Zeybekçi'den 'Kazan' açıklaması

Zeybekçi, Kazan'da bu ay içerisinde yapılması planlanan açılış töreniyle ilgili bilgi verdi.

Zeybekçi'den 'Kazan' açıklaması
Zeybekçi'den 'Kazan' açıklaması
GİRİŞ 12.07.2016 12:55 GÜNCELLEME 12.07.2016 12:55

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kazan’da Türk şirketlerinin yapacağı açılış törenlerine Rus ve Türk bakanların birlikte katılacağını, bunun ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir adım olacağını bildirdi. Zeybekci, G20 Ticaret Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere geldiği Çin’in Şanghay kentinde, gazetecilerle bir araya geldi.

Zeybekci, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Birinci Yardımcısı Alexey Likhachev ile önemli bir görüşme yaptığının altını çizdi. Kazan’da Türk şirketlerinin 3 milyar dolarlık yatırımının olduğu bölgede 25-26 Temmuz’da açılış törenleri yapmayı planladıklarını kaydeden Zeybekci, bu açılışların, “bahane olacağını” ve Rusya ile olan ekonomik ilişkilerin bırakılan noktandan daha ileriye götürülmesi için önemli olduğunu söyledi. Zeybekci, Şişecam ve Kastamonu Entegre’nin açılışına enerji, ekonomi, ulaştırma ve tarım bakanlarının katılabileceğini kaydetti. Rusya ile yeni bir anlaşma yapılmasından ziyade askıya alınan mevcut anlaşmalara tekrar hareketlilik verilmesinin öncelikleri olduğunu ifade eden Zeybekci, tarım, hizmet, müteahhitlik, sanayi, turizm gibi sektörlerde bu ülke ile yaşanan kış havasından çok hızlı bir şekilde tekrar yaz havasına geçileceği mesajını verdi.

ZARARLAR

“Problemli durum, Türkiye’ye bir zarar verirken, Rusya’ya üç zarar veriyordu” diyen Zeybekci, bu durumun pozitife döndürülmesi adına karşı tarafın daha iştahlı olduğunu belirtti. Zeybekci, Türkiye’nin sürdürülebilir enerji ve ham madde güvenliği için en önemli aktörlerden birinin Rusya olduğuna işaret ederek ticaretin birleştirici gücüne işaret etti. Zeybekci, “masada yumurta varsa daha dikkatli olursunuz” dedi.

Ya TTİP ya çıkış! 

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ortamı pozitife çevirmek için en güçlü enstrümanın, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi olduğunu belirten Zeybekci, bu konuda AB’den de destek gördüklerini söyledi. ABD ve AB arasındaki ticaret ve yatırım ortaklığı TTİP’e Türkiye’nin de dahil olması gerektiğini belirten Zeybekci, aksi halde Türkiye’nin Gümrük Birliğin’de kalamayacağını muhataplarına bildirdiğini söyledi.

İSRAİL KONUSU

Bakan Zeybekci, İsrail’in Türkiye için ekonomik anlamda müttefik bir ülke olduğunu, İsrail ile karşılıklı menfaatler öncelikli olmak koşuluyla ilişkilerin geliştirilmesini desteklediğini söyledi. Mavi Marmara ile başlayan süreçte İsrail ile, Rusya krizinde olduğu gibi ciddi bir ekonomik kırılma yaşanmadığını kaydeden Zeybekci, “İsrail’i Türkiye’nin ekonomik manada hedef ülkelerinden biri olarak görüyorum” diye konuştu.

ARABİSTAN HAMLESİ

Zeybekci, Suudi Arabistan’dan hurma ithalatına vergileri sıfırlama jestine karşılık, tekstil ve beyaz et ürünlerinin bu ülkeye ihracatında karşı taraftan aynı düzenlemeyi beklediklerini söyledi. Suudi Arabistan’ın liderliğini yaptığı Körfez İşbirliği Teşkilatı ile toplu olarak bir serbest ticaret anlaşması yapmayı hedeflediklerini belirten Zeybekci, petrokimya, madencilik, enerji, turizm gibi sektörlerde işbirliği alanında hızlı adımlar atılacağını kaydederek, “Suudi Arabistan, ekonomi alanındaki öncelikli ülkeler listesinde baş sıralarda geliyor” dedi.

SÜVEYŞ'TEN TİCARET

Zeybekci, Mısır’la da pozitif noktaları artırmak istediklerini, iki ülke arasında, “organik bir bağ” olduğunu kaydetti. İki ülke arasındaki ro-ro gemisi anlaşmasının yenilenmemesine değinen Ekonomi Bakanı, Türk gemilerinin Süveyş kanalından geçmesinin daha ucuz olduğunu söyledi. Zeybekci, Mısır’ın Türkiye ihracatından sadece yüzde 2 pay aldığına dikkat çekti.

Öte yandan mülteci sorununa da işaret eden Zeybekci, Suriyeli göçmenlerin ürettiği ürünlerin ülkelere avantajlı olarak girişinin sağlanması önerisinde bulunduklarını kaydetti.

KAYNAK: MİLLİYET