirlediğimiz ölçütlerden biri geçmişte herhangi bir şekilde mesela 3 yıllık süreçte geçmişe dönük herhangi bir şekilde bir vergi incelemesi sonunda bir vergi tarh edilmemiş olması gerekiyor."

ORAN KONUSUNDA SON SÖZ BAKANLAR KURULUNDA

Ağbal, vergisini zamanında ödeyen ve geçmişe dönük vergisel yükümlülüklerini tam olarak yerine getirdiğini tespit ettikleri mükelleflere bu imkanı getireceklerini bildirdi.

Maliye Bakanı Ağbal, "İndirim oranı konusunda genellikle yüzde 5 şeklinde bir beklenti var, bu oran da olabilir. Bunu farklı senaryolar altında, farklı mükellef grupları itibarıyla çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.  Yasal düzenlemenin çerçevesinin hemen hemen belli olduğunu anlatan Ağbal, oran konusunda Maliye Bakanlığı olarak çalışmalarını tamamladıklarını, bunu Bakanlar Kuruluna götüreceklerini kaydetti. Ağbal, "Şartlar konusundaki çalışmamızı Bakanlar Kuruluna arz edeceğiz, indirim oranına orada karar vereceğiz." şeklinde konuştu.

"VERGİ ÖDEME PERFORMANSINI YUKARI ÇEKECEK"

Söz konusu düzenlemenin gelecek dönemde vergi ödeme performansını da yukarı çekeceğini belirten Ağbal, "Çünkü mükellef bilecek ki ben vergimi tam ve zamanında ödersem, böyle bir indirim alacağım. O zaman ne olacak? Ödemelerini yaparken, vergisel yükümlülüklerini yerine getirirken daha dikkat edecek. Sonuçta millet olarak hep beraber kazanmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanlığının indirimde yüzde 5 oranını makul bulup bulmadığının sorulmasına üzerine de Ağbal, "Bu olabilir, yani kapsama bağlı olarak. Bizim tercihimiz KOBİ'lerin bu düzenlemeden yararlanması. Böyle bir çerçeve oluşturduğumuz takdirde, geçmişin istatistiklerine dikkat ettiğimizde, vergisini tam ödeyen, vergisel yükümlülüklerini tam yerine getiren mükellefler bakımından yüzde 5'lik bir oran belirlenmesi 'olabilir' gözüküyor şu anda. Ama bunlar tabi Bakanlar Kurulumuzun kararına bağlı." dedi.

YORUMLAR 24
  • vatansever 7 yıl önce Şikayet Et
    zamanında ödenmeyen vergilerde cezalar faizler kalkıyorda zamanında eğitim kredisini ödeyenden neden faiz alınıyor saçmalık değilmi
    Cevapla
  • redirect 7 yıl önce Şikayet Et
    O kadar çok ihtiyaç dışı memur varki yazık bu memlekete. Tabi devletin kademesinde memur olacak. Fakat 2 lazım olan yere 6 memur bu milletin hakkına göz dikmektir, hakkını yemektir.
    Cevapla
  • turk oglu turk 7 yıl önce Şikayet Et
    al parayi calisandan ver memura.ulkede memur sayisi fazla.azaltmak gerekir memur sayini.tedasa gitdim.bir razilik icin 9 odayi gezdim.birisi cay iciyor birisi bilgisayada oynuyor birisi konusuyor birisi laobaya gitmis birisi sigara icmek icin cikmis ve s.1 ay yetmez bu odalari gezmek icin.bunlara verilen para halalmi?
    Cevapla
  • ali cel 7 yıl önce Şikayet Et
    esnaf aylik degil 3 ayda bir odesin.. zaten duzenli odeyende sikinti yok ona tesvik versen ne olur. zaten esnaf odeyemiyor ki, yuzde 5 indirim icin o kadar kriter koyacaksin kac kisiye dek gekecek. siz beyannameyi uc ayda bire cikartin. buyukler zaten akka tokkayla odemiyor. kucuk esnaf can damariniz hem siyasi hem ekonomik unutmayin. ya da gelin bakalim size bi esnaf dukkani acalin bakalim ay sonunu nasi denk getiriyorsunuz.?!
    Cevapla
  • turk oglu turk 7 yıl önce Şikayet Et
    yorumdan anlasilan su;ulkede memur var calisansa yok.boyle ulke yoneltilmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle