Maliye'den devrim niteliğinde değişiklik!

Maliye, mükelleflerle ilgili devrim niteliğinde düzenlemeler yaptı. Artık esnafa haksız yere vergi ve ceza kesilmesinin önüne geçilecek...

Maliye'den devrim niteliğinde değişiklik!
Maliye'den devrim niteliğinde değişiklik!
GİRİŞ 04.11.2016 10:50 GÜNCELLEME 04.11.2016 10:53
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanlğı, sıkıntılı günler geçiren esnafı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri (KOBÎ) ilgilendiren önemli değişlikler yaptı. Posta'dan Bilal Emin Turan'ın haberine göre, düzenlemer, esnaf mükellefi koruyan ve kollayan yeni haklar tanıyor. Maliye müfettişleri artık vergi incelemelerini oldu bittiye getiremeyecek.

Müfettişler mükellefe telefon açıp 'Yarın defterlerini getir' diyemeyecek. Esnafa en az 15 gün hazırlık süresi tanıyacak.

HAKSIZ CEZA ÖNLENECEK

Resmi gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliklere göre; vergi inceleme tutanakları imzalanmadan önce mükellefe taslak olarak verilecek ve 2 gün müsaade edilecek. Mükellef bu tutanağı müşaviri ile birlikte enine boyuna değerlendirecek.

Esnaf, tutanakları önceden göreceğinden haksız vergi ve cezalarla karşüaşmayacak. Böylece dava açmanm mali külfetinden kurtulacak. Önceden böyle bir uygulama yoktu.

MÜKELLEF LEHİNE TESPİT

İncelemelerde genellikle eksik ödenen vergi istenirdi.

Yanlışlıkla ödenen vergi mükellef lehine dikkate alınmazdı. Artık dikkate alınacak. Ayrıca bir mükellef naylon fatura düzenledi diye sadece o raporu ek yaparak, 'ilgili firmanın fatura düzenlediği tüm firmalar naylon fatura kullanmıştır' diye haksız rapor yazılıyordu. Şimdi ilgili firmadan yapılan alışveriş enine boyuna incelenecek yanlış anlama önlenecek.
Hakkında vergi incelemesi yapılan vatandaşların kendisini daha iyi savunabilmesini sağlayacak düzenleme hayata geçti.

MÜFETTİŞLER HER BELGEYİ İSTEYEMEYECEK

Bundan sonra vergi incelemesi yapan müfettiş, mükellef esnaftan inceleme yetkisi verilen konu dışmda bilgi ve belge isteyemeyecek. Vergi inceleme süreci mükellefle işbirliği içinde yürütülecek.

Bugüne kadar vergi incelemesinde esnafın eli, vergi müfettişi karşısında kuvvetli değildi. Bürokratik ve keyfi engeller kalktı. Maliye, mükellefin haklı şikâyetlerini artık dikkate almak zorunda kalacak.

MÜKELLEF RAHATLAYACAK 

Vergi denetiminin mükellef için her zaman endişe kaynağı olduğuna dikkat çeken 'Denetim Turkey' Başkanı Dr. Hayrullah Doğan, "İnceleme aşamasında mükellefler bazen uğradıklarını düşündüklerinden şikâyetçi oluyor. Ancak her zaman bu şikâyetlerini anlatabilecek yetkili makam bulmakta zorlanıyor. Bu nedenle yapılan düzenlemeler bugüne kadar haklar mı kullanmakta zorluk çeken tüm mükellefin elini güçlendirecek" diye konuştu.

YORUMLAR 2
  • anadolu adamı 7 yıl önce Şikayet Et
    ekonomik hayat çok iyi değil şu son zamanlarda hükümet gereken tedbirleri almalı teşvikleri hayata geçirmeliler mücadele her satıhta yapılmalı vatandaş daralmaya başladı emin olun
    Cevapla
  • Rfk 7 yıl önce Şikayet Et
    Bide şu vergi dairelerinde çalışanlar ne iş yaptıklarını öğrenseler ne güzel olurdu. 2004 senesinden vergi 2015 senesinde tahakkuk edilip 2016 da mı istenir bir mükelleften. Soruyorsun kimse ne olduğunu bilmiyor. Ödeyeceğim ama bir daha vergi gelir mi diye soruyorum bilen yok. Bilgisayarda ne görüyorlarsa o. neyi neden yaptıklarını bilen yok. Şefler var ama keşke olmayaydılar.
    Cevapla