Merkez Bankası FETÖ'cülerden temizlenmeli!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası FETÖ'cülerden temizlenmeli!
Merkez Bankası FETÖ'cülerden temizlenmeli!
GİRİŞ 23.09.2016 10:50 GÜNCELLEME 23.09.2016 11:15
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başta olmak üzere Fed, Avrupa ve Japonya Merkez bankalarının faiz kararlarını değerlendirdi. 

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin devam etmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye kararlarını da ciddiye almadığını belirtti.

 Merkez Bankası faiz indirimi yaptı? Doğru muydu?

71. BM Genel Kurulu vesilesiyle selamlarımı iletiyorum. Böyle bir şiddet içerecek şekilde ekonomide deprem yaratacak şekilde çıkışlar, inişler doğru değil. Merkez Bankası Başkanımız göreve geldiği andan itibaren bir indirimi yürütüyorlar. Bunun yatırımcılar için özellikle önemli olduğunu düşünüyorum. Diğer bankalar da önemsesin, yatırımcıların önünü açsınlar. 

- Tabii ki enflasyonun yüzde 8 olması korkutucu, faiz oranlarını indirmek doğru mu?

Biz göreve geldiğimizde enflasyon çok çok yüksek konumdaydı, yüzde 30 civarındaydı. Faiz oranları yüzde 60 civarındaydı. Gezi olaylarında faiz 4,6'lara kadar düşmüştü. Reel faizde çok iyi konuma gelmesi enflasyona yansımıştı. Faizi ne kadar düşürürseniz, enflasyon da o kadar düşer. Bankalar yükselttiğinde enflasyonlar da düşmüştür.

Yatırımların olmadığı ülkede kalkınmayı konuşamayız. İstikrar ya da hız yok. Faiz düşük olmuş olsa yatırımcı kredisini çekecek, yatırımını yapacak. Yüksek olunca yapma imkanı yok. Örnek Amerika, Avrupa, Japonya. Buralara bakalım, mümkün olduğunca aşağı çekelim. 

- Türk Lirası yüzde 40 düşmüş durumda, siz bunu nasıl değerlendirirsiniz?

Bazılarının beklediği gibi kurlarda bir patlama olmadı. Bizim temennimiz daha düşük olsun. Şu anda istenilen noktada değil. Patlayacak diyenler de istediğini alamadı. TL değerini korumak suretiyle devam ederse Türkiye'deki ekonomideki büyüme de devam eder. Benim diyen ülkelerde bizdeki büyüme oranı yok. Türkiye eksi asla, hiç yok. Mali disiplin devamlı var, istikrar ve güvene dikkat ettik. İstikrar ve güveni koruduğumuz için büyüme oranında da istenilen seviyede de olmasa da 3,8'i darbe sonrası yakaladık. Türkiye 29 çeyrektir büyüyor. 

- Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin seviyesini eşik altına çekiyor. Yatırımcıları da endişelendiriyor, sizi de endişelendiren bir konu mu?

Bu çok çok yanlış. Merkez Bankası döviz rezervi 123 milyar dolar. Bunun daha da büyümesini umuyoruz. 

- Hala kredi derecelendirme kuruluşlarının hata yaptığı düşüncesindesiniz?

Evet, bir daha politik açıklamalar yapıyorlar. Çökmüş birmiş ülkeleri yükseltirken, diri ülkelerle ilgili ya donduruyor, ya da kılpayı da olsa düşürme yönünde hareket ediyor. Kesinlikle bunların siyasi davranmaması lazım. Olması gereken neyse bunu açıklamaları gerekiyor. Onları dürüstlüğe davet ediyorum. Dürüst olsanız da olmasanız da Türkiye ekonomisi gayet güçlü. 

- Kredi notunun düşmesini haksız görüyoruyorsunuz?

Ekonomisi çökmüşlere bakıyorsunuz, yükseltiyorlar. Türkiye sıkıntı yaşamadığı halde donduruyor. Bu dürüstlük değil.

-FETÖ'den temizleyin

Erdoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Fethullah Gülen'in destekçilerinden temizlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 11
  • çok yaşa reis 7 yıl önce Şikayet Et
    eğer merkez bankası temizlenmezse kriz kapıda iç savaş kapıda bütün ülke fetöden temizlenmeli 3.5-4 milyon yandaşı olan ve çoğu devlette yapılanmış fetöcüler şüphesiz 200 bin kişiden fazla uyanık olmak ve tetikte olmak lazım
    Cevapla
  • Vatan sever 7 yıl önce Şikayet Et
    Merkez bankası millileştirirsen ülke o zaman tam bağımsız olur.
    Cevapla
  • Vatan sever 7 yıl önce Şikayet Et
    Reis merkez bankasını millileştirirsen işte ozaman tam bağımsız olursun. İşte ozaman ülkeyi kimse tutamaz.
    Cevapla
  • Efedayı 7 yıl önce Şikayet Et
    Faiz gerçek enflasyonun 1 puanda olsa üstünde olmalıdır.Faizler düşürülecekse önce gerçek enflasyon düşmelidir !
    Cevapla
  • nihat gülpınar 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu faizler nedense hiç kredi kartlarında ve ihtiyaç kredileri düşmüyor halen 25-30 lar da bu nasıl düşüş analayamadım. C.başkanı bile bunlarla baş edemiyor.Bu tefecilere kim durdiyecek bilmiyor bunlar milletin kanını sülük gibi emiyorlar.Allah havale ediyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle