Buraya Türk Lirası sokmuyorlar

Sayıları 300’ü bulan OSB’lerde dolar isyanı başladı. Yönetimlerin arazi satışı dahil, tüm anlaşmaları döviz cinsinden yapması maliyetleri % 30 artırdı.

Buraya Türk Lirası sokmuyorlar
Buraya Türk Lirası sokmuyorlar
GİRİŞ 02.12.2016 09:08 GÜNCELLEME 02.12.2016 09:13
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türkiye ekonomisinin en stratejik noktalarından Organize Sanayi Bölgelerinde de (OSB) dolarisyanı başladı. Alışveriş merkezlerinde olduğu gibi sanayi bölgelerine de Türk Lirası'nın adeta ayak basamadığı ortaya çıktı. Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre sadece parsel satışları değil, OSB içindeki otel, kreş, restoran, hatta otopark giderlerinin bile dolar tarifesinde olması sanayiciyi adeta çıldırttı. Firma sahiplerinin verdiği bilgiye göre, OSB'lerdeki hizmet maliyetleri, son bir yıl içinde yüzde 25 ile 30 arasında zamlandı.

EN KÜÇÜK ARSA YALI FİYATINA

Döviz destekli arazi rantının tavan yaptığı bölgelerin başında Marmara yer alıyor. Bursa, Tekirdağ, Kocaeli ve İstanbul'da sayıları 40'ı bulan OSB'lerde küçük bir arazi satın almak için Boğaz kenarındaki bir yalı fiyatını gözden geçirmeniz gerekiyor. Arazilerin rant amacıyla boş tutulmasının da etkisiyle metrekare fiyatlarının 2 bin dolara dayandığı bu bölgelerde üretim de risk altına girmiş durumda.

Konuyla ilgili somut bir örnek, Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşanıyor. Kurumun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 5.326 metrekarelik rezerv sanayi parseli için 21 Aralık'ta açık artırma usulü ile satış yapılacak. Dolar üzerinden satışa çıkartılan arsanın metrekare fiyatı New York'taki arazi fiyatlarını sollamış durumda. Açık artırma başlangıç fiyatının 512 dolar olduğu ihalede bu rakamın bin dolara kadar çıkması bekleniyor.

OSB yöneticileri dolar üzerinden gerçekleşen kiralama ve satış işlemlerinin Türkiye'deki sayıları 300'ü bulan sanayi bölgelerinin tamamına bir gelenek haline geldiğini ifade ediyor. Öte yandan hükümetin TL'ye geçiş çağrısına uyan sanayi bölgeleri de bulunuyor. İstanbul'un önemli sanayi merkezlerinden olan İMES, yapılan çağrının ardından yönetim kararı alarak birikimlerini ve ticaret sistemini TL'ye çevirdiğini duyurdu.

SANAYİCİLER DOLAR RANTI İSTEMİYOR

Dolar rantı sanayiciler tarafından ilgili bakanlıklara şikâyet edilmeye başlandı. OSB yönetimlerinin üretime değil, ranta yönelik politika izlediklerinden yakınan işadamları, konuyla ilgili olarak kamunun devreye girmesini talep ediyor.

YORUMLAR 9
  • mehmet oğuz 7 yıl önce Şikayet Et
    Bankacılık sistemini Yabancıya bırakırsan, olacağı bu olur. Faiz de inmez, euro dolarda türbulansa girer. Yabancı bankalarda tasarrufu olanlar çekmeli.
    Cevapla
  • dadaş 7 yıl önce Şikayet Et
    iç düşman üretimcileri ve chp-kk,her şeyi yüksek tansiyondan çözümsüz-lüzumsuz ve milliyetsiz uzattığı-kilitlediğinden,bu gibi yerlere bir türlü gelemiyoruz!Yıllardır,içerde hiç bir konu yokki-muhalefet chp-hdp-tobb-tmmo gibi-tüsiad gibi kökü bellisizler tarafından engellenmesin,karşı çıkmadıkları bir tek fetö darbesi-17,25 aralık hainliklerine değil karşı olmak-destek verdiklerinden bu OSB lere gelemiyorlar!Şu anda Devlet dolardan çık diyorlar ve çıkmıyorlarsa gereken yuapılır merak etmeyin,eski Türkiye Yenilendi ve Bahçelinin Mhp si silkelendi ve en yakın zamanda Tam Bağımsız Türkiye Kurulacaktır!!!
    Cevapla
  • musa 04 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu kesimlerin kim oldugunu desifre edin kamu milet bilsin bunlarla asla ticaret etmeyin bakalim nekadar güclüymüs dolar esirleri bunlar vatani mileti soyan hirsiz kesimdir
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Ve hukumetin bundan haberi yok yani :)
    Cevapla
  • hikmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Gosbu kim kurmuş kimler yönetiyor hangi localarla bağlantılılar baksınlar Türkiyede işçinin az maaş almasında bu gibi kurumların etkisi çok büyük
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle