Kredi Kartı düzenlemesi Resmi Gazete'de

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı kredi kartı düzenlemeleri bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Kredi Kartı düzenlemesi Resmi Gazete'de
Kredi Kartı düzenlemesi Resmi Gazete'de
GİRİŞ 27.09.2016 09:00 GÜNCELLEME 27.09.2016 09:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Böylelikle düzenlemelere ilişkin detaylar da belli oldu.

Buna göre; Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayı geçemeyecek.

Bu süre; kuyumla ilgili harcamalarda dört ay, elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında altı ay, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda, sağlık ürünü alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde ve vergiödemelerinde dokuz ay olarak uygulanacak.

BU ÜRÜNLERE TAKSİT YOK

Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamayacak.

Kurumsal kredi kartları ile, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayı geçemeyecek.

Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemelerde kred kartı borçları yapılanmasına ilişkin ifadeler de yer aldı.

Buna göre ilgili geçici maddeni yayımı tarihi itibarıyla kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebilecek.

Her aya düşen taksit tutarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek.

KREDİ DÜZENLEMELERİ DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Kredilerle ilgili düzenlemeler ve yapılandırma imkanı da bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Buna göre; tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde sekseni aşamayacak. BusinessHT'de yer alan habere göre sınırlamaya konu krediler için teminat olarak alınan gayrimenkullerin değerlemesinin Kurul veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerine yaptırılması ve sınırlamada bu değerlerin kullanılması zorunlu.

Konut edinmeleri ve konut tadilatı kapsamında konutun 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 684 üncü maddesinde düzenlenen bütünleyici parçası niteliğini haiz olacak şekilde mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler ve eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi kırk sekiz ayı aşamayacak.

Ayrıca geçici bir madde ile bu maddenin yayımı tarihinden önce kullandırılan ihtiyaç kredilerininborç bakiyeleri, borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabileceği belirtildi.

Yeniden yapılandırma kapsamında borçluya ilave kredi kullandırılması halinde ilave kullandırılan kredinin vadesi kırk sekiz ayı aşamayacak.

 

YORUMLAR 1
  • sezgin 7 yıl önce Şikayet Et
    bide şu yıllık aidatları kaldırsanız ne güzel olcak
    Cevapla