Artık Türkiye'yi tehdit edemeyecekler

Türkiye'de Varlık Fonu'nun kurulmasıyla bir çok kısır döngü son bulacak. Türkiye'yi tehdit eden kuruluşların eli boşa çıkacak...

Artık Türkiye'yi tehdit edemeyecekler
Artık Türkiye'yi tehdit edemeyecekler
GİRİŞ 29.08.2016 10:40 GÜNCELLEME 30.08.2016 00:22
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Türkiye yıllarca kaynak sorunu nedeniyle üretimini artırmak, bağımlılığını azaltmak ve daha yüksek kişi başı gelire ulaşmak için gerekli altyapı yatırımlarını gerçekleştiremedi. Bu da ülkenin bir kısır döngüde kalmasına neden oldu.

TÜRKİYE VARLIK FONU DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ
Türkiye yeni dönemde büyük altyapı yatırımları ve projelerin finansmanında kısır döngüyü yaşamamak, dışarıya bağımlılığı azaltmak ve daha yüksek oranlarda büyümek için “Türkiye Varlık Fonu”nu” kurdu.

Varlık Fonu bir çok ülkede kısır döngüyü ortadan kaldırmada önemli bir görev üstlendi. Bu fonlara sahip ülkelerin ekonomik kalkınmada önemli bir ivme kazandığı açıkça  görülüyor. Türkiye Varlık Fonu'da özellikle 2023 hedefleri için çok önemli bir adım olacak.

STRATEJİK YATIRIMLAR HIZLANACAK, BAĞIMLILIK AZALACAK

Türkiye Varlık Fonu çok fayda sağlayacak. Bir taraftan elde edeceği kaynaklar ile yatırımların finansmanı karşılanacak, diğer taraftan bu kaynakların değerlendirilmesi ve menkulleştirilmesi ile borsanın da derinleşmesine katkı yapacaktır.

Ayrıca, İstanbul Finans Merkezi'ni bu bölgede önemli bir merkez haline getirmek istiyorsak, bunun için yeni araçlara ihtiyaç var. Varlık Fonu'nun kullanacağı finansal araçlar başta da İslami finans araçları bu açıdan önemli olacaktır.

Tabii bir de enerji konusu var. Enerji için ödenen ithalat faturasının yüksekliği sır değil. Kaynağımızın ciddi bir kısmını enerji faturasına ayırıyoruz.

Petrol fiyatlarının düşmesinden önce, 2014 yılında enerji faturasına 54 milyar dolar ödedik. Bugün Akkuyu nükleer santralinin faturası ise 22 milyar dolar. Yani, ödediğimiz enerji faturasıyla her yıl iki ya da üç tane Akkuyu santrali yapma imkanımız olurdu.

Bunun önüne geçebilmek için, Varlık Fonu'yla başta da doğalgaz, yenilenebilir enerji ve nükleer santral gibi önemli projelerin gerçekleşmesi ile hem enerjide dışarıya bağımlılığı azaltacak, hem de yapılacak tasarruflarla büyük enerji projeleri de tamamlanmış olacaktır.

Ayrıca, enerji gibi önemli miktarda kaynak aktarılan ve halen bağımlılığın yüksek olduğu savunma, yazılım, ilaç gibi alanlarda faaliyet gösteren yerli üretimin finansmanının sağlanması da, Varlık Fonu'nun diğer bir boyutu.

Bu şekilde, bir taraftan dışarıya kaynak aktarımı azalacak, diğer taraftan da buralardan sağlanan tasarrufların Varlık Fonu'na aktarılma imkânı doğacaktır.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI ARTIK TÜRKİYE'Yİ TEHDİT EDEMEYECEKLER

En önemlisi de yıllarca Türkiye'yi sömüren, zor şartlarda yüksek faiz ile adeta Türkiye'yi tüketen yabancı fon sahiplerinden kurtulmuş olacağız. Ayrıca, fon sahipleri ile beraber hareket eden kredi derecelendirme kuruluşları da, Varlık Fonu sayesinde not tehdidinde bulunamazlar.

Çünkü, not tehdidi yapmalarının bir yaptırımı ve etkisi olmayacaktır.

Türkiye, İstanbul Finans Merkezi, Varlık Fonu ve zincirin son halkası olacak bir kredi derecelendirme kuruluşunun kurulmasıyla daoligopol yapıdaki mevcut kredi derecelendirme kuruluşlarından da kurtulmuş olacaktır.

Yeni ekonomi hikâyesinde finansman ihtiyacını sağlamak, içerden veya dışardan gelebilecek olası risklere karşı kırılgan yapıyı güçlendirmek, kredi derecelendirme kuruluşlarının not tehditlerini boşa çıkarmak veyabancı fon sahiplerinin ülke ekonomisinde istedikleri gibi at koşturmasını engellemek için Türkiye Varlık Fonu'yla elde edilecek kazanımlar çok açık.

Bu bilgileri Yeni Şafak yazarı Erdal Tanas Karagöl köşesinde paylaştı.

YORUMLAR 35
  • Ferhat 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok önemli bir adım vakit geçirilmeden hayata geçmeli.
    Cevapla
  • fatih1453 7 yıl önce Şikayet Et
    teknoloji uretmemiz lazim turkiyede ilk mikrocip fabrikasinin kurulacagini biliyormusunuz ve bu tamamen yerli sermaye ve yerli arge ile oluyor. bu neyi getirecek peki yazilimin yerli olmasi tek basina yeterli degil o yazilimi calistiracak seyinde yerli olmasi lazim oda oluyor insallah
    Cevapla
  • isimsiz 7 yıl önce Şikayet Et
    haydi Türkiyem...
    Cevapla
  • vatandaşşşşş 7 yıl önce Şikayet Et
    tam bağımsız bir ülke yolundaki en büyük adımdır bu
    Cevapla
  • karam 7 yıl önce Şikayet Et
    bir Zaman'lar Erbakan hocanın devlete ortak hesabı vardı bütün kurumlar parasını o hesapta tutuyorlardı ve devlet faizle para almıyordu ve faiz 70 lerden 30 lara düşmüştü hatırlayan bilir . 20 yıl sonra tekrar ERBAKAN HOCANIN yöntemine dönüşdü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle