Pasaportlarda yeni dönem başladı!

KHK kapsamında, polis 1 yıl içinde pasaport ve ehliyet işlemlerinden çekilecek. AB uyumlu, çiplerinde parmak izi verileri içeren pasaportlar 1 Kasım'dan itibaren verilecek.

Pasaportlarda yeni dönem başladı!
Pasaportlarda yeni dönem başladı!
GİRİŞ 01.11.2016 08:43 GÜNCELLEME 01.11.2016 08:47
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Resmi gazete’de olağanüstü hal kapsamında (OHAL) önceki gün yayımlanan kanun hükmünde kararname (KHK) çerçevesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen pasaport ve ehliyet işlemleri, polisten alınarak 1 yıl içinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredilecek.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mutabakat  doğrultusunda hazırlanan ve çiplerinde parmak izi verilerini içeren pasaportlar ise bugünden itibaren verilmeye başlanacak.

İçişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye ile AB arasında varılan mutabakata göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen  üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilmesi için şartlardan biri olan AB'ye uyumlu yeni pasaportlar hazırlandı.

AB ile vize muafiyeti çerçevesinde, mevcut pasaportlar, parmak izi  verilerinin yüklü olmaması nedeniyle, AB şartlarına uyumlu değildi. Uygulamaya  konulacak yeni pasaportların hazırlıkları Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve  Güvenli Belge Daire Başkanlığınca, 1 Haziran'da tamamlandı. Ancak mevcut  pasaportların tüketilmesi amacıyla uygulama için 1 Kasım tarihi beklendi.

Yeni pasaportların çiplerinde, biometrik data ve kişinin parmak izinin  yanı sıra kişiye ait ad, soyad, doğum yeri-tarihi, uyruk, kimlik ve pasaport  numarası, cinsiyet gibi kişisel veriler de bulunacak.

ESKİSİ OLAN 87 TL ÖDEYECEK

Yeni pasaport alınırken, hali hazırda geçerli pasaportu bulunan vatandaşlardan, ek vergi alınmayacak. Sadece defter ücreti tahsil edilecek. Şu an defter ücreti 87.50 lira seviyesinde bulunuyor. Ancak hiç pasaportu bulunmayan ve ilk kez alacak olan yurttaşlar yine vergi ödemek durumunda kalacak.

YORUMLAR 9
  • nevzat 7 yıl önce Şikayet Et
    mevcut vizelerimiz bitim süresine kadar geçerli olacakmı vize etiketi yeni pasaporta geçiriliyormu
    Cevapla
  • Ankara 7 yıl önce Şikayet Et
    iyi hoşta benim beş yıllık vize var ne olacak
    Cevapla
  • orhan 7 yıl önce Şikayet Et
    sadece 87tl ödeyeceksın. 5 yıl vızen duracak
    Cevapla
  • Alparslan 7 yıl önce Şikayet Et
    Ehliyet işleri de alınsın polis le mümkünse hiç muhatap olmayalım
    Cevapla
  • mahmud 7 yıl önce Şikayet Et
    gine faturası gariban vatandaşa vergi bi yandan bunlar bi yandan bi kağıda 90 lira alıyorsunuz yeter kardeşim yeter bıktık artık.
    Cevapla
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet efendi zaten daha önce bedeli verilip alınmış.
    Cevapla
  • otto 7 yıl önce Şikayet Et
    Haklı 90 lira da para sonuçta.10 yıllığına 600 lira verdik.Pasaport alma sende kardeşim demekle olmuyor birader,bu kafayla sana nasıl pasaport verdilerse o adamda alır...
    Cevapla
  • sivaslı 7 yıl önce Şikayet Et
    haklısın bence.
    Cevapla
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    alma kardeşim sende o zaman pasaport
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle