'Pos' dolandırıcılığına dikkat!

Bankaların büyük alışverişlerde müşteriye mesajla bilgi vermesi sonucu dolandırıcılar yeni bir yönteme başvurdu. Kopyaladıkları kartlardan küçük miktarlar çekiyorlar.

'Pos' dolandırıcılığına dikkat!
'Pos' dolandırıcılığına dikkat!
GİRİŞ 24.10.2016 09:46 GÜNCELLEME 24.10.2016 09:59

Kart dolandırıcılığında ATM'ler üzerinde yapılan kart kopyalama işlemi POS cihazlarına da sıçradı. Post cihazlarındaki kart okuyucular kart hakkında bilgileri topluyor ve bu bilgilerle kartınızdan işlem yapılıyor. Bu noktada dikkat çeken ayrıntı ise çekilen rakamların küçük mijtarlar olması.

KAPIDA ÖDEMEYE DİKKAT

Karttan yapılan yüksek tutardaki harcamaların kullanıcılara mesajla bildirilmesiyle birlikte dolandırıcılar küçük rakamlara yöneldi. Ayrıca birçoğumuz kart ekstremizde yazan ufak rakamlara dikkat etmiyor, kimi zaman da 'Harcamışımdır' diyerek geçiştiriyoruz. En sık görüldüğü alan ise telekomünikasyon ve gıda sektörleri. Piyasada 'parça kontör' (Yeni haliyle lira yükleme) ve yemek siparişlerinde kullandığınız kredi kartı poslarından kopyalanıyor. Uzmanlar bu dolandırıcılık yöntemin tüm sektörlerde görüldüğünü paylaşıyor. Alışveriş yaptığınız bakkaldan kırtasiyeciye kadar herkes bu sahtekarlığa başvurabilir.

Genelde de ilgili firmanın haberi bile olmadan teslimatı yapan yemek ya da kargo kuryelerinin bu yola başvurduğu belirtiliyor.

SORUMLULUK BANKADA

Tüketici Sorunları Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, son yıllarda artan bu tür dolandırıcılık işlemlerine karşı sorumluluğun bankalara ait olduğunu belirtti. Ağaoğlu, “Milyonlarca tüketici tehdit altında ve sayıları her geçen gün artıyor. Karşımızda organize bir yapı ve büyük bir dolandırıcılık şebekesi var. Küçük rakamlar sayesinde bir taşla birden çok kuş vuruyorlar“ dedi.

Ağaoğlu, tüketicileri yaptıkları taksitli taksitsiz alışverişlerin faturası ve kredi kartı ekstresini kontrol etmesi konusunda uyarıyor.

NELER YAPILABİLİR?

1- Harcamalarınızı günlük takip edin

2- Faturaları saklayın

3- Ekstrenizi inceleyin

4- Bilgi mesajı ve bildirimlerde bankanızı arayın

Yeni Şafak