Türkiye'nin en büyüğü için hazırlıklar başladı

YEKA'da güneş modülü üretim fabrikası, Ar-Ge merkezi ve güneş enerjisi elektrik üretim tesisi kurulması için düzenlenen yarışmaya birçok firma ön hazırlık yapıyor.

GİRİŞ 08.11.2016 16:03 GÜNCELLEME 08.11.2016 21:16
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Konya'nın Karapınar ilçesindeki Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı'nda (YEKA) güneş modülü üretim fabrikası, Ar-Ge merkezi ve güneş enerjisi elektrik üretim tesisi kurulması için düzenlediği yarışmaya yönelik, birçok firmanın ön hazırlık yaptığı belirtildi.

SON TEKLİF 12 ARALIK'TA

Derlenen bilgilere göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Karapınar'daki YEKA için düzenlediği yarışmada son teklifleri 12 Aralık'ta alacak, yarışma ise 15 Aralık'ta yapılacak. Bakanlığın Resmi gazete'de yayımlanan yarışma ilanına göre, Karapınar'da bin megavat bağlantı kapasitesi için yurt içinde üretim karşılığı tahsis olarak, yılda 500 MWp kapasiteli FV güneş modülü üretim fabrikası ve Ar-Ge merkezi kurulacak.

TÜRKİYE SINIRLARI İÇİNDE KURULACAK

Ayrıca, Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesi ve toplam bin megavat kurulu gücünde güneş elektrik üretim tesisi de Karapınar YEKA'da kurularak devreye alınacak. Güneş modülü üretecek fabrika, serbest bölgeler hariç Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulacak.

36 AY İÇİNDE BİTECEK

Fabrika ve Ar-Ge merkezi kurulumu sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 18 ay, güneş enerjisi elektrik üretim tesisi ise fabrika kurulumunu takip eden 36 ay içerisinde bitirilecek. Yaklaşık 2 bin 670 hektarlık alanda gerçekleşecek yatırımla 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek.

600 BİNDEN FAZLA EVİ AYDINLATACAK

Bin megavatlık kapasitesiyle dünyadaki en büyük güneş tarlalarından biri olacak Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES), 600 binden fazla evin enerji ihtiyacını karşılayabilecek.

ENERJİ ÜRETİM MERKEZİ'NE DÖNÜŞECEK

Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yarışmanın startının vermesiyle ilçede hareketliliğin yaşandığını söyledi. İlçedeki tarıma elverişli olmayan arazinin enerji üretim merkezine dönüşeceğini vurgulayan Yaka, Karapınar'ın güneş enerjisi açısından verimli olduğunu, kışın bile güneşten enerji elde edileceğini aktardı.

HERKES YARARLANACAK

Yaka, GES'in Karapınar'a, bölgeye ve Türkiye'ye faydalı olacağını ifade ederek, "İstihdam bakımından da büyük katkısı olacak. Tesislerin ve Ar-Ge merkezlerinin kurulumunda mühendislerin çalıştırılması gerekiyor. Türkiye'nin herhangi bir bölgesine kurulacak fotovoltaik fabrikasında işçi ve mühendis istihdamı olacak. Herkesin yararlanacağını düşünüyorum." diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN ENDER BÖLGELERİNDEN BİRİ'

Yenilenebilir enerjinin dünyanın da gündeminde olduğuna işaret eden Yaka, şunları kaydetti:

"Karapınar GES'te 2 bin 670 hektar alanda enerji üretimi gerçekleşecek. YEKA bölgesi ilan edilen bu enerji ihtisas bölgesi tarıma elverişli değildir. Burası eğimi ile güneşin verimli düştüğü, Türkiye'nin ender bölgelerinden biridir. Tek parça olması da önemli bir avantajdır.

DEPREM RİSKİ YOK

Firmalar burayı değerlendirecektir. Verimli güneş, tek parça ve geniş arazi, deprem riskinin bulunmaması. Burası yatırımcıyı cezbediyor. Büyük firmalardan ilgilenenler var.

İlçede bu hususta çalışmalar yapıp ön hazırlıklara başladılar. Aralık ayında ihale tamamlanacak ve ilgili firmalar, burayı güneş panelleriyle donatacak. Ülkemizin elektrik enerjisinin bir kısmını inşallah buradan sağlayacağız. Yatırımcılar ve yarışmaya ilişkin bazı firmalar bölgeye gelip ilgileniyor."

 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 8
  • iman 7 yıl önce Şikayet Et
    yahu hepsi yapsın yer gösterin bölge teşviğine göre verin. kim önce bitirip en verimli şekilde faaliyet gösterecek o konuda yarışsınlar..
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    iyi gelişme ancak hücreleri yurtdışından getirmek yerine ülkemizde üretilmesi için yatırım yapmalıyız.
    Cevapla
  • ismail 7 yıl önce Şikayet Et
    proje başarılı ama anlamadıgım güneş ışınlarının ve hava şartlarının daha verimli ve uzun oldugu bölge güneydogu anadolu şehir ise şanlıurfa neden kar yagan yere bunu yapıyorlar neden şanlıurfaya bunu yapmıyorlar urfada9 ay güneş var 1 ay soguk var diger 2 aydada bir güneş bir bulut arası günler geçiyor bunları yetkililer neden dikkate almıyor anlamıyorum umarım ikinci aşama olarak bu tarafları secerler
    Cevapla
  • Sinan 7 yıl önce Şikayet Et
    Ama verimli araziye yapmıyorlar belki ondandır. Birde elektrik iletim-dağıtım masraflarını düşürmek için olabilir. Santraller iletim merkezine ne kadar uzaksa iletimde kayıplar o derece artar. Burada amaç Ankara'ya yakınlık tahminimce. Türkiye'nin Gölbaşı genel iletim merkezine önce elektrik gelir, arkasından ihtiyaca göre Türkiye'ye dağılır. Elektrik İletim şeklimiz bu bizim. Ne kadar verimli onu gerçekten tartışırım.
    Cevapla
  • VATAN 7 yıl önce Şikayet Et
    Amerika ve Avrupayı ihalelere katılmayın. Bunlara ders olsun
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    sayin devlet büyüklerimizden bir ricamızda Ş.urfanin BİRECİK ilçesine doğal gazin getirilmesi, sesimizi duyuramıyoruz malesef
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle