Dev savaş yarın! Ya çakılacak ya fırlayacak

Yılan hikâyesine dönen OPEC’in petrol arzını kısıp kısmayacağı yarın netleşiyor. OPEC ülkelerinin toplantı sonucuna göre petrol 40 doları da 60 doları da görebilir.

Dev savaş yarın! Ya çakılacak ya fırlayacak
Dev savaş yarın! Ya çakılacak ya fırlayacak
GİRİŞ 29.11.2016 09:17 GÜNCELLEME 29.11.2016 09:25
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Viyana’da bir araya gelecek üreticilerden Suudi Arabistan arzı dondurmadan yana.

Petrol ihraç eden ülkelerin bakanları Moskova'da buluşacak. Suudi Arabistan ilk kez resmi olarak üretimi kısmak değil dondurmanın yeterli olduğunu açıklarken son karar yarın Viyana'da verilecek. Bir kısma kararı çıkması halinde üretimde sekiz yıl sonra ilk kez kesinti yapılmış olacak. Suudi Bakan Khalid Al-Falih, 2017'de özellikle ABD tarafındaki toparlanmanın da etkisiyle talepte bir artış olacağını ve mevcut üretim miktarıyla fiyatların yükseleceğini aktardı. Petrol, OPEC'in petrol arzını azaltmaya ilişkin bir anlaşmaya varabileceğine yönelik şüphelerin etkisiyle, dün varil başına 46 dolar seviyesine yakın işlem gördü.

GÜNLÜK 100 MİLYON $ İLAVE

Bazı uzmanlar petrol arzında bir uzlaşmanın tamamen Suudi Arabistan'ın bütçesindeki gelir/ harcama dengesi ile bağlantılı olduğunu düşünüyor. OPEC üyelerinin petrol üretimini kısması halinde kasaya ne kadar gireceği de aşağı yukarı hesaplandı. Üyeler 1.5 milyon varillik bir indirim yani yüzde 5'lik bir azalmaya gidince 5 dolarlık bir etki yaratıyor. Bu da bütçelerde günlük 100 milyon dolarlık bir artış anlamına geliyor. Petrolün varil fiyatının gelecekteki seviyesini tahmin eden OPEC, 2040 yılı varil fiyatı için 155 dolar öngördü. Yıllık değerlendirme raporunda talebin artışına paralel olarak fiyatların her yıl ortalama 5 dolar artacağını öngören OPEC, 2015 - 2040 arasındaki dönemde talepte yüzde 16.4'lük bir artış olmasını bekliyor.

SONUCA GÖRE 60 DOLARI GÖREBİLİR

Uluslararası Denetim ve Danışmanlık şirketi KPMG’nin Enerji Sektör Lideri Onur Okutur, OPEC ülkelerinin 30 Kasım’da Viyana’da yapılacak toplantıda alınabilecek orta ölçekli bir üretim kesintisi kararının, petrolün varil fiyatını yeniden 60 dolar seviyelerine çıkarabileceğini belirtti. Okutur, yaptığı yazılı açıklamada, “Rusya ile Suudi Arabistan arasında imzalanması beklenen anlaşmanın fiyatların artacağını öngörenleri yeniden piyasaya çektiğini kaydetti. Çarşamba günü bir araya gelecek OPEC üyesi ülkelerin, petrol fiyatlarını dengelemek ve piyasadaki arz fazlasını azaltmak için üretimi kısmaya gidip gitmeyeceğinin gündemi meşgul ettiğini belirten Okutur, “İleriye baktığımızda ise 30 Kasım’da Viyana’da düzenlenecek OPEC toplantısında nihai bir anlaşma imzalanma ihtimali yüksek görünüyor. 30 Kasım’da Viyana’da yapılacak toplantıda alınabilecek orta ölçekli bir üretim kesintisi kararı, petrolün varil fiyatını yeniden 60 dolar seviyelerine çıkarıp üye ülkelerin rahat bir nefes almalarına zemin hazırlayabilir. Ülkeler ayrıca, ABD kaya gazı üreticilerinin fiyatlardaki yükselişe ne kadar hızla tepki vereceklerine odaklanacak” değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: KARAR, SABAH
YORUMLAR 31
  • türkiyem 7 yıl önce Şikayet Et
    petrolü ve gazı olan konuşuyor bizde takip ediyoruz Allahım bizim topraklarada bol gaz ve petrol nasip et
    Cevapla
  • Ötv 7 yıl önce Şikayet Et
    Neden özel yat ve kotrada ÖTV yok? Neden değerli taş ticaretinde ÖTV hatta KDV bile yok? Neden gemi sahipleri ucuz mazot alabiliyor? Hakkımı helal etmiyorum.
    Cevapla
  • vatandas 7 yıl önce Şikayet Et
    suudlar kendi para birimini birakip haclilarin para birimi ile krallikbyapacak kadar saflar hem uretici olacan hemde marka sana ait olmayacak komik
    Cevapla
  • 571 7 yıl önce Şikayet Et
    sabredin 2023 e az kaldı
    Cevapla
  • Sivaslı 7 yıl önce Şikayet Et
    Şunlarla uğraştırmayın bizleri , bizden gelişmemiş,ülkeler bile arabasını çıkarttı.Biz dah neyi bekliyoruz.Çıkardak elektrik li arabamızı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle