İETT "iBeacon"u hayata geçiriyor

İETT Genel Müdürü Emecen, yolcuları bilgilendirmeye dönük teknolojik alt yapıyı sağlayabilmek adına Bluetooth 4.0 teknolojisiyle iBeacon'u kullanmaya başlayacaklarını söyledi.

İETT "iBeacon"u hayata geçiriyor
İETT "iBeacon"u hayata geçiriyor
GİRİŞ 24.11.2016 06:19 GÜNCELLEME 24.11.2016 10:40
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde, İETT Genel Müdürlüğü'nün 2017 bütçesi 2 milyar 900 milyon lira olarak kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Saraçhane'deki binasında yapılan Meclis toplantısında, İETT Genel Müdürü Arif Emecen, 2017 Plan ve Bütçe Komisyonu Raporunu sundu.

Metrobüs iyileştirmeleri kapsamında, otobüs, altyapı ve üstyapı iyileştirmeleri planladıklarını anlatan Emecen, metrobüs hattının sağladığı kolaylıkla ve İstanbul trafiğini rahatlatan özelliğiyle sadece yurt içinden değil, yurt dışından da ulaşım uzmanlarının ilgisini çektiğini söyledi.

Emecen, "Geçtiğimiz yıl 12 bin 16 olan durak sayımızı, 7 bin 750'si açık, 4 bin 639’u kapalı olmak üzere 12 bin 389'a çıkardık. Vatandaşlarımız tarafından oldukça ilgi gören ve ilkini Yıldız Teknik Üniversitesi durağında hayata geçirdiğimiz konsept akıllı durak projemizi, tüm ilçelerimizde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz, çalışmalarımıza başladık. Bu durağımızın birçok özelliği var. Konsept duraklar, güneş enerjisi ile çalışıyor, Wi-fi hizmeti veriyor, elektrikli engelli araçlarına ve telefonlara şarj olanağı sağlıyor. Biletmatik olanağı sunuyor, anlık bilgilendirmeler yapıyor. Bu durakların sayısı da önümüzdeki dönemde artırılacak." diye konuştu.

"İBEACON" HAYATA GEÇİYOR"

Yeni bir projelerinden bahsetmek istediğini dile getiren Emecen, yolcuları bilgilendirmeye dönük teknolojik alt yapıyı sağlayabilmek adına Bluetooth 4.0 teknolojisini kullanan iBeacon cihazlarını kullanmaya başlayacaklarını söyledi.

Emecen, bu sistemin sağlayacaklarına ilişkin şu bilgileri verdi: "Otobüse binen yolcularımıza araç içerisinde ihtiyaçları olan bildirimleri göndereceğiz. Görme engelli yolcularımıza, durak geçiş anonslarının ve inecekleri durağa gelmesine yakın akıllı telefonları üzerinden sesli mesajlar verilmesi sağlayacağız. Duraklara yerleştirilecek beacon sayesinde görme engelli bir yolcunun, kimseden yardım almadan durağa girmesini sağlayabilecek navigasyon yazılımı geliştirmeyi planlıyoruz. Görme engelli yolculara, gelen otobüsün hangi hatta ait olduğu bilgisinin mobil telefonları üzerinden bildirilmesini sağlayacağız. Hat ve sefer değişiklik bilgisinin anlık olarak durakta bekleyen yolcuya gönderilmesini sağlayacağız. Böylece yolcularımızla iletişimimizi daha da kuvvetlendireceğiz."

Emecen, İETT olarak çalışanları motive etmek amacıyla bir dizi çalışmalar başlattıklarını ve bu kapsamda çalışanların eğitimine büyük önem verdiklerini söyledi.

İETT'DEN ENGELLİLER İÇİN ALARM SİSTEMİ

Tüm otobüsleri, garajları ve hizmet binalarını engelli erişimine uygun hale getirdiklerini ifade eden Emecen, bu bağlamda engelli vatandaşların problemlerinin çözümü amacıyla engelliler koordinatörlüğünün bulunduğunu hatırlattı.

Emecen, ALO 153 ve diğer kanallardan gelen vatandaş şikayetlerinin de itinayla ele alınıp gereğinin yapıldığını dile getirdi.

Arif Emecen, anlık takip sistemin bir getirisi olan MOBİETT'in 3,6 milyon kişi tarafından kullanıldığını, bu uygulamayla günde 2 milyona yakın sorgu yapıldığını aktararak, "MOBİETT'in yeni versiyonunda özellikle görme engelli yolcuların talepleri doğrultusunda bir alarm sistemi geliştirildi. Özellik, istenilen durağa ve hatta ait otobüs gelmeden belirtilen zaman kadar önce alarm çalmasını sağlıyor. Bu yıl teknolojik alt yapıya da önemli yatırımlar yapacağız. Hem araç içi ve garaj kameralarımızın yenilenmesi, hem de siber güvenlik alanında yapacağımız yeniliklerle birlikte teknolojik alt yapıya ayırdığımız bütçe 17 milyon 350 bin lira." değerlendirmesinde bulundu.

YENİ YILDA ELEKTRİKLİ OTOBÜSLER GELİYOR

Emecen, 2017 yılında otobüsleri yenileyerek halka daha nitelikli bir hizmet götürmeyi amaçladıklarını anlatarak, "2017 yılında alınacak elektrikli otobüsler Tarihi Yarımadada kullanılacak. Halihazırda verilen hizmetin, çalışma sonrasında yüzde 100 elektrikli toplam 200 otobüsle verilmesi planlanmaktadır. Edirnekapı'nın aktarma merkezi olarak planlandığı projede, yeni otobüsler tüm akıllı araç donanımlarına sahip olacak." diye konuştu.

"İETT olarak 2017'de tüm otobüs alımlarına ayırdığımız bütçe 1 milyar 110 milyon 996 bin liradır" diyen Emecen, toplam 725 otobüs alımı planladıklarını bildirdi.

Konuşmaların ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde İETT Genel Müdürlüğü'nün 2017 bütçes

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • ismet 7 yıl önce Şikayet Et
    Sayın İETT populislik yapma şu münübüs halk otabüsü iletinden halkı kurtarın adamlar yolcu mafyası tek laf diyemezsin onlar yolcuya yüksek sesle bağırırken denetimler nerde korkuyorlar diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • Qwerty 7 yıl önce Şikayet Et
    Otobüslerde koltuk sayısı çok fazla. Dolayısıyla inmek ve binmek oldukça zordur.
    Cevapla
  • ozcan aktas 7 yıl önce Şikayet Et
    araçlara binebilenler için güzel bi uygulama olmuş :)
    Cevapla
  • Ece 7 yıl önce Şikayet Et
    sabah sabah cok güldürdün :) evet güzel uygulama da birileri metrobüse alternatif getirse de en azindan binebilsek :)
    Cevapla