600 lira kazanayım derken, 6 bin lira kaybetmeyin!

Ev alırken yanlış beyana Maliye banka kredisi ve hesap hareketinden ulaşıp cezayı kesiyor. “600 lira kazanayım” derken 6 bin lira kaybetmeyin

600 lira kazanayım derken, 6 bin lira kaybetmeyin!
600 lira kazanayım derken, 6 bin lira kaybetmeyin!
GİRİŞ 27.10.2016 09:01 GÜNCELLEME 27.10.2016 09:17
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Milyonlarca vatandaş vergi borçlarını yapılandırmak için son günleri değerlendirirken bazı sürprizlerle de karşılaşmaya başladı. Sorgulama yapan vatandaşların birçoğu 'tapu harcı' borcu olduğunu görünce vergi dairelerine koştu. Çünkü yıllar önce aldıkları evin 'tapu harcını' ödemişlerdi. Gerçek vergi dairesinde ortaya çıkıyor. Çünkü vatandaşların ilk beyanlarında evlerinin değerini düşük gösterdikleri anlaşıldığından yeni bir ödeme yapmaları gerekiyor. Üstelik yeni rakam cezalı olarak (harcın % 25'i oranında vergi cezası) hesaplanıyor. Sabah'tan Faruk Erdem'in konuya ilişkin köşe yazısı şöyle:

KREDİNİZ ÖLÇÜ OLUYOR

İlk beyanınızda (bunun bir kısmı belediyelerden alınan belgelerle yapılıyor) evinizi aldığınız ya da sattığınız değeri göstermemişseniz bu o anda anlaşılmıyor. Ancak Maliye Bakanlığı bu konuda çapraz sorgulamalar yapıyor. Değeri belirleyen ölçülerden birisi banka krediniz. Bankadan kullandığınız kredi evin değerinin yüzde 75'inden fazla olamıyor. Ayrıca daha az kredi kullanmış olabilirsiniz. Yani 100 bin liralık bir ev aldığınızda 20 bin lira kredi kullanmış kalanını ise havale ile satıcıya göndermiş olabilirsiniz. Bu kez 75 bin lira beyanda bu ödenen 80 bin lira evin değeri için delil oluyor. Yine sigorta şirketleri, elektrik su doğalgaz kurumları gibi tüm kurumlardaki bilgiler Maliye Bakanlığı ile paylaşılıyor.

NE YAPMAK LAZIM?

1-Eğer henüz ev almadıysanız alım-satım işlemlerinde mutlaka gerçek rakamı beyan etmelisiniz.

2-Belediyeden aldığınız rayiç bedel tek başına yeterli olmuyor. Alım satım bedeliniz bundan yüksek ise yine doğru rakamı beyan edin.

BORÇ ÇIKTIYSA...

1-Geçmişte bir ev alım-satımınız olduysa mutlaka Gelir İdaresi'nin internet sitesinden borcunuzun olup olmadığını kontrol edin.

2-Eğer bir tapu harcı borcu varsa hemen vergi dairesine giderek yapılandırma yasasından yararlanın.

ÖRNEK HESAP

2012 yılında 100 bin liraya aldığınız evi tapuda 70 bin lira olarak gösterdiniz. Ödeyeceğiniz tapu harcı 2 bin liradan 1.400 liraya düşecek.

Bu evi bu yıl 200 bin liraya sattığınızı ve gerçek rakamı beyan ettiğinizi düşünelim.

Gelir artışı 100 bin lira olması gerekirken 130 bin liraya çıkacak.

100 bin lira üzerinden hesap yapıldığında 14 bin lira vergi ödenecek.

Oysa 130 bin lira üzerinden yapıldığında ödenecek vergi yaklaşık 20 bin lira olacak.

600 lira kazanacağım derken 6 bin lira kaybedeceksiniz.

YORUMLAR 6
  • Hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    iyidi bunlar evin değerini nasıl ölçüyor? ev bakımlımı eskimi nasıl biliyorlar?
    Cevapla
  • mettinn 7 yıl önce Şikayet Et
    ilk hesaplama %2 den yapılmış tapu harcı peki ikinci satıştaki rakam neden 14.000 TL yada 20.000 TL oran neye göre??
    Cevapla
  • Reel 7 yıl önce Şikayet Et
    Adam gibi rayiç bedel belirlesinler o Zaman kimse bu yollara başvurmasın 100 bin TL lik eve 30 bin rayiç bedel çıkıyor Bazende tam tersi oluyor bir eski evimiz vardı eve arsasından dolayı 190 bin rayiç belirlemişler evi 150 ye zor sattik
    Cevapla
  • ali selvi 7 yıl önce Şikayet Et
    yüzde 4 çok büyük rakam bunu binde 4 e çekin herkes doğrusunu beyan etsin hemde belediye emlak vergileri de buna göre alınır. işler yoluna girer.
    Cevapla
  • vatan evladı 7 yıl önce Şikayet Et
    devlet alım satımda bir defa vergi almıyorki ev yada arsa 100 defada satılsa her satışta alıyor böyle bir uygulama dünyada yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle