Batı Musul'a neden ilgi duyuyor?

Musul'un petrol rezervi açısından oldukça zengin bir bölge olduğu biliniyordu. Gelişen teknolojiyle Musul'un zengin değil, adeta 'petrol adası' ortaya çıktı.

Batı Musul'a neden ilgi duyuyor?
Batı Musul'a neden ilgi duyuyor?
GİRİŞ 24.10.2016 10:33 GÜNCELLEME 24.10.2016 10:40
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, yeni uydu, görüntüleri, jeolojik harita ve raporlarlarla Musul'daki devasa petrol ve doğalgaz rezervlerine dikkat çekti.

Ortadoğu'daki DEAŞ-PYD tiyatrosu ve dünyanın 63 ülkesinin askeri operasyonla bölgeye sözde barış getirme sevdasının nedenin de bu olduğunu söyleyen Kumbaroğlu, "Sadece Musul'daki yeni bir doğalgaz rezerv alanı, Avrupa'ya 25 yıl yetecek kapasitede. Tüm saha, yüzlerce yıl yetebilir. Musul, doğalgaz ve petrol denizinin üzerinde bir ada" dedi.

DEAŞ-PYD TİYATROSU

Ortadoğu'da beş yıl önce türeyen DEAŞ ve mensubu bir kaç bin kişi, bir kaç ay içerisinde Irak ve Suriye'nin yarısını ele geçirdi. PYD'nin ise DEAŞ'la savaşıyor görüntüsü altında Suriye'nin üçte birini adeta gasp ettiği belirtiliyor. Şimdiyse Irak'ta Musul'un DEAŞ'tan kurtarılıp en az dört kukla yönetime bölünmesi gündemde. Altındaki neden, Musul ve çevresinde bulunan yeni enerji sahaları ile bu enerjinin Batıya ulaşması için geçeceği Suriye'nin kuzeyindeki koridora kimin hakim olacağı savaşı.

IRAK'TA 150 MİLYAR VARİLLİK REZERV

Bulunan yeni kaynakların dünya siyasetine etkisindeki gücüne ve Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketiminin yaklaşık 50, Avrupa'nın ise yaklaşık 400 milyar metreküp olduğuna dikkat çeken Kumbaroğlu, şunları söyledi:

"Teknoloji çok gelişti ve uydu görüntüleriyle enerjinin nerede olduğuna yönelik fikir oluşabiliyor. OPEC raporlarında da bu görülüyor. Irak'ta 150 milyar varil kanıtlanmış, 300 milyar metreküp ise yeni rezerv petrol sahası var. Ve bu rezerv, Musul ve çevresinde yoğunlaşıyor.

SURİYE ENERJİ YOLU

"Buradaki yeni bir sahada, 8-10 trilyon metreküp doğalgaz çıkması bekleniyor. Bu yaklaşık olarak Türkiye'nin 200, Avrupa'nın 25 yıllık ihtiyacını tek başına karşılaması demek. Tüm saha, yüzlerce yıl yetebilir. Musul-Kerkük sahası, bir doğalgaz ve petrol denizinin üzerindeki ada gibi. Bölgedeki savaş, tamamen bu havzalarla ilgili."

Irak'taki savaşın nedenin de yeni petrol ve doğalgaz yatakları olduğuna dikkat çeken Prof. Kumbaroğlu, "Suriye'nin kuzeyinde bilinen büyük yeni bir rezerv alanı yok. Ancak Suriye toprakları ve kara suları, Ortadoğu ve Akdeniz'deki yeni enerji kaynaklarının geçiş yolu üzerinde olmasıyla önemli" diye konuştu.

'DOĞU AKDENİZ KAYNIYOR'

Akdeniz'de Mısır'ın tek bir sahada 800 milyar metreküplük, İsrail'in ise iki sahada 800 milyar metreküplük doğalgaz bulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, "Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz kaynıyor. Bu kaynakların, Türkiye'de TANAP üzerinden Avrupa'ya aktarımının 2-2.5 milyar dolar, Yunanistan üzerinden ise üç-dört katı maliyeti var. Bu enerjinin, Kıbrıs ya da Suriye açıklarından geçmesi gündemde. Bölgede daha çok büyük rezerv alanları var. Doğu Akdeniz petrol ve doğalgaz kaynıyor" dedi.

Star

YORUMLAR 8
  • fatih 7 yıl önce Şikayet Et
    musul hukuken türkiyenin isterse geri alır kimse de bir şey diyemez.hudut asıl misakı millidir.hattı müdafa eder gayrın postalına yar etmeyiz.zaten türk askeri varlığını koymassa huzur gelmeyecek.dünyaya adaleti getirse getirse türkler getirir başkası getiremez neden tüm yatırımını meşru gayrimeşru olarak budünyaya yatırdıkları için
    Cevapla
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    geri adım atmamalıyız gerekirse daha cok güç kullanmalı taviz vermemeli vururuz dedigimizde vurmalıyız şaka yapmadıgımızı herkes anlasın tarihten bu güne gelen hakkımızı fazlasıyla almalıyız
    Cevapla
  • Namiq 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin işi sağlama alması lazım,hemen dicle kalkanı operasyonuna başlanmalı!!!
    Cevapla
  • veli 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah abd ab pkk pyd hdp ve yandaşlarını kahretsin daim azapta bıraksın
    Cevapla
  • Mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    Amin amin amin daima amin!
    Cevapla
  • harun 7 yıl önce Şikayet Et
    Kiyamet e yakin cikmasi beklenen altin bu olsa gerek
    Cevapla
  • Baba 7 yıl önce Şikayet Et
    Tatlı su...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle