Emekliler Ocak aylında ne kadar zam alacak? Rakamlar belli oldu

Milyonlarca emekli gözünü bu haber çevirdi. 2017 yılında emekliler ne kadar zam alacak. İşte emekliye son dakika zam haberleri ve detayları

Emekliler Ocak aylında ne kadar zam alacak? Rakamlar belli oldu
Emekliler Ocak aylında ne kadar zam alacak? Rakamlar belli oldu
GİRİŞ 31.10.2016 11:46 GÜNCELLEME 31.10.2016 11:46

2017 yılı emekli maaşları zam oranı ne kadar? Emekliler 2017 yılında ne kadar maaş alacak? Milyonlarca emeklinin gözü kulağı emekli zam haberlerinde. Merkez Bankası’nın 2016 yılı enflasyon tahmini açıkladı. Peki buna göre emekliler 2017 yılında ne kadar zam alacak? İşte 2016 yılı enflasyon tahminine göre emekli zam haberleri

2017 YILINDA EMEKLİLER NE KADAR ZAM ALACAK?

Hükümetin, Resmi Gazete’de yayımlanan 2017 yılı programına göre işçi emeklileri ocakta yüzde 3.73, memur ve emeklileri ise yüzde 3 zam alacak. Temmuzda işçi emeklisine yüzde 3.59, memura yüzde 4 zam daha yapılacak.

Hükümetin 2017 programı dün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Programda SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre ocakta yüzde 3.73, temmuzda yüzde 3.59 artırılmasının öngörüldüğü belirtildi.

Toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları ve memur emekli aylıklarının 2017 Ocak ayında yüzde 3, temmuzda yüzde 4 artırılacağı kaydedildi.

Programda, bu açıklamadan sonra ayrıca 2017 Temmuz’da yaklaşık yüzde 0.6 enflasyon farkı verilmesinin öngörüldüğü belirtildi. Ancak enflasyon farkına ilişkin ifadenin yanlışlıkla ‘temmuz’ olarak yer aldığı yüzde 0.6’lık oranın ocak için geçerli olduğu tahmin ediliyor. Geçmiş yıllardaki programlarda tahmin ocak ayı için veriliyordu.

FAİZ GELİRİNE KADEMELİ VERGİ

Hürriyet'in haberine göre programda sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesinde, stopaj oranının elde tutma süresine göre farklılaştırılmasına yönelik çalışma yapılacağı belirtilerek, “Sermaye piyasası araçları için, azami 2 yıl olmak üzere, bu araçların yatırımcılarca elde tutulma sürelerine göre ödenecek gelir vergisi stopaj oranında kademeli olarak farklılaştırma yapılması konusunda bir çalışma yapılacaktır” denildi. Çalışmadan Maliye Bakanlığı sorumlu olacak. Sermaye Piyasası Kurulu, Hazine, Merkez Bankası ve Merkezi Kayıt Kuruluşu da çalışmaya katılacak. Bazı sermaye piyasası araçlarında elde tutma süresine göre farklı vergilendirme var. Ancak standart yok.

Lüks tüketimin caydırılmasına yönelik tedbir 2017 programında da yer aldı. Uluslararası yükümlülükler gözetilerek, lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilerek caydırıcı vergilendirme yapılacak. Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) tabi listeler gözden geçirilerek, kapsam dışında bulunan lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları kapsama alınacak.

KAYNAK: AKŞAM