Hükümet dolar için düğmeye bastı!

Açık pozisyona karşı önlemden sermaye tamponuna, opsiyon pozisyonlarından kurumsal risk yönetimine kadar bir dizi başlık kısa sürede hayata geçirilecek.

Hükümet dolar için düğmeye bastı!
Hükümet dolar için düğmeye bastı!
GİRİŞ 16.01.2017 08:19 GÜNCELLEME 16.01.2017 12:17
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Döviz üzerinden Türkiye'ye yönelik saldırılar sürerken, hükümet sert dalgalanmalara karşı finansal reçetesini hazırladı. Hem içerden hem dışarıdan Türkiye ekonomisine yönelik art niyetli, kriz çıkarmaya yönelik gelişmeleri değerlendiren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Türkiye ekonomisine yönelik algıyı bozmaya çalışıyorlar. Bu baskı, sabotaj girişimlerine karşı direniş sürecek" mesajı verdi.

Dövizdeki oynaklığa karşı devreye girecek finansal antibiyotik reçetesinde, açık pozisyona karşı önlemden sermaye tamponuna, opsiyon pozisyonlarından kurumsal risk yönetimine kadar bir dizi başlık yer alıyor.

Başbakan Yardımcısı Canikli başkanlığında, Türkiye Bankalar Birliği üyeleri, Hazine, BDDK, Merkez Bankası'nın katıldığı finans zirvesinde bir dizi tedbirin yaşama geçirilmesine karar verildi. Ekonomi zirvesinde şu mesajlar verildi: "Ekonomiye yönelik algıyı bozmaya çalışıyorlar. Hane halkı döviz oyununa karşı büyük direniş gösteriyor. Talep tarafındaki erteleme eğilimi kalıcı değil. Nakit sıkıntısı nedeniyle hiçbir firmanın batmasına izin verilmeyecek. Reel sektörün bankalara olan borçlarının ödenmesinde hiçbir sıkıntı yaşanmayacak. Kullandırılacak 250 milyarlık kredi ortalama yüzde 90 Hazine garantili."

KUR ZARARI HESAPLANIYOR

Zirvede kur riskine karşı reçete de masaya yatırıldı. İşletmelerin döviz borcunu çevirebilmesi, açık pozisyonlarına karşı önlem alınması konusunda da bir dizi çalışma yürütülüyor. Önümüzdeki dönemde özel sektörün kur zararı hesaplanırken, risklere karşı alınabilecek finansal antibiyotik çeşitleri şöyle sıralandı:

- Açık pozisyona karşı önlem alınacak,
-Günlük hayata dokunan tedbirler sürecek,
- Kredi maliyetlerinin artırılmamasına özen gösterilecek,
- Olası zarara karşı yeterli sermaye tamponu, Vadeli Opsiyon Borsası'nda opsiyon pozisyonları ve doğru fiyat öngörüsü için stratejik analizler yapılacak.
-Şirketlerin bünyesinde kurumsal risk yönetimine önem verilecek,
- Döviz forward işlemleri ile döviz kurunun riskleri sabitlenerek işletme sermayesi korunacak.

BÜYÜME HEDEFLERİ YAKALANACAK

Bankaların faizin yükselmesine neden olacak bir yarışa girmemesi gerektiğini ifade eden Canikli sözlerine şöyle devam etti: "Kredi derecelendirme kuruluşları üzerinden etik olmayan bir operasyon yürüyor. Kur lobileri faiz artışı için baskı yapıyor, bunun için kampanya yürütüyor. Burada yetki Merkez Bankası'nındır. Buna rağmen faizleri artırmaması çok önemlidir. Kurdaki bu hareketliliğin bankaların aktif kalitesini bozacağına yönelik iddialar da doğru değil. Kredi Garanti Fonu kefaletiyle reel sektöre destek sağlanıyor. Alınan tedbirlerle bankaların aktiflerinde bir sorun yaşanmasının önüne geçildi. 2017 enflasyon ve büyüme hedefleri yakalanacak. Kurda yaşanan değişim enflasyon hedefinde ciddi bir etki yaratmayacak."

Sabah

YORUMLAR 14
  • REALİTE 7 yıl önce Şikayet Et
    Doları düşürmenin yolu piyasalardaki sirkülasyon ve üretim hızını ticari faaliyetleri arttırmaktan geçer..Bunlar hızlı bir şekilde yapılmadığı sürece dolar üzerindeki talebi düşürmek imkansızdır..Geç kalınan önlemler ülke ekonomisine her geçen gün büyük meblalarda zarar veriyor..Sürekli devletci ifadeler kullananlar çıksın biraz alışverişte sınır tanımasın..Bedevadan sözlü olarak devletci olunmaz.
    Cevapla
  • sivaslım 7 yıl önce Şikayet Et
    hep ekonomi uzmani oldu bizim millet herkes bi akıl veriyor
    Cevapla
  • AbdulBaki 7 yıl önce Şikayet Et
    Olur tabi, dolar 4 tl ye gidiyordu milletimizin tepkileriyle önlem alındı. Ancak yine milletimiz hükümeti uyarıyor: Ekonomik saldırı savunma birimleri ve abd de olduğu gibi ulusal düşünce kuruluşlarına ihtiyaç var. Bunlar ülkemiz için tehditler ve berteraf etme konusunda bilimsel yöntemlerle çalışmalı. Türk milleti duyarlı bir millettir. Sürekli hükümetine yapıcı fikirler verir.
    Cevapla
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    bunlar boş işler -hükümetin önünde iki seçenek var bankalarda 160 milyar dolar var siz bu bankalarda bulunan döviz hesaplarından %10 vergi alınacağını ilan edin bu hesap sahiplerini medyaya isimlerinin verileceğini ilan edin -yoksa diğerleri çözüm değil
    Cevapla
  • muhocan 7 yıl önce Şikayet Et
    sizinki de laf olsun torba dolsun... dövize para yatıranlar enayi mi ki, onlar da gider bankalardan topluca paralarını çeker (bu birinci kriz) yastık altı yapar (ikinci kriz), ekonomiyi kayıt dışına çeker, o zaman esas 3. krizi görürsünüz.
    Cevapla
  • BAŞKANA İLETİN 7 yıl önce Şikayet Et
    Piyasanın TL ihtiyacını Merkez Bankası karşılamasın. TL'ye ihtiyacı olan gitsin dövizini bozdurup piyasadan alsın, böylece Dolar düşer TL yükselir. Merkez Bankasından aldıkları her TL'ye koştura koştura gidip Dolar alıyorlar. Böylece Merkez Bankası FARKINDA OLMADAN bizim paramızla Dolar almak isteyenlere büyük bir imkan tanımış oldu mu?
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Piyasada TL sıkıntısı varsa bunun tek sebebi TLsi olanların Dolar alıp beklemesidir. Bu adamlar, Doların tepe noktasını bekliyor, Dolarını bozdurmak istemiyor, bunun yerine ödemesini geciktiriyor, çeklerin vadesini uzatıyor, para yok diye ağlayıp duruyor..
    Cevapla
  • Vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu yüzden Merkez Bankasının Başkana bağlanmasını istiyoruz.
    Cevapla
  • Yavuz 7 yıl önce Şikayet Et
    Zor biraz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle