KDK'dan yaşlılar için 'ücretsiz seyahat' tavsiyesi

KDK, 65 yaş ve üzeri vatandaşların şehir içi toplu taşımadan ücretsiz yararlanmaları için nüfus cüzdanının yeterli olduğunu söyledi.

KDK'dan yaşlılar için 'ücretsiz seyahat' tavsiyesi
KDK'dan yaşlılar için 'ücretsiz seyahat' tavsiyesi
GİRİŞ 25.09.2016 15:27 GÜNCELLEME 25.09.2016 15:27

İzmir'de yaşayan 67 yaşındaki emekli bir vatandaş, misafir olarak geldiği Ankara'da nüfus cüzdanını göstererek belediye otobüsüne ücretsiz binmek istedi. Ancak, kartı olmadığı gerekçesiyle ücretsiz seyahat hakkını kullanamadı.

Vatandaş, daha sonra Başbakanlığa şikayet başvurusunda bulundu. Söz konusu başvuru, Başbakanlık tarafından gönderilen Ankara Büyükşehir Belediyesince reddedildi.

Otobüs şoförünün "Serbest Ankarakart" olmadan otobüsten faydalanamayacağını söylediğini iddia eden vatandaş, daha sonra Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundu. Vatandaş başvurusunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi uygulamasında nüfus cüzdanlarını ibraz ederek ücretsiz toplu taşımadan yararlandırıldıklarını belirterek, benzer uygulamanın Ankara'da da yapılmasını talep etti.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE TAVSİYE

KDK, 65 yaş ve üzeri tüm vatandaşların şehir içi toplu taşıma hizmetinden ücretsiz, pozitif ayrımcılığın amacı doğrultusunda herhangi bir külfete katlanmaksızın yararlanmasını sağlayacak, nüfus cüzdanı dışında ayrıca bir belge ibraz edilmesine gerek kalmadan seyahat etmeleri için yeni bir düzenleyici işlem tesis edilmesi yönünde Ankara Büyükşehir Belediyesine tavsiyede bulundu.

İkinci bir öneri de getiren KDK, idarenin bu öneriyi uygun bulmadığında, 65 yaş ve üzeri vatandaşların şehir dışında ikamet ettiklerini belgelemeleri halinde şehir içi toplu taşıma hizmetinden ücretsiz olarak yararlanmaları için sadece nüfus cüzdanının yeterli olacağı bir uygulamaya geçilmesine ilişkin de tavsiye kararı verdi.

KAYNAK: AA