Vatandaş akın etti! Sayı 2 milyonu aştı...

2015 sonu itibarıyla stok olarak konut kredisi kullanan kişi sayısının 2 milyonu aştığı belirtildi.

Vatandaş akın etti! Sayı 2 milyonu aştı...
Vatandaş akın etti! Sayı 2 milyonu aştı...
GİRİŞ 11.07.2016 21:33 GÜNCELLEME 11.07.2016 21:42
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, konut kredilerinin diğer bireysel kredi türlerine göre daha hızlı arttığını, 2015 sonu itibarıyla stok olarak konut kredisi kullanan kişi sayısının 2 milyonu aştığını belirtti.

TBB Risk Merkezi üyesi bankalar ve finansman şirketleri tarafından bildirilen konut kredisi bilgileri kullanılarak hazırlanan bilgi notuna göre, kredi miktarı ve kullanan kişi sayısı istikrarlı bir büyüme gösterdi.

Bilgi notunda görüşlerine yer verilen TBB Başkanı Aydın, 2015 sonu itibarıyla stok olarak konut kredisi kullanan kişi sayısının 2 milyonu aştığını, tercih edilen kredi dilimlerinin 75 bin TL ile 150 bin TL civarında olduğunu, vadelerin 6 yıldan 8 yıla yükseldiğini vurguladı.

Aydın, konut kredisinin en fazla kullanıldığı yaş grubunun ise 31-41 aralığında olduğunu ifade etti.

YILLIK BAZDA ORTALAMA YÜZDE 25 ARTTI

Çalışmaya göre, konut kredileri, 2009 - 2015 döneminde yıllık ortalama yüzde 25 artarak 148 milyar TL'yi buldu. Yıllık bazda ortalama reel büyüme ise yüzde 16 seviyesinde gerçekleşti.

Bankalar tarafından yurt dışından aracılık edilen krediler haricindeki konut kredilerinin, finansman şirketleri tarafından kullandırılan krediler toplamına oranı yaklaşık yüzde 9'da kaldı. Öte yandan bu kredilerin bireysel krediler içindeki payı 6 puan artarak yüzde 37’ye yükseldi. Ev kredilerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı yüzde 4’ten yüzde 7’ye çıktı. Bu oranın AB ülkeleri ortalaması, 2014 yılında yüzde 43 düzeyindeydi. 

2.1 MİLYON KİŞİ KONUT KREDİSİ KULLANDI

Konut kredisi kullanan kişi sayısı, stok olarak 2009'da 800 bin iken 2015 sonunda 2,1 milyona ulaştı. Aynı dönemde ortalama kredi miktarı da 51 bin TL’den 70 bin TL’ye yükseldi.

Kişi başına kullanılan ev kredisi miktarı, ortalama 76 bin TL’den 114 bin TL’ye çıkarken kredilerin ortalama vadesi 19 ay uