Emniyet tüm illere talimat gönderdi! Cezası büyük

Dünya genelinde protestolara maruz kalan Uber, geçen hafta İstanbul’da bir aracına ceza kesilmesi ile yeniden gündeme geldi.

Emniyet tüm illere talimat gönderdi! Cezası büyük
Emniyet tüm illere talimat gönderdi! Cezası büyük
GİRİŞ 27.12.2016 08:22 GÜNCELLEME 27.12.2016 08:23
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Akıllı telefon uygulaması üzerinden araç çağırma hizmeti veren ve bir süredir İstanbul’da da faaliyette olan ABD’li Uber şirketine kesilen ceza, sistemin sorgulanmasına yol açtı. Şirket, yasal mevzuata uygun çalıştıklarını ileri sürerken, Emniyet Genel Müdürlüğü, Uber’le ilgili tüm illere talimat göndererek “korsan taşımacılık” yapmak suçundan ceza kesilmesini istedi. Talimata göre, yolcu taşıdığı tespit edilen Uber sürücüsü araç sahibi değilse sadece ceza kesilecek. Ceza, ilk yakalamada 2 bin 532, ikincide ise 4 bin 220 TL’ye çıkıyor. Eğer yolcuyu taşıyan sürücü araç sahibi ise trafik cezası dışında araç 60 gün bağlanacak.

Ayrıca yolculara da 281 lira ceza kesilecek. 12 Aralık’ta gönderilen talimatta, sahibinin kullanmadığı araçların bağlanmaması gerektiği belirtildi ve Anayasa Mahkemesi’nin 11 Eylül 2014 tarih ve 2014/52 sayılı kararı gösterildi. 12 Aralık’tan önceki uygulamada, yolcu taşıdığı tespit edilen Uber araçları, sürücünün kim olduğu gözetilmeksizin 60 gün bağlanıyordu.

TAKSİCİLER RAHATSIZ

Emniyet yetkilileri, Uber sistemi ile çalışan araçların ‘tarifeli yolcu taşıma” yetkisinin bulunmadığını, bu yöntemin korsan taksicilik alanına girdiğini belirtti. Yetkililer, belediye sınırları içinde tarifeli yolcu taşımacılığının sadece, ticari taksi, M plakalı minibüs, halk otobüsü ve belediye otobüslerine ait olduğunu kaydetti. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, taksicilerin bu uygulamadan rahatsız olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor. Uygulamanın hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor.

1 CEZA KESİLDİ UBER KARŞILADI

Geçtiğimiz hafta trafik ekipleri, Uber’in ‘UberXL’ aracını bağladı ve araçtaki yolculara 281 TL ceza kesti. Cezanın Uber tarafından karşılandığı belirtiliyor.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 44
  • yıldırım 7 yıl önce Şikayet Et
    bence trafikteki uyuşturucu kullananları arasalar daha doğru bir iş yapmış olurlar?
    Cevapla
  • gürhan deniz 7 yıl önce Şikayet Et
    bunların CAGRI SİSTEMİ belli oradan ÇAĞIR ÇAĞIR CEZA YAZ.
    Cevapla
  • halkın sesi 7 yıl önce Şikayet Et
    tüm yollar taksicilerin ve minibüsçülerin aradan dalan araçları sıkıştıran gereksiz yere korna çalan canını sıkarsan adamı döven hep taksiciler ve minibüsçüler trafikten men et bak sorun nasıl çözülüyor normal arabadan çok sarı taksi var fütürsüzca araç kullan ondan sonra devlet ötv siz sıfır araç tahsis etsin şimdide uber e sardılar ilk defa duyuyorum ama bu iş emniyetçilerin işi değil taksicilerin işi serbest bırakcaksın bak trilyonluk plaskalar ellerinde patlıyacak ülkem bir gün bunuda yapacaktır taksi ve minibüs tekeline hayır
    Cevapla
  • Serdar (Gurbetçi) 7 yıl önce Şikayet Et
    vergi ödese ne ödemese ne kardeşim senin arabanı taksi diye kiralayıp müşteri taşıttırıyor. bildiğin sarı plaka yapıyor seni. tüm para trafiği visa kartlar üzerinden %30 direkt kendine alıyor firma. dunya talsiciler birliği kurulup yüzde 1 ile bu app nin kralını yasal yoldan yaparsın. bunlar illegal yolcu taşımacılığı yapıyor.
    Cevapla
  • vatan 7 yıl önce Şikayet Et
    beylikdüzünde kar yağarken taksiciler 20 tl lik yere 150 tl isterken nerdesiniz hizmeti kim iyi verirse halk onu kullanır taksiciler müşteri beyenmez gideceği yere göre yolcu alır yani ekmeği seçiyor yolcuya kaba davranır heleki havalimanı durağı ise kısa mesafe yolcu almaz alsada yolda söylene söylene gider önce taksici esnafı kendine ve aracına çeki düzen versin taksicilerinde bir kriteri denetleyeni olsun haşatı çıkmış araçlarla hizmet vermesinler tursitleri yollarda gezdirip durmasınlar taksiciler önce kendi içinde bir temizlik yapsın sonrada hizmet kalitesini arttırsın vatandaş gereğini yapar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle