Sivas'a fabrika kurdu, fiyatları düşürdü

Sivas'ta kurulu bulunan lens üretim tesisi Anadolu Tıp Teknolojileri A.Ş, intraoküler lens ithalatının tamamını durdurmayı hedefliyor. Fabrika şimdiden fiyatları yüzde 50'ye yakın düşürdü.

Sivas'a fabrika kurdu, fiyatları düşürdü
Sivas'a fabrika kurdu, fiyatları düşürdü
GİRİŞ 13.02.2007 11:37 GÜNCELLEME 13.02.2007 11:37

 TSO Başkanı Osman Yıldırım ile emekli diş hekimi Abdürrahim Kılınç tarafından TÜBİTAK MAM ve Türk Teknoloji Geliştirme Vakfı'nın (TTGV) Ar-Ge çalışmalarıyla kurulan lens fabrikası, Zaraccom markasıyla Sivas'ta üretim yapıyor. Organize Sanayi Bölgesinde 8 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan fabrika, 1.5 yıldır faaliyetini sürdürüyor. Anadolu Tıp Teknolojileri A.Ş ortaklarından Osman Yıldırım, Avrupa'da ve bölgede olmayan bir teknoloji ürününü Sivas'ta üretmeye başladıklarını söyledi. Yıldırım, kurdukları fabrikayla "Türkiye'de böyle bir ürün üretilemez" düşüncesinde olanların bu kanaatini çürüttüklerini kaydetti.


DOKTORLARA SİTEM


Bazı doktorların ve özel hastanelerin karlılığı ön planda tutarak, ülke dışında nasıl üretildiği belli olmayan lensleri hastalarına kullandırdıklarını öne süren Yıldırım, şunları kaydetti: "Hekimlerimizin belki kendilerine güven eksikliği de diyebilirim. Önce 'Türkiye'de böyle bir ürün üretilemez' kanaatindeydiler. Ama açılışımızdan bugüne kadar olan sürede çalışmalarımızı deneyenler gördü. Türkler bu lensi üretebiliyor. Sivas'ta üretiyor ve dünyanın en kaliteli lensini üretebiliyor. Türkiye'de sağlık sistemindeki sıkıntıları görüyoruz. Özel hastaneler olsun, bazı hekimlerimiz olsun karlılığı ön planda tutuyorlar. Yani hastalarının sağlığı, tedavisi ve gelecekle ilgili karşılaşacakları sorunlar değil de, karlılık onlar için öncelik taşıyor."


Hindistan'da, Uzak Doğu'da nasıl üretildiği belli olmayan lenslerin Türkiye'ye değişik yollardan girdiğini savunan Yıldırım "Denetimsiz şekilde ülkeye giren bu lensler, merdiven altında üretiliyor. Hiçbir belgesi, taahhüdü olmadığı için maliyeti düşük olarak ülkemize giriyor. Bazı hekimler de bu maliyeti düşük, kalitesiz, bozuk lensleri hastalarına kullandırıyorlar. Birkaç yıl sonra bu da tekrar tedavi gerektiriyor. Bu da hem hastaya, hem ülkemize önemli külfet getiriyor" diye konuştu.


ÜRETİME BAŞLAYINCA LENS FİYATLARI DÜŞTÜ


Yıldırım, kamu ve özel hastanelerde 200 dolara satılan lenslerin, fabrikalarının üretime geçmesiyle 70-80 dolara kadar düştüğünü belirtti. Bununla ülkeye 2006 yılında yaklaşık olarak 70-80 milyon dolar katkıları olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti: "Bu katkı sürekli devam edecek. Onun için hekimlerimiz olsun, diğer görevliler olsun, Türklerin bu tür teknolojik yatırımları yapacağına inanmaları gerekiyor. (Avrupa nasıl başarıyorsa, bizler de daha iyisini yaparız) diye inanmaları gerekiyor. İnanmayanlar gelsinler, Sivas'ta lens fabrikamızı gezip görsünler. Şu an mücadele içerisindeyiz. Tanıtımımızı yapıyoruz. Zaten fiyat konusunda hiç sıkıntı yok. Bu konuda kimse rekabet edemez, kalite konusunda bir numarayız." Ürünlerinin denendikçe güven sorununun aşacağını anlatan Yıldırım,, "Bilimsel olarak ürünümüzde bütün testler yapıldı, tüm belgeler alındı. Aslında hekimlerimizin bu testlere belgelere göre ürünümüzü kullanmaları, endişelenmemeleri gerekiyor" diye konuştu.


Tam kapasiteyle üretime devam ettiklerini, bu yıl içinde üretimi artıracaklarını anlatan Yıldırım, "Katarak ameliyatında kullanılan yumuşak lenslerde kapasitemiz Türkiye'nin tamamını karşılayacak durumda. Biz sadece Türkiye ile yetinmeyip dünyadaki bütün ülkelere lens satmak istiyoruz" dedi. Bütçelerinin yüzde 70'ini Ar-Ge'ye ayırarak, zor bir çalışmayı hayata geçirdiklerini ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti: "Şu an karlı değil, geri dönüşümüz de mümkün değil. Ama ürünümüzün böyle kaliteli olması, dünyada dikkate alınması, yıllık 50 milyon dolar cirosu olan Amerikalı Alcol firmasının karşımızda rakip olması bizi mutlu ediyor. Fiyatlarında indirime gitmeleri de bizi dikkate aldıklarını gösteriyor. Çalışmalarımızla rahatsız ettiğimizi hissediyoruz. Sadece Türkiye'de değil dünyada da fiyatlarını indireceklerini düşünüyorum."