Yatırımcılara Türkiye çağrısı

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ertaş, yatırımcılara, Türkiye'ye kısa değil uzun vadeli yatırımlar yapmaları çağrısında bulundu.

Yatırımcılara Türkiye çağrısı
Yatırımcılara Türkiye çağrısı
GİRİŞ 18.07.2016 16:37 GÜNCELLEME 18.07.2016 16:37

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

Ertaş, sermaye piyasalarının orta ve uzun vadeli yatırım alanı olup yatırımcıların, kısa süreli hareketlerden kaçınması ve makroekonomik göstergeleri izlemesi halinde Türkiye’nin fırsatlarından yararlanma imkanı bulacağını bildirdi.

'SORU İŞARETLERİ BÜYÜK ÖLÇÜDE GİDERİLDİ'

Yatırımcıların fevri hareket etmemesi, sakin kalarak küresel ve iç piyasalardaki gelişmeleri sağlıklı değerlendirmesi gerektiğini belirten Ertaş, tüm kurumların görevlerini yürütmeleri, Merkez Bankası tarafından likiditeye yönelik her türlü tedbirin alınması ve dün akşam 560 analist ve yatırımcının katılımıyla yapılan bilgilendirme toplantıları ile soru işaretlerinin büyük ölçüde giderildiğini söyledi.

Türkiye'nin cuma akşamı bıraktığı yerden yeniden büyümeye, yatırıma, yapısal tedbirleri almaya başladığını ifade eden Ertaş, hafta sonu 3,05'leri gören dolar kurunun şu anda 2,95-2,96 seviyelerinde hareket ettiğini, borsa endeksinin ise yaklaşık yüzde 5 ekside seyrini sürdürdüğünü bildirdi.

'DALGALANMA YERİNİ POZİTİF SEYRE BIRAKIR'

Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul'un yılın ilk yarısında dünyada en iyi performans gösteren 10'uncu, geçen hafta ise 5'inci sırada bulunduğu dikkate alındığında, bunun biraz da kar realizasyonu olduğunu unutmamak gerektiğini söyledi. Bu kısa vadeli volatilitenin gelecek birkaç seans içinde yerini yeniden pozitif seyre bırakacağını ifade eden Ertaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun için çok fazla haklı nedenimiz de var. Birkaç örnek vermek gerekirse, Türkiye özellikle küresel yatırımcılar için önemli fırsatlar sunmaktadır. OECD ülkeleri içinde kamu borcunun milli gelire oranı en düşük ülke Türkiye'dir. AB ve OECD ülkeleri içinde geçmiş yıllarda büyüme oranı en yüksek ve cuma günü açıklanan rapora göre önümüzdeki dönemde de en yüksek büyüme potansiyeli bulunan ülke yine Türkiye'dir.

Özellikle cari açığımızın 2015 yılında yüzde 4,5 seviyesine kadar gerilemesinden sonra bu yıl da 3,7’ye kadar düşmesi, ihracatta geçen ay yeniden artışların başlaması, sanayi üretiminde mayıs ayında yüzde 5,5 büyüme, Rusya ile varılan mutabakat sonucunda yılın ikinci yarısında turizm sektöründe sağlanacak hareketlenme, Merkez Bankamızın son 3 toplantıda art arda oranların düşürmesi pozitif gelişmeler olarak Türkiye piyasalarına ve ekonomisine yansıyacaktır."

YATIRIM ÖNERİSİ

SPK Başkanı Ertaş, sermaye piyasalarının orta ve uzun vadeli yatırım alanı olup yatırımcıların, kısa süreli hareketlerden kaçınması ve makroekonomik göstergeleri izlemesi halinde Türkiye’nin fırsatlarından yararlanma imkanı bulacağını söyledi.

TBMM'de perşembe günü kabul edilen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile birlikte yatırımların önünün açılacağını ifade eden Ertaş, ayrıca şirket kuruluşları ve maliyetlerinin aşağıya çekileceğini, sermaye piyasalarına ve sukuk ihraçlarına yönelik önemli teşvik düzenlemelerinin yürürlüğe gireceğini, bütün bu düzenlemelerin hem ülkeye kaynak girişini teşvik edeceğini hem de yatırımları hareketlendirebileceğini vurguladı.

Ertaş, "Özetle, sakin olunmasını, Türkiye'nin makroekonomik rakamlarının iyi analiz edilerek yatırım yapılmasını öneriyoruz." dedi.

KAYNAK: AA