Almanya’da patent aldı, Tunceli’de üretti!

Almanya’da 2008 yılında elektrikli arama tasarımı ve üretimi üzerine patent alan gurbetçi İsmail Şanlı, aracının üretimini Tunceli’de yaptı.

GİRİŞ 20.10.2016 15:18 GÜNCELLEME 20.10.2016 17:06
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Tuncelili olan ancak 35 yıldır Almanya’da yaşayan İsmail Şanlı, 2008 yılında burada elektrikli araba tasarımı ve üretimi üzerine patent aldı. Patenti aldıktan sonra yaz tatillerinde memleketi Tunceli'nin Pülümür ilçesinde tasarladığı arabalar üzerine çalışan Şanlı, en son aküyle çalışan iki kişilik dört tekerlekli araç üretmeyi başardı. Bütün parçaları Şanlı tarafından çizilen ve ahşap dış kaplamaya sahip olan aracın 120 kilometre hıza ulaşabildiğini belirten Şanlı, kabin hariç aracın tamamlandığını, sponsor bulması halinde aracın seri üretimini gerçekleştirmek istediğini kaydetti.

200 kilogram olan aracıyla sık sık Pülümür-Erzincan karayolunda test sürüşü yapan ve araca ilişkin bilgi veren Şanlı, “2008 yılında elektrikli arabalar üzerine patentim var Avrupa'dan. Bu merakımı gerçekleştirmek için böyle bir model yaptım. Bu arabayı çizip gerçekleştirdim. Bu arabaların en büyük avantajı elektrikli oldukları için çevreci olmaları. 100 kilometrede 1 ile 1,5 lira yakarlar. 120 kilometre sürat yapıyor. 500 kilometre mesafe yapar aküleri. Biz 2 tonluk arabalarla geziyoruz fakat kendimiz 100 kiloyuz. O yüzden böyle araçlar hem rahatlar hem de şehir içinde daha kullanışlılar" dedi.

Şanlı, aracın kabinini de yapınca tümüyle tamamlanmış olacağını anlatarak, “Yüzde yüz Dersim üretimi. İsmini de Pülümür'de ürettiğim için Pülümür koydum" diye konuştu.
Şanlı, akaryakıt istasyonlarına kurulacak bir sistemle aracın aküsünün bitmesi durumunda biten aküyü doluma bırakıp yenisini takarak yola devam edilebileceğini de kaydetti.  

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 29
  • Ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Dayı seri üretime geç , asgari ücretliyiz , 3-5 bine satarsan kredi ile belkim alırız,
    Cevapla
  • beşir 7 yıl önce Şikayet Et
    yorumlara bakarsak,çoğunluğu değer vermiyor.buda demek oluyorki dış güçler amacına ulaşmış.milli olan hiçbir şeye değer vermiyoruz.aynı olay avrupada biryerde olsaydı ve böyle haber olsaydı acaba düşüncelerimiz aynı olurmuydu.bilemiyorum.
    Cevapla
  • üç kuruş 7 yıl önce Şikayet Et
    burda olay anadolu insanın uğraşarak birşeyler yapması. herkes farkında adam zaman makinesini bulmadı.bu tür şeyler çoğu meslek lisesinde yapılıyor. biz adamcağızı öyle bir eleştiriyoruzki yazık yani. burda eleştiriyi hak eden biri varsa oda bu haberi bu şekilde hazırlayıp sunan kişidir.
    Cevapla
  • Ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Patent almışmış... sanarsın ki icat yaptı....önce şarz değil şarj demesini öğren sonra ekran yerine tablet kaporta yerine ağaç kullama ondan sonra bakalım ne kadar doğru söylüyorsun
    Cevapla
  • mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    belki yazan yanlış yazmıştır he olabilir mi
    Cevapla
  • Filament 7 yıl önce Şikayet Et
    Patent tasarıma alınmaz arkadaşlar.İşlevsellik ve fonksiyon üzerine alınır ki burada tasarımın üzerine çalışmadığı da açıkça görünüyor.Şehiriçi ortalama araç 100 de 8 yakar ki o da yaklaşık 40 lira gibi bir fiyata denk geliyor.100 KM de 1,5 tl mükemmel bir fiyat.100 KM yi bisiklet sürerek bile gitsen 5000 kalori gibi ortalama bir kaloriyi karşılamak için 200 kalori olan gofretten 25 tane yesek 2 lira olan gofretle birlikte yine 50 tl gibi bir ücrete denk geliyor..Anlaşılan o ki bisiklet candır canandır.Yeri apayrıdır ama bu aracı da iyi değerlendirmek gerekir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle