Fiyatlar düşünce mühendis istihdamı azaldı

Dünyada petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan düşüş, mühendis istihdamını da aşağıya çekti.

Fiyatlar düşünce mühendis istihdamı azaldı
Fiyatlar düşünce mühendis istihdamı azaldı
GİRİŞ 17.09.2016 13:54 GÜNCELLEME 17.09.2016 13:54
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Petrol Mühendisleri Odası'nın (PMO) "Üniversite PMO-Sanayi İşbirliği Çalıştayı Sonuç Raporu'ndan" derlenen bilgilere göre, dünyada 2014'ten bu yana petrol fiyatları yüzde 85 düştü. Söz konusu dönemde petrol ve doğalgaz mühendisi istihdamı da yüzde 20 azaldı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi halinde, dünya genelinde bu yıl ve sonraki dönemde mezun olacak petrol ve doğalgaz mühendislerinin istihdam problemleriyle karşılaşacağı belirtilen raporda, Türkiye'de de sürecin benzer şekilde olacağı ifade edildi.

SEKTÖR DIŞINA KAYDILAR

Rapora göre, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nde (KKTC) petrol ve doğalgaz eğitimi veren 7 lisans programı bulunuyor. Bu programlara, 2015-2016 akademik yılında 351 öğrenci yerleşti. Son iki yılda ise üniversitelerin bu bölümlerinden 350 civarında öğrenci mezun oldu. Mezunların ancak yüzde 10'u sektörde istihdam edilebildi. Geriye kalan yeni mühendislerin bir kısmı sektör dışı alanlara geçiş yaptı. Büyük bölümü ise işsiz kaldı.


KENDİSİNİ YETİŞTİREN MEZUNUN İŞ BULMA SIKINTISI ENDER

İstanbul Teknik Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Satman, "Petrol ve doğalgaz en çok kullanılan enerji kaynağı ve dünyanın gelişmek için enerjiye ihtiyacı var. Ayrıca bizim mezunlarımız jeotermal sektöründe de çalışmakta ve şu anda dünyada en hızlı gelişme gösteren jeotermal sektörü, Türkiye'dedir." dedi.

Satman, şöyle konuştu:

"Mezunların yurt içi ve yurt dışında çalışma olanakları var. Başarılı bir öğrencilik dönemi geçiren ve kendisini iyi yetiştiren bir mezunun iş bulma sıkıntısının pek olmayacağını düşünüyorum."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • acayip 7 yıl önce Şikayet Et
    petrol 110 dolarken benzin 5 lira 10 kuruş idi.petrol 45 dolara düştü benzin 4 lira 75 kuruş.petrol bedava olsa benzin 4 liraya ancak iner!
    Cevapla
  • Mevanfir 7 yıl önce Şikayet Et
    evet dünyada petrol fiyatları bu kadar düştü. Peki Türkiyedeki durum ne? önce iki indirim sonra üç zam sonra da 20 kuruş ötv zammı en son bi zam daha!! Zama zam, zam da zam zam :)
    Cevapla