Hamle tutmadı! Rüzgar tersine döndü

S&P ve Fitch Ratings'in Türkiye'ye karşı olumsuz açıklamalarına rağmen Türk Lirası dolar karşısında bir haftada yüzde 5 kazandı.

Hamle tutmadı! Rüzgar tersine döndü
Hamle tutmadı! Rüzgar tersine döndü
GİRİŞ 04.02.2017 14:10 GÜNCELLEME 04.02.2017 14:41
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Fitch Ratings Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir' seviyenin altına düşürdü. Standard&Poor's ise kredi not görünümünü 'negatif'e çekti. Türkiye'nin oldukça hareketli günler geçirdiği bir dönemde not değişikliği yapılması ise etik bulunmadı. Hatta 'Karar doğru olsa bile, böyle bir dönemde not değiştirmenin piyasayı etkiyeceği' yorumuna neden oldu. Ancak bu gelişmelere rağmen Türk Lirası, geride kalanda haftada, dolar karşısında bir haftada yüzde 5, avro karşısında yüzde 4 ve sterlin karşısında yüzde 5 değer kazandı.

Analistler, TL'nin 2015 ve 2016'da genel olarak emsallerinden negatif ayrıştığını hatırlatarak, 2017 yılının ilk günlerinden itibaren bunun tersine döndüğünü kaydetti. TL'nin yıl başına göre halen dolar karşısında yüzde 5 düşüşte olduğunu, diğer gelişen ülke para birimlerinin ise yüzde 5'i aşan oranlarda pozitif tarafta olduğunu dile getiren analistler, benzer ülke para birimleri ile arasındaki farkı kapatmak için TL'deki pozitif görünümün devam edebileceğini söyledi.

DOLAR/TL TAHMİNİ

İntegral Menkul Araştırma Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal, "Dolar kurunun düşüşü 3,63-3,65 bölgesine doğru devam edebilir. ABD'de açıklanan önemli verilerden tarım dışı istihdam verisi her ne kadar beklentilerin üzerinde gelse de saatlik ücretlerdeki yıllık artışın yüzde 2,8’den 2,5’e gerilemesi ABD merkez bankasının (Fed) mart ayı toplantısı için elini güçlendiren bir veri değil. Bu nedenle dolar endeksinde geri çekilme ile birlikte içeride kurda ılımlı yönde hareketler devam edebilir." şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • Lütfi 7 yıl önce Şikayet Et
    Artık ekonomide dolar değil TL konuşulmalı.Türkiye ekonomisi ABD nin kuyruğunda mı?
    Cevapla
  • Zekeriya gökçe 7 yıl önce Şikayet Et
    Hadi dolar alın kafasızlar. Yok 6 yok 7 lira olacak diyenlere lafım.alın alın toz olduğunda ben daha çok güleceğim size. 3,95 ten dolar alan .... ne oldu? Ben demedim mi? ab bitik. abd öldü. Siz hala kağıt parçalarına bütün mal varlığınızı yatırıyorsunuz. Hak tır size ...
    Cevapla
  • almes 7 yıl önce Şikayet Et
    4.70 ten mazotu indir sen
    Cevapla
  • Görüş 7 yıl önce Şikayet Et
    Olası abd çin yada iran savaşı doları 2yıl içinde 6 tl yapar avro ya güven yok
    Cevapla
  • Galip 7 yıl önce Şikayet Et
    Mecbur değiliz xxhone yada xxdes almaya kendimiz ürettiğimiz kadarıyla yaşarız sorun değil.
    Cevapla
  • KimTakarNotçuları 7 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomik ve siyasi risk var diye S&P'un Türkiyenin kredi notunu düşürdüğü 20 temmuz 2016 gününden bu yana Tüfkiye'nin kredi risk primi (cds) %13,62 oranında düştü. Yine tisk var diye Fitch'in kredi notunu düşürdüğünden bu yana Tüfkiye'nin kredi risk primi 27 ocak 2017'den bu yana %8,45 oranında düştü. Yatırımcılar notçuları takmadı yani.
    Cevapla
  • Zühtü 7 yıl önce Şikayet Et
    Yani doların düşmesi ya da çıkması bizim insiyatifimizde değil, ekonomimiz üretim ekonomisi olmadığından dışardan gelecek sıcak paraya muhtaç. Maalesef yakın zamanda değişecek gibi görünmüyor çünkü üretip satamıyoruz hazırdan yiyip tüketiyoruz. Hazıra dağ dayanmaz demişler böyle devam edersek lastik önünde sonunda patlar.
    Cevapla
  • adm.. 7 yıl önce Şikayet Et
    sen merak etme..zaman ahirzaman.hersey hizlandi..biranda onlari dollar geceriz evelAllah..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle