Yıllar önce buldular ama Türkiye'yi beklediler

Mavi Marmara krizi sonrası bakanlık düzeyinde ilk görüşmede İsrail gazının Türkiye’den Avrupa'ya taşınması masaya yatırıldı.

GİRİŞ 14.10.2016 12:45 GÜNCELLEME 14.10.2016 14:13
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Türkiye ve İsrail Enerji Bakanları, Akdeniz'deki İsrail gazını Türkiye üzerinden taşıyacak doğalgaz boru hattı için görüşmelere başlama kararı aldı. Görüşmenin ardından İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz bir basın toplantısı düzenleyerek, Bakan Albayrak'la Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğalgaz ihracı yapacak bir boru hattı kurulması opsiyonunu değerlendirdiklerini bildirdi. İsrail, gazı iki farklı ülke üzerinden taşıyabilirdi ama Türkiye en iyi seçenekti.

2010 YILINDA KEŞFETTİLER AMA...

Haber7'den Fuat Öner'in haberine göre; 2000’li yılların başlarına kadar İsrail’deki doğal gaz kullanımı minimum düzeydeydi. 90’lı yılların sonunda İsrail hükümeti çevresel faktörler, masraf, kaynaklar ve çeşitli nedenlerden ötürü doğalgaz kullanımını destekleme kararı aldı. Ama o zaman, yerel doğalgaz kaynakları yoktu. Beklenti Mısır’dan boru hattıyla dışardan gelen doğalgazla sağlanmasıydı ama bu girişim başarısız oldu. Bunun üzerine İsrail Elektrik İdaresi’nin doğalgaz dağıtım şebekesi ve sıvılaştırılmış doğalgaz aktarımı için bir terminal inşa etmesi kararlaştırıldı.O sırada İsrail’de az miktarlarda doğalgaz çıkarılmaya başlandı, on yıl sonra ise İsrail Deniz sahasının derinlerinde bol miktarda doğalgaz bulundu.

8 DOĞALGAZ ALANI BULUNUYOR

Son yıllarda doğalgaz arama faaliyetlerine hız veren İsrail, Akdeniz'in Tamar bölgesinde 8,9 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulduğunu iddia etmişti.. Bulunan yeni doğalgaz  alanının İsrail'de Leviathan-1, Leviathan-2, Tamar-1, Tamar-2, Sarah-Mira, Mari,  Kari, Shemen doğalgaz alanları ile birlikte 8'inci doğalgaz alanı olduğu belirtiliyor .

EN UYGUN SEÇENEK TÜRKİYE'Yİ BEKLEDİLER

İsrail açıklarında yaklaşık 900 milyar metreküp doğalgaz rezervi olduğu tahmin ediliyor. İsrail'in gazı Avrupa'ya ihraç etmesi için önünde Kıbrıs ve Mısır gibi seçenekler de bulunuyor. Ancak sıvılaştırılmış gaz terminalleri kurulmasını da gerektiren bu seçeneklerde maliyet çok yüksek olduğu için en avantajlı ve güvenli hat olarak Türkiye ön plana çıkıyor.

DOĞU AKDENİZ GAZI NEDEN ÖNEMLİ?

Geçtiğimiz yıllarda Doğu Akdeniz’de İsrail açıklarında arka arkaya büyük doğalgaz alanları keşfedildi. Bu sahalar Avrupa'nın gaz tedariki içinde önemli bir kaynak olacak. Ayrıca bu sahalar Türkiye içinde kaynak çeşitliliği noktasında büyük önem taşıyor. İsrail'de bulunan doğalgaz sahası Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'de keşfedilen sahadan daha büyük potansiyele sahip.

Doğu Akdeniz’de hâlihazırda keşfedilen sahaların büyüklükleri ise şu şekilde:

-İsrail 900 milyar metreküp,
-Mısır 850 milyar metreküp,
-GKRY 150 milyar metreküp.

İKİNCİ TÜRK AKIMI OLACAK

İsrail gazıyla beraber Türkiye, Rusya, İran ve Azerbaycan’dan boru hatlarıyla almış olduğu gaza yeni bir kaynak daha ekleyerek, enerjide kaynak çeşitlendirme hedefine katkı sağlayacak.

KAYNAK: HABER7 / FUAT ÖNER
YORUMLAR 41
  • Aydin 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye gazi cikarmak icin öncelikle öbür devletlerin gazinin bitmesi bekliyor. :-)
    Cevapla
  • ferman 7 yıl önce Şikayet Et
    İşgal başarılı olsaydı bedava geçireceklerdi gazı o yüzden beklemişlerdir. Ne olacak!
    Cevapla
  • barbaros 7 yıl önce Şikayet Et
    valla ne yalan söyleyim yillardir düsünüyorum aceba bizim sinirlarimiza celikten yerin dibine sinir mi inca ettiler
    Cevapla
  • murat aslan 7 yıl önce Şikayet Et
    İsrail de, Güney Rum kıbrısta, Mısırda, yunan adalarında, ruslarda, suriyede, ırakta, iranda vesselam etrafımızdaki herkeste gaz ve petrol var. Fakat ne hikmetse ne denizlerimizde ne karada bizde tık yok... Birileri zekamızı test ediyor da sonu hayrola..
    Cevapla
  • Ümit 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ile anlaşma olmasaydı gazı maliyetinden ötürü çıkaramayacaklardı, nakliyecilik yapıyoruz ki israil gibi bir ülkeye. AK Partinin bu politikasında aldandığını düşünüyorum. İsraile para akacak işgal ettiği topraklardan denizlerden. Çıkaramayacaklardı!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle