Başbakan merakla beklenen EKK kararlarını açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz hafta EKK toplantısında ekonomiye ilişkin alınan tedbirleri açıkladı.

GİRİŞ 08.12.2016 16:36 GÜNCELLEME 08.12.2016 17:55
Bu Habere 110 Yorum Yapılmış

Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz hafta yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ekonomiye ilişkin alınan tedbirleri açıkladı. Yıldırım, "Firmaların nakit sıkıntısını gidermek için 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturulacak. 2017'de 600 bin kişiye iş imkanı sağlanacak. İstihdamı korumak ve artırmak için de SSK prim ödemeleri 3 ay ötelenecek. KOBİ'lere bir yıl geri ödemesiz 50 bin TL'lik kredi imkanı geliyor. Geri ödemeler ikinci yıldan itibaren başlayacak ve 3 eşit parçaya bölünecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı sonrası kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak Türk lirasına geçmiş oldu" dedi. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları;

Başbakan Yıldırım başkanlığında, 2 Aralık Cuma günü yapılan ve yaklaşık 5 saat süren Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, kamu maliyesi, bankacılık ve finans sektörü, reel sektör ve iş gücü piyasasına yönelik alınması gereken tedbirler kararlaştırılmıştı.

250 MİLYARLIK KREDİ AYRILACAK

Firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var, nakit sıkıntısı var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlamak hatta istihdamı artırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle, Kredi Garanti Fonu'nun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz.

KURUMLAR VERGİSİ TAM OLARAK UYGULANACAK

2017'de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek, artmasını sağlamak amacıyla imalat sanayine, yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek için, yatırımın teşvik edilmesinde ciddi bir seferberlik başlatıyoruz. 2017'de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını mevcudun üzerine yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini de tam olarak uygulayacağız. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi verilecek. KDV iade süreçleri de hızlandırılacak. 

PRİMLER YILSONUNA ÖTELENİYOR

İstihdamı korumak ve artırmak için bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler özel sektör işverenlerinden asgari ücret desteğinden yararlananların buna esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak-Şubat-Mart primlerini 2017 Ekim-Kasım-Aralık ayına öteliyoruz.

600 YENİ İSTİHDAM SAĞLANACAK

İşsizlikte hafif bir kıpırdanma var. Bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya, özel sektör firmalarımızın maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var. Bu bağlamda 2017'de, özel sektörde toplam 500 bin vatandaşımızı İŞKUR'un aktif iş gücü programından yararlandıracağız. 100 bin de toplum yararına çalışma programına devam edeceğiz. Doğu ve Güney Doğu bölgelerimizde ağırlıklı olacak. İhtiyaç olan yerlerde yer vereceğiz. İstihdam programı öncelikli olarak katma değeri yüksek olan teknoloji sektörlerinde uygulanacak.

Yurt dışı yükleniciler veya müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde, firmaların yurt içinden sağlayacağı Türk malı ve hizmetlere yönelik kısımda sıfır faiz uygulaması getiriyoruz. Yani buradan oraya yapacağınız işlerde götüreceğiniz mal ve hizmetler için ayrıca bu kredilerden faiz alınmayacak.

KOBİ TANIMINI 125 MİLYON LİRAYA ÇIKARDIK

BDDK bankacılık sektörünün reel sektöre kredilerini yeniden yapılandırılması için yetki ve imkan veren karşılıklar kararnamesini kabul etti. Burada bazı yükler buradan alınıp, elde edilen kaynakları bankalar kredi yapılandırmasında kullanacaklar. Kredilendirme yönünden KOBİ tanımını 125 milyon liraya çıkardık.

EXİMBANK'IN SERMAYESİNİ ARTIRIYORUZ

Eximbank'ın sermayesini artırıyoruz, ihracat destekleri de artıyor. 3,7 milyar sermayesi var, bunu daha da yükseğe çıkaracağız. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde firmaların yurtiçinden alacakları kredilerde sıfır faiz uygulaması getiriyoruz..

KOSGEB ÜYESİ İŞLETMELERE 50 BİN LİRALIK KREDİ

KOBİ'lere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak. İlk 12 ayı geri ödemesiz faizsiz para verilecek. KOSGEB'e üye olan 15 bin KOBİ'yi kapsıyor. Bu tedbirler için bütçede yapılacak tasarrufları kullanacağız. Hesap kitap yapıldı. Mali disiplin devam edecek.  2017 yalı için yapısal reform uygulamalarını takvimlendirdik. Bir bir hayata geçireceğiz.

