Güveni perçinlediler: Bir yere gitmiyoruz

Küresel sermayenin temsilcileri ‘Türkiye’de üretime ve istihdam yaratmaya devam’ mesajı vererek yeni yatırımların da müjdesini verdiler.

Güveni perçinlediler: Bir yere gitmiyoruz
Güveni perçinlediler: Bir yere gitmiyoruz
GİRİŞ 13.08.2016 03:06 GÜNCELLEME 13.08.2016 03:07

Türkiye’de yıllardır faaliyet gösteren küresel sanayiciler, “Türkiye’de üretmeye, istihdama ve yatırıma devam” dedi. İstanbul Sanayi Odası (İSO), üyeleri arasında bulunan ve 74 ülkede faaliyet gösteren 600’ü aşkın uluslararası sermayeli firmayı dün “Türkiye’ye Güvenenler, Türkiye’de Üretenler” konulu toplantıda bakanlarla buluşturdu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katıldığı toplantıda söz alan uluslarası şirketlerin temsilcileri, Türkiye’de asırlardır bulunduklarını belirterek  ‘güven’ mesajı verdiler.

TÜRKİYE İLE EVLİYİZ BİR YERE GİTMİYORUZ

Toplantıya katılarak birer konuşma yapan yabancı şirketlerin temsilcilerinden bazılarının açıklamaları şöyle:

- Siemens Türkiye Başkanı Hüseyin Geliş: 160 yıldır Türkiye’deyiz. O zamandan beri gitmedik. Yatırıma devam.

- Unilever Başkanı Gökhan Saraç: Ülkemizin geleceğine inanıyoruz. Konya’da önünüzdeki yıl 350 milyon Euro ‘luk yeni fabrika açacağız.

- Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem: 1923’ten beri buradayız. İstasyonlarımızı 26 Ağustos’ta açılacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü için düzenliyoruz.

- Ford Otosan Başkanı Ali Koç: İş dünyası iyi bir sınav verdi. Ford büyümeye devam edecek. Yatırımlar sürecek”

- Goodyear Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Sarıoğlu: Türkiye’de başarılı bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Yatırımlara tüm hızıyla devam edeceğiz.

- ABB Türkiye Elektrik Sanayi Murahhas Üyesi Sami Sevinç: Yatırımlarımıza devam edeceğimizden şüphe olmasın.

- BASF Türk CEO’su Buğra Kavuncu: 800 çalışanımız ile 136 yıldır bu ülkeye hizmet ediyoruz.

- Sandoz Türkiye ve Orta Doğu Bölgesi Başkanı Altan Demirdere: Sandoz, Türkiye’yi sevmekten ve güvenmekten hiçbir zaman vazgeçmemiştir, vazgeçmeyecektir. Bir ülkeye yatırım evliliğe benzer. Ara sıra dırdır olur ama evliliğimizi bitirmeye niyetimiz yok.

- P&G Türkiye ve Kafkaslar Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu: Türkiye’de 30 yıldır üreten bir şirketiz. Yatarıma bu yıl da 80 milyon dolarla devam ediyoruz.

BAKANLARDAN ORTAK MESAJ: BURASI SİZİN ÜLKENİZ

Toplantıda bakanlar İSO’nun yabancı üyelerine ‘burası sizin ülkeniz mesajı verdi.

-Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: 15 Temmuz’da kötü bir rüya gördük ama kutuplaşma bekleyip notumuzu düşürenler yanıldılar.

-Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Dostlarımız ‘üretmeye geldim’ diyor. Türkiye’ye güvenip üreten tüm yatırımcılar burası ülkeniz.

-Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci: AB’nin darbe girişimi sonrası tavrı kırgınlık yaratıyor. İş dünyası bu algıyı kırmak için çalışmalı.

-Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü: Biz Türkiye’nin ticaretinde turkuaz halı kararlılığını sürdüreceğiz

EKONOMİMİZ SAPASAĞLAM SARSAMADILAR

Toplantıya telekonferansla katılan Başbakan Yıldırım ise şöyle konuştu:

-Darbe girişimi, Türkiye’nin ekonomisini sarsmamıştır. Bugün demokrasimiz de ekonomimiz de sapasağlam ayaktadır.  350 milyar doları aşan dış ticaret hacmimiz yaklaşık 160 ülkenin milli gelirinin üzerinde. 

-Kamu maliyesindeki sıkı duruşumuzu asla değiştirmeyeceğiz. Kamu borcunda AB’den ve birçok ülkeden daha iyi durumdayız. Bankacılık ve finans sektörümüz, sağlam bir zeminde çalışmalarını sürdürüyor.

-Merkez Bankamız 15 Temmuz’a rağmen piyasaya döviz verme ihtiyacı duymadı.  121 milyar doların üzerinde brüt rezervimiz var.

Kaynak: Star