Tüp satışlarında çok önemli düzenleme

Başbakan'ın talimatının ardından PKK'lılarca tuzaklanan patlayıcı düzeneklerinde kullanılan tüplerin satışına sıkı denetim getirildi

GİRİŞ 23.09.2016 14:16 GÜNCELLEME 23.09.2016 14:17
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Başbakan Yıldırım'ın, "terör örgütlerinin kanlı eylemlerinde kullandığı el yapımı patlayıcıların hazırlandığı malzemelere yönelik sıkı gözetim ve denetim getirilmesi" yönündeki talimatı üzerine harekete geçen kurumlarca patlayıcı yapımında kullanılan malzemelerle ilgili çeşitli önlemler alındı.

Bu kapsamda Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Daire Başkanlığınca, LPG tüplerinin terör örgütleri tarafından el yapımı patlayıcı hazırlanmasında bomba düzeneğinin dış kabı olarak kullanılmasının önlenmesine ilişkin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışma gerçekleştirildi. 

Çalışma sonucu oluşturulan eylem planı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) bildirildi.

Tüp bayilerine tebliğ edilen kararda şu ifadeler yer aldı: 

"LPG bayileri ve dağıtıcılarca, adrese teslim yapılan tüpler ile bayi iş yerlerinde yapılacak piknik tüpü satışlarında, ilk satışlar hariç, boş tüp teslim alınmadan yeni tüp teslim edilmemesi, tüplü LPG bayileri ve dağıtıcılarca, ticari ve sanayi işletmelere ihtiyacından fazla tüp satışı ve teslimi yapılmaması, satışlarda kullanıcının T.C. kimlik numarası ya da kredi kartı bilgileri ile ad ve soyadının bayi tarafından kayıt altına alınmasının zorunlu olması, bu düzenlemenin tüplü LPG bayilik sözleşmesinde bulunmasının, mevcut sözleşmelere ise ek madde olarak ilave edilmesinin zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir." 

Bu karar doğrultusunda tüp satışlarının kayıt altına alınmasına başlandı. 

"CAYDIRICI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Diyarbakır'da tüp bayisi sahibi Suat Algül yaptığı açıklamada, uygulamanın son derece faydalı olacağına inandıklarını söyledi. 

Artık satış yaparken müşterilerden kimlik numaralarını istediklerini ifade eden Algül ancak bazı vatandaşların kimlik numarasını vermek istemediğini anlattı. 

Algül, "T.C. kimlik numarasını aldığımız müşterilere tüp satışı yapıyoruz. Sattığımız tüplerin seri numarasını da değişim sırasında takibini yapabilmek için kaydediyoruz. Bu uygulamanın caydırıcı olacağını düşünüyoruz." dedi. Bazı akaryakıt istasyonlarındakaçak tüp satışı yapıldığını ileri süren Algül, boş tüplerin bu istasyonlarda doldurulması ihtimaline karşı da tedbir alınmasını istedi. 

"PATLAMALARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR"

Tüp bayisi sahibi Mehmet Aktaş da yeni uygulamanın çok iyi olacağını söyledi. Müşterilere yeni uygulamayı anlattıklarını, T.C. kimlik numarasını veren müşterilere tüp satışı yaptıklarını aktaran Aktaş, sordukları kullanıcı bilgilerinin bazı müşterileri rahatsız ettiğini anlattı. 

Aktaş, şunları kaydetti: 

"Müşteriye bu uygulamanın bomba yapımına engel olmak için hayata geçirildiğini belirtiyoruz. Bazıları bu anlattıklarımızın ardından uygulamayı yerinde buluyor, bazıları ise başka amaçlarla kullanacağımız endişesiyle kimlik numarasını vermek istemiyor. Bu uygulamayla patlamaların önüne geçilebilir ancak piyasada hurda tüpler var ve tehlikelerin önüne geçilmesi için onların da imha edilmesi lazım."

"MÜŞTERİLERİ BİLGİLENDİRİYORUZ"

Bingöl'deki tüp bayisi sahiplerinden Tahsin Kolak da tebliğ edilen karar doğrultusunda T.C. kimlik numarasıyla tüp satışı yaptıklarını belirtti. 

Kararı olumlu bulanlar kadar tepki gösterenler de olduğuna işaret eden Kolak, kimlik numarasını vermek istemeyen müşteriler bulunduğunu dile getirdi. 
Kolak, "T.C. kimlik numarası ile verdiğimiz dolu tüpler ile iade edilen boş tüplerin seri numaralarını alıyor, bu bilgilerin kaydını tutuyoruz." diye konuştu. 

