Bakan Arslan'dan GSM operatörlerine çağrı!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, GSM operatörlerine ortak altyapı çağrısı yaptı.

Bakan Arslan'dan GSM operatörlerine çağrı!
Bakan Arslan'dan GSM operatörlerine çağrı!
GİRİŞ 03.11.2016 12:29 GÜNCELLEME 03.11.2016 12:29

Bakan  Ahmet Arslan, "Davos Dünya İletişim Forumu"na katıldı. İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen forumun açılış töreninde bir konuşma yapan Arslan, GSM operatörlerine ortak altyapı çağrısı yaparak,  şunları söyledi:

"Bu sektörün önemli bir altyapısı, fiber optik altyapısının olmazsa olmaz olduğunu öngörüyoruz ki 88 bin kilometrelik bir yapıdan, bugün 280 bin kilometrelik bir altyapıya erişmiş durumdayız. Ancak özellikle altyapının ortak kullanımı, altyapının verimli kullanımı konusunda çok ciddi çalışmalarımız var. İstiyoruz ki her operatör ayrı ayrı yatırım yapıp, ayrı ayrı kullanıcısına sunmasın. Altyapıyı ortak kullanabilelim, bundan ortak yararlanabilelim. Bu sektörün yatırım ihtiyacı olan yaklaşık 15-16 milyar dolar yerine, ortak altyapı ile birlikte 5 milyar dolarla bu sektörde insanımızın ihtiyacını karşılamış olalım. Sadece rakamsal veriler çok anlamlı olmayabilir. Biz özellikle bu ortak altyapının kullanılması ve kullanıcıların daha ekonomik şekilde yararlanmasının yanı sıra ülke çapında elektronik haberleşme altyapı bilgi sistemi kurulum çalışmalarını da yürütüyoruz. Bu çalışmayı kısa sürede bitireceğiz, fiber altyapının elektronik ortamda takibini de sağlar hale geleceğiz."

İKİ YENİ UYDU

Bakan Arslan, "Sektörümüzün önemli kuruluşlarından biri olan Türksat marifetiyle sadece mevcut uydularla yetinmiyoruz. Üzerine iki tane daha uydunun ilave edilmesiyle ilgili ihale süreçlerini başlattık. İnşallah 2018'in sonun bir tanesini, TÜRKSAT 5A'yı, 2019 sonunda TÜRKSAT 5B'yi inşallah uyduya göndereceğiz ve kullanıcılarımızın hizmetine sunacağız. Bunlarla da yetinmiyoruz. Yeni bir uydu TÜRKSAT 6A'yı da yerli katkıyla, yerli mühendislerin katkısıyla, yerli üreticilerin katkısıyla geliştirmek ve inşallah uzaya göndermek adına da çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

"İLETİŞİM ALTYAPISINI KESEMEMEKTEN KAYNAKLI"

Ulaştırma Bakanı Arslan, 15 Temmuz darbe girişimi konusunda da değerlendirmelerde bulunarak şunları kaydetti:

"O gece meydanlara inmenin altında, herkesin aynı anda sokaklara çıkarak milli iradesine sahip çıkmasının altında çok önemli bir şey vardı. O da tam da bu sektörün konusu olan iletişim. Onlar zannettiler ki çıkıp TRT'de bir bildiri okumakla, okutmakla bu insanları kandırabileceklerini düşündüler. Halbuki olmadı. İletişim sayesinde, iletişimin geldiği nokta sayesinde ve Türkiye'nin krizlerden aldığı dersler çerçevesinde, altyapısını çeşitlendirerek, bütün yayınların o gün insanların evine gitmesini sağlamasını hesaba katmadılar. Özellikle internet altyapısı konusunda, sanal dünya konusunda Türkiye'nin geldiği nokta ve bu iletişim altyapısını kesememekten kaynaklı… İnsanların o akşam, doğru bilgilenerek, kirli bilgilerden ari bir şekilde iradesine sahip çıkacağını hesaba katmadılar."

KAYNAK: DHA