BÜTÇEDEN KARŞILANACAK

Reel sektörü desteklemek için aldığımız bu tedbirlerin tamamı için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız. Yani mali disiplin var olmaya devam edecek. Har vurup harman savurmayacağız, başkaca bir olumsuzluğa sebep olacak bir uygulamaya gitmeyeceğiz. Hesap kitap yapıldı. Milletimiz rahat etsin, iş adamlarımız da bu konuda emin olabilirler.

İKİ ALANDAN VAZGEÇMİYORUZ

Reformların esası, devletin bütün alanlardaki belirleyici rolünün, ekonomideki ve diğer alanlardaki belirleyici rolünün sınırlandırılması, vatandaşın birçok alanda rahatça hareket etmesi, devletle olan işinin azaltılması...Özeti bu. Vazgeçemeyeceğimiz iki alan var. Birisi adalet, birisi de güvenlik. Bu iki alan devlette olacak ve hiçbir şekilde bu alanlarda başka bir reform düşünülmeyecek. Kendi içlerinde hızlı işlemesi için gerekli tedbirleri alacağız

KAMU BANKALARI PARA YARIŞI YAPMAYACAK

Geçtiğimiz günlerde imzaladığım genelgeye göre kamu bankaları aralarında para toplarken yarış yapmayacaklar. Kamu bankalarının mevduat alımında yüzde 7,5 sınırı getiriyoruz. Daha düşük faizle kaynağa eriştiği için bankalar kredilerde de maliyetlerini azaltacak..

10 MİLYAR DOLAR TL'YE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar üzerine Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla milletimiz sorumluluk üstlendi. Milli paramıza yönelme oldu. Bunun için teşekkür ederiz. Bunun vatandaşlarımızın tek başına yapması yetmez dedik, biz de kamuda önlemler aldık. Bu önlemler nedir? Devletin döviz üzerinden sözleşmeleri olmayacak. Dış ve mecburi değilse döviz olmayacak. Yapılan tüm sözleşmelerin tümünü Türk parasına dönüştürmek. İhtiyaç fazlasını bazı kamu kuruluşları da Türk lirasına dönüştürdü. 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya dönüştü. Döviz imkanına da bir takviye yapılmış oldu. Bu uygulama devam edecek. Önce milletten bir şey isterken kendimiz ne yapıyoruz ona bakmak lazım. Devlet olarak 2017'de muazzam bir tasarruf yılı olacak. Ciddi tasarruflar yapacağız. Önceliği olmayan, gereksiz masraflar yapılmayacak. Bunlardan kaçınacağız. Bir şey isterken vatandaştan, önce devlet olarak bizler elimizi taşın altına koymamız lazım. Kamuoyunda paylaşmak istedim. İnşallah bu aldığımız tedbirler semeresini kısa sürede verecektir. Dünyadaki dalgalanmaların etkileri ülkemiz bakımından ortadan kalkacaktır. Hayırlı uğurlu olsun.

MERKEZ BANKASI'NIN ELİ KOLU BAĞLI DEĞİL

Piyasalardaki dalgalanmalar şu birkaç günde iniş trendindeydi kurlarda. Bu ufak tefek inişler, çıkışlar küresel şartlardan dolayı olabiliyor. Bunlar geçici şeyler, bizim tedbirlerimiz ise orta ve uzun vadeli. Bu arada tabii Merkez Bankamızın da eli kolu bağlı değil. O, kendi kapsamında, kapasitesinde icap eden tedbirleri de her zaman alabilir.

YORUMLAR 110
  • Doğan 7 yıl önce Şikayet Et
    hani taşeron meselesine hiç değinilmedimi Allah aşkına münafıklık etmeyin yoksa yok deyin dayanamıyoruz artık yeter.....
    Cevapla
  • Vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Taşeron a kadro istiyorum
    Cevapla
  • reis 7 yıl önce Şikayet Et
    küçük esnafın yüzünü güldürün artık.
    Cevapla
  • Çanakkaleli 7 yıl önce Şikayet Et
    Buradan Sayın Başbakanımıza sesleniyorum. Bu yapılan sadece dolara tokat. Yanlız iceriye giren mallar dolarla giriyor. 2008 2009 da yaptığınız gibi iç piyasayı canlandırmak için vergileri indirin. Beyaz eşya Ev Araba Elektronik Eşya ve Zaruri ihtiyaçlar vb. ihtiyaçlara geçici vergi indirimi gelmesi milletimize nefes aldıracaktır. Bunu yaptiğınız takdirde iç piyasada doping etkisi yapacaktir. Kriz aynı şekilde teğet geçecektir.
    Cevapla
  • urfalımüslüm 7 yıl önce Şikayet Et
    oda kayıtları ve şu anlam veremediğim stopaj kaldırılsın..dükkan sahibi olsan ödemiyorsun,kiracı isen ödeyeceksin! mantığını çözen anlatsın Allah aşkına
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle