Osmangazi Köprüsü'ndeki indirim mahkemelik oldu

Osmangazi Köprüsü ve İDO arasındaki rekabet, yurt dışında mahkemeye taşınıyor.

Osmangazi Köprüsü'ndeki indirim mahkemelik oldu
Osmangazi Köprüsü'ndeki indirim mahkemelik oldu
GİRİŞ 12.01.2017 10:22 GÜNCELLEME 12.01.2017 12:54
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Osmangazi Köprüsü'nde fiyatların düşürülmesinin ardından geçişler yüzde 30 artınca İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. de (İDO) indirime gitmişti. Ancak İDO, Osmangazi Köprüsü'ndeki indirimi, sözleşmeye aykırı olduğu iddiasıyla Washington'da mahkemeye taşıma kararı aldı. 

Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre, konunun yurtdışında mahkemeye taşınma sebebi ise İDO'nun yabancı ortağı Souter Investments oldu. İDO'da yüzde 30 oranında pay sahibi olan İngiltere merkezli şirket, köprü geçişlerinde herhangi bir indirim yapılmasının imzalanan sözleşmelere aykırı olduğunu iddia etti.

ÖN BAŞVURU YAPILDI

Otoyol A.Ş. tarafından işletilen Osmangazi Köprüsü'nün geçiş ücretinin 42 dolar (121 TL) olması gerektiğini ancak bu rakamın 18 dolara (64 lira) çekildiğini belirten Souter Investments, uluslararası tahkim mahkemelerine ön başvuruda bulundu. Dava dosyasında sadece Osmangazi Köprüsü'ndeki indirimler de yer almıyor. İngiliz şirketin, İDO'nun en kârlı rotalarında başka firmaların sefer yapmasına izin verilmesi gibi konuları da ihale şartnamesine aykırılık gerekçesiyle dava dosyasına eklediği öğrenildi.

İDO'NUN HİSSEDARLARI AÇIKLAMA YAPTI

Washington'daki davayı İDO'nun ana hissedarı olan Tepe- Akfen grubun yöneticileri de doğrulayarak, şu açıklamayı yaptılar:

"Davayı biz değil yabancı ortağımız açıyor. 2011'de gerçekleşen İDO ihalesine girerken konsorsiyum üyelerine köprünün geçiş ücretinin 42 dolar + KDV garanti edildi. Biz de bu garantiyi alarak özelleştirmede yüksek fiyatlara çıktık."

İDO 861 MİLYONA SATILMIŞTI

İDO'nun özelleştirilme ihalesini 2011'de 861 milyon dolar ile Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu kazanmıştı.

2009'da Yap-İşlet-Devret modeliyle ihaleye çıkan Gebze- Orhangazi-İzmir Otoyolu projesini, Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Göçay'dan Otoyol A.Ş. kazanmıştı. Köprü 1.1 milyar dolara mal oldu.

YORUMLAR 29
  • orhan 7 yıl önce Şikayet Et
    yabancı sermayelide olsa dava burda açılması lazım bu bile halen bizim çok yol katetmemiz lazım
    Cevapla
  • konyali 7 yıl önce Şikayet Et
    ya tamam madem yuzde otuz u yabancida e zaten geri kalan yuzde yetmisi bizde yuzde yetmis mi cok yuzde otuz mu cok ta yurt disinda mahkemeye gidiliyor ???? varsayalim aksi bir takdirde karsi tarafin yerine ben olsam karari tanimam.. boyle sacma birsey mi olur ...
    Cevapla
  • Ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Muhtemelen tahkim. Sözleşme ile belirlenebilir. Kötü yanı bu buzdağının görünen kısmı olabilir. Yabancılara para gelsin diye O kadar hak verirsen bunun adı kapütülasyon olur yakında ülke kararlarında söz sahibi olmak isterler.Tıpkı osmanlının son dönemi gibi.
    Cevapla
  • Salih Önserli 7 yıl önce Şikayet Et
    Benim bu haberden anladığım davayı kim kazanırsa kazansın halk kaybedecek.
    Cevapla
  • Başkan 7 yıl önce Şikayet Et
    Sığ yorumlar yapmayın, ne yani bedavamı olsun geçişler.Tahhüt etmişiz davayı kazanırlarsa, köprü geçiş ücretine zam yapılır.Her şeyi devletemi yükleyelim.Az devletinize sahip çıkın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle