Zorunlu BES'te 10 yıl sonra kaç para maaş alınacak

45 yaş altındaki çalışanlar için bireysel emekliliğe katılımı otomatik hale getiren tasarı komisyonda kabul edildi.

Zorunlu BES'te 10 yıl sonra kaç para maaş alınacak
Zorunlu BES'te 10 yıl sonra kaç para maaş alınacak
GİRİŞ 11.08.2016 07:35 GÜNCELLEME 11.08.2016 10:12
Bu Habere 80 Yorum Yapılmış

Tasarının görüşmeleri sırasında, 100 lira prim ödeyen birinin 10 yıl sonra emeklilik koşullarını taşıması halinde 152 lira maaş alacağı bilgisi verildi.

45 yaşındaki altındaki tüm memur ve işçilere, otomatik bireysel emeklilik hesabı açılmasını öngören tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Bireyselemeklilik primi asgari ücretliler için, şu anki hesaba göre aylık 49.4 TL olacak. Uygulamanın başlayacağı 2017 yılıyla birlikte ise, bu tutarın 50 TL’yi aşması bekleniyor. Primler maaşa göre belirleneceği için, yüksek maaş alan yüksek prim ödeyecek. Her yıl başındaki maaş artışına göre, primler de yükselecek. Uygulama, 1 Ocak 2017’de başlayacak. Tasarının komisyon görüşmelerinde CHP’li Bülent Kuşoğlu’nun sorusuna yanıt veren Hazine Müsteşarı Ömer Çelik, 10 yıllık prim ödeme süresi sonunda emeklilik hakkı kazanılması halinde sürekli maaşa geçilebileceğini belirtti. 

FONLARA SINIRLAMA

Çelik, “Böyle bir durumda sisteme giren toplam tutar 34 bin TL. Kişi emekliliğe hak kazanıp toplu para almayıp da, emekli maaşı almaya karar verirse, ömür boyu 152 TL’lik maaş almaya hak kazanıyor” dedi. Çelik, 34 bin TL’lik tutarın içinde verilecek devlet teşviklerinin de olduğunu söyledi. Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç de sistemle ilgili detayları anlattı. 3 yıl bireysel emeklilik sisteminde kalınırsa bin TL’lik teşviğin yüzde 15’ine, altı yıl beklenirse yüzde 35’ine, 10 yıl beklenirse yüzde 60’ına ve 56 yaş artı 10 yıl beklerse yüzde 100’üne hak kazanacağını belirten Genç, otomatik bireysel emeklilik sistemi için fonlara sınırlama da getirileceğini de belirtti. Şu anda 18 tane şirketin 240 civarında fonu olduğunu ifade eden Genç, “Bir standart fon olacak. Tercihte bulunmayan işçi o standart fonda muhafazakar olacak” dedi. 

100 MİLYARLIK TASARRUF

MALİYE Bakanı Naci Ağbal da yaptığı sunumda, şu anda bireysel emeklilik fonlarının toplamının 56 milyar lira olduğunu belirtti. Yaptıkları senaryoya göre 10 yılın sonunda 100 milyar liralık bir tasarruf oluşacağını belirten Ağbal, “Bu senaryo Bakanlar Kurulu’nun, iş yerinde çalışan sayısını 100 olarak belirlediği varsayımına bağlı olarak oluşturulan bir senaryo” dedi.

YORUMLAR 80
  • kerem 7 yıl önce Şikayet Et
    152 tl çok gülünç devlet o paralardan trilyonlar kazanacak vatandaş 152 tl cik Yüce Rabbim bunun hesabın sorumlu olan herkesten soracak
    Cevapla
  • selma 7 yıl önce Şikayet Et
    10 yıl sonramı 152 tl maas alacagız
    Cevapla
  • Murathan 7 yıl önce Şikayet Et
    Sıradan vatandaş cahil olduğunu belli ediyorsun bankacılık sistemini öğren ondan sonra yorumla evet bugün herkesin parası haramdır çünkü senin çektiğin maaşın devletinin yada patronun yatırdığı para değil bankada hazır bekleyen faizli paradır YouTube dan bakabilirsiniz.
    Cevapla
  • Bi Karınca 7 yıl önce Şikayet Et
    sıradan vatandaş yazını yanlışlıkla beğendim, menfaat sağlayan her borç faize girer. Adı ne olursa olsun.
    Cevapla
  • Sıradan vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Seninde okuduğunu anlama problemin var. Zaten faiz her yerde birde bu işe gelince faiz yemeyelim diyenlere atfen bu yazı. Faiz diye istemezükçülere...Adamın katılım parası dediği bile faiz.
    Cevapla
  • Sıradan vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu para faiz diyenler devletten hiç emeklilik beklemesin. 500 tl primle ömür boyu 1500 tl alan emekli faiz mi yiyor? Siz katılım bankalarından kar payı alıyorsunuz da vatandaş devletten mi kar payı alamıyor? Ya paranız çok ya boş vaktiniz
    Cevapla
  • yorum yok 7 yıl önce Şikayet Et
    “Kim İslâm’da güzel bir davranışa öncülük ederse, hem (kendi yaptığının) sevabını, hem de kendisinden sonra o işi yapanların sevaplarını alır. Üstelik onların sevaplarından da bir şey eksilmez. Kim de İslâm’da kötü bir davranışa önayak olursa, hem kendi günahını, hem de kendisinden sonra onu yapanların günahını alır. Yine onların günahından da bir şey eksilmez.” (Müslim, Zekât 69, İlim, 15)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle