İşte gıda fiyatlarındaki artışın nedeni

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Akman, ürünün tarladan sofraya gelene kadar yüzde 50 fire olduğunu, bu maliyetin de fiyatlara yansıtılmaya başlandığını kaydetti.

İşte gıda fiyatlarındaki artışın nedeni
İşte gıda fiyatlarındaki artışın nedeni
GİRİŞ 29.09.2016 07:16 GÜNCELLEME 29.09.2016 07:16
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Gıda fiyatlarının yükselişini frenlemek için bir yandan ekonomi yönetimi eylem planları hazırlarken, bir yandan da sivil toplum kuruluşlarından çözüme yönelik çalışmalar ve raporlar gelmeye devam ediyor. TÜSİAD tarafından hazırlanan Yapısal Sorunlar Perspektifinden Gıda Enflasyonu raporu, aynı isimle düzenlenen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in de katıldığı konferansta açıklandı.

‘REGÜLASYON YOKSA ENFLASYON ARTAR’

Raporu hazırlayan komitenin başındaki isim TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Metin Akman, gıda enflasyonunun nedenlerini ve çözüm yollarını anlatan raporun detaylarını Habertürk’e anlattı. Gıdanın çok katmanlı bir yapısı olduğunu kaydeden Akman, sorunların çözümünün Tarım Bakanlığı kordinasyonunda sağlanması gerektiğini belirtti. Sebze ve meyvede taşınma, paketlenme ve perakendede sergilenmesi ile ilgili Türkiye’de bir mevzuat olmadığını kaydeden Akman, ürünün tarladan sofraya gelene kadar ortalama yüzde 50 fire olduğunu, aracının veya perakendecinin de bilmediği bu maliyeti fiyatına yansıtmaya başladığını kaydetti. Akman, “Ürünün nasıl paketleneceği, nasıl taşınacağı, nasıl tasnif edileceği, raflarda kaç derecede sergileneceği gibi konuların hepsinin regülasyonu lazım. Regülasyon yoksa enflasyon artar” dedi.

Akman, burada yapılacak regülasyonun da sektör temsilcileri ile ortak bir çalışmayla belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Düzenleyici kurulların etkisizliğinin de gıda enflasyonunu etkileyen konulardan olduğunu kaydeden Akman, TMO, Et ve Süt Kurumu, Biyogüvenlik, Süt Konseyi gibi kurulların yapısının bir mevzuata göre düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Biyogüvenlik konusunun da önemine dikkat çeken Akman, “Biyogüvenlik kanunundaki uygulanamaz hükümler gıda enflasyonunu kesinlikle artırmıştır ve artırmaya da devam ediyor. Burası çok hassas bir konu, uzmanlar tarafından çok iyi çalışılması gerekiyor” diye konuştu.

‘ETİKET DÜŞÜRMEZ’

Enflasyon sepetinde gıda ağırlığının yüzde 26 olduğunu hatırlatan Akman, gıdanın yüzde 25’ini de sebze ve meyvenin oluşturduğunu söyledi. Karekod ve etiket meselesinin gıda güvenilirliği açısından çok güzel bir konu olduğunu belirten Akman, ancak fiyat yazılmasının hem enflasyonu düşürmeyeceğini, hem de serbest piyasa ekonomisine aykırı olduğunu söyledi.

'GIDADA HER ÜRÜNÜN GİRDİSİ OLAN ŞEKER DÜZENLENMELİ'

Önemli bir noktanın da dünya piyasalarından yalıtım olduğunu belirten Metin Akman, bu konuda şeker fiyatlarını örnek gösterdi. Türkiye’nin dünyanın en pahalı şekerini yediğini kaydeden Akman, “Dünya piyasasından yalıtılmış bir segment var. Hâlâ devlet şeker üretiyor ve bunun yarattığı da büyük bir aksaklık var” diye konuştu. Birçok gıda hammaddesinin girdisinin şeker olduğunun vurgulayan Akman, “Eğer siz şeker fiyatlarını düzenlerseniz gıda enflasyonunu düşürürsünüz” dedi. Akman, gıdada ölçek ekonomisi olmadığı için, devletin araştırma enstitülerinin özelleştirme sürecinde kapatılmasının da hatalı olduğunun anlaşıldığını söyledi.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 11
  • Salih 7 yıl önce Şikayet Et
    Hadi al bakalım, tarladan aldığın buğdayı ekmek yap, kaç makinadan geciyo kaç km yoldan geliyo mazotun fiyatini biliyon mu sen? O zaman inşaatçılara da söyleyin 50 bine mal ediyor evi 150 bine satıyor. Turkiyede tüccarlar güçsüz adı çıkmış.
    Cevapla
  • Salih 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de tüccarlar para kazanıyor diyosan her vatandaşı tüccarlık yapmaya davet ediyorum pasta herkese yeter gelin sizde kazanın, niye memurluk yada işçilik yapıyorsunuz ki hazır her şey ayağınıza geleceğine sizde gidin tarladan hem daha doğal olanını alırsınız hemde sağlam ürün ararken ülke turu yapmış olursunuz. Bak ne güzel hem tatil hemde doğal yaşam.
    Cevapla
  • Sero 7 yıl önce Şikayet Et
    Akaryatin fiyatlarinda indirim yapilmali... benzin motorin.vb.. cok pahali.. SAYIN YETKILILER ..EL INSAF... yazik gunah..... INDIRIM ISTIYORUZ.....
    Cevapla
  • ezilen tüketici 7 yıl önce Şikayet Et
    üreticiden tüketiciye ulaşılmayana kadar bu işler zor adam buğdayın kilosunu 50 kuruşa satıyor markette kilosu 4 lira buyurun
    Cevapla
  • Mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    1KG PANCAR 0,12 Kuruş 1 kg ŞEKER 3 ile 4 TL arasında Vatandaş yani çiftçi girdisi gü bresi,sulama ücreti ve işçilik masrafindan dolayı ekmek istemiyor.
    Cevapla
  • Malı 7 yıl önce Şikayet Et
    Devlet üretim den el çekmeliymiş! Halk ekmek örneği olmazsa ekmek 4 lira olurdu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle