2 milyon kişiye indirim müjdesi

Bağ-Kur'lular için prim indirimi uygulaması 1 Ekim'de başlıyor. Uygulama ile 2 milyon kişi indirimden yaralanacak.

2 milyon kişiye indirim müjdesi
2 milyon kişiye indirim müjdesi
GİRİŞ 20.09.2016 14:55 GÜNCELLEME 20.09.2016 14:56
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

7 Eylül 2016 tarihli Resmi gazete'de yayımlanan 6745 sayılı Kanunla 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarına 5 puanlık prim indirimi imkanı getirildi.

Yenişafak'tan Büşra Sosal'ın haberine göre uygulama ile isteğe bağlı sigortalılar hariç olmak üzere 4/b kapsamında sigorta primi ödeyenler, primlerini düzenli ödemeleri halinde yüzde 5 prim indiriminden yararlanabilecekler.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Sadettin Orhan, bu indirimden yararlanabilecek 4/b sigortalıları açıkladı. Buna göre köy ve mahalle muhtarları, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları ve tarımsal faaliyette bulunanlar indirimden yararlanacak.

82 TL'LİK İNDİRİM

4/b sigortalıları, uzun vadeli sigorta kolları (yüzde 20), genel sağlık sigortası (yüzde 12,5) ve iş kazası meslek hastalığı (yüzde 2) olmak üzere toplam yüzde 34,5 oranında prim ödüyorlar. 5 puanlık indirim sonrası bu oran yüzde 29,5 olacak. Brüt asgari ücret üzerinden prim ödeyen bir 4/b'li, aylık (1.647 x 0,345) 568,22 TL prim ödüyor. İndirim sonrası bu rakam 82 TL düşecek ve (1.647 x 0,295) 485,87 TL olacak. Tavandan prim ödeyen bir 4/b'linin indirim tutarı ise 535 TL'ye kadar çıkabilecek.

DÜZENLİ ÖDEME ŞART

Orhan, indirimden yararlanabilmek için 4/b'li sigortalıların primlerini düzenli ödemeleri gerektiğini vurgulayarak “Uygulama 1 Ekim 2016 tarihi itibariyle başlayacak ve ilk olarak Ekim ayı primleri indirimli olarak ödenebilecek. İndirimden yaklaşık 2 milyon kişinin yararlanması bekleniyor" dedi.

PRİM TAHSİLATINA OLUMLU YANSIYACAK

2008 Ekim ayından beri, primini düzenli ödeyen işverenler için 5 puanlık prim indiriminin zaten uygulandığını belirten Orhan SGK'nın prim tahsilatında önemli bir iyileşme sağladığını belirtti. Orhan “Şimdi aynı indirim 4/b sigortalılarına da yansıtılıyor ve yine SGK prim tahsilatına olumlu yansıması bekleniyor" diye sözlerini sonlandırdı.

YORUMLAR 4
  • çokkoç 7 yıl önce Şikayet Et
    emeklilik yaşının tüm türkiye için 55 e indirilmesini bekliyoruz.
    Cevapla
  • MEHMET 7 yıl önce Şikayet Et
    İsteğe bağlı Bağ-Kurlular içinde indirim bekliyoruz....
    Cevapla
  • suskun44 7 yıl önce Şikayet Et
    esnafa bağkur daha uygun olmalı cebinden yatırdığı gibi vergisinide ödüyor devletten bir kuruş beklentisi olmayan esnafa pirimleri indirin
    Cevapla
  • bağ-kur 7 yıl önce Şikayet Et
    tescil kaydı olupta bağkur kaydı olmayanlara geriye dönük af çıkarılmasını bekliyoruz.
    Cevapla