Kimlik numarasını vermeyen müşterilere tüp satışı yapmadıklarına dikkati çeken Kolak, "Müşterileri tek tek uygulamayla ilgili bilgilendiriyor, kimlik numaralarını almak için ikna etmeye çalışıyoruz. Bazı müşteriler kimlik numaralarının başka amaçla kullanılacağı endişesini taşıyor." ifadelerini kullandı. 

Müşterilerden Selim Korlaelçi de uygulamayı olumlu bulduğunu belirtti. 

Korlaelçi, "Ayda 15 tüp kullanıyorum. Kimlik numarasıyla tüp satışı kararını doğru buluyorum." görüşünü paylaştı. 

"FORMU DOLDURMAYANLARA SATMIYORUZ"

Siirt'teki tüp bayisi sahiplerinden Mehmet Akif Öztürk de tüp satışını müşteri bilgilerine göre yaptıklarını anlattı. 

"Ad, soyad, telefon, adres, T.C. kimlik numarası bilgilerini içeren formu doldurmayanlara tüp satışı yapmıyoruz." diyen Öztürk, bunun güvenlik açısından önemli olduğunu vurguladı. 

Öztürk, satılan tüplerin kimi zaman suistimal edildiğini belirterek, "Yeni kararı uygulamaya başladık. Vatandaşlara yeni uygulamayı anlatıyoruz. Durumu anlayan vatandaşlar duyarlı davranıyor." şeklinde konuştu. 

Ekrem Özalp da terör olaylarından dolayı uygulamanın hayata geçirildiğini anlatarak, vatandaşların çoğunluğunun kararı olumlu bulduğunu aktardı. 
Güvenlik nedeniyle bu kararın alındığına dikkati çeken Özalp, uygulamayı saldırıların önlenmesi için alınan tedbir gördükleri için önemsediklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 20
  • ahmed 7 yıl önce Şikayet Et
    Burada demeç veren bir çok bayinin demeçleri ya haberi veren ajans tarafından törpülenmiş yada bayiler resmiyetten çekindikleri için nabza göre şerbet vermişler katiyyen zor ve aşırı zaman kaybettiren bir durum kaldıki çakmakla atşe yakılabiliyor diye çakmağı yasaklamak veya onun satışınıda denetim almaya çalışmak gibi bir durum 20 gün önce cizredeki bombalı aracın görüntülerinde emniyetin bahçesine kadar çok rahat girip hiçbir kontrole maruz kalmadığı ve infilak ettirildiği görüntülerde çıktı güvenlik tedbirleride tam alınmıyor çok ihmaller tüpe tc numarası almak bu ihmallere göre son sıraya gider.
    Cevapla
  • ahmed 7 yıl önce Şikayet Et
    Uygulama faydalı gibi görünmekle beraber müşterinin tc kimlik numarasının alınmasının birçok sakıncası var örneğin tc. numarası alındıktan sonra bu müşteri adına en ufak bir resmi işlem yapılırsa bilgisi dışında bayiyi sorumlu tutacaktır.Mahalle aralarında yüzlerce bakkal kaçak satış yaparken otogazların yüzde 90 'nı kaçak tüp dolduruken ve yine mahalle aralarında yüzlerce hiçbir resmi kaydı olmayan tali bayiler varken gelip gözönünde bir kaç bayiye uğrayıp baskı yapmakla bu iş çözülmez.Tutmyacak bir uygulama ama mademki yapılacak o zaman sonuna kadar herkese eşit bir şekilde gidilsin ehil olanla olmayan ayrılsın hakkı ile yapanlar mağdur olmasın.
    Cevapla
  • bahadır 7 yıl önce Şikayet Et
    tüpcülerden tüp alan kim duyduguma göre oraradaki insanlar petrol istasyonlarından dolduruyormuş tüpleri eyer dogruysa önce petrol istasyonlarına sıkı takip yapsınlar
    Cevapla
  • ytr 7 yıl önce Şikayet Et
    kusura bakmayin ben tupcuye tc kimlik numarami wermem bu nasil bir sacmalik
    Cevapla
  • Duran Gören 7 yıl önce Şikayet Et
    Tüpçü soygunları artar. Onların tüpçüsü yokmu, bir gün o tüpçünün deposu soyulur. Emniyet de birşey yapamaz. 3-5 yerine daha fazla tüpleri olur adamların.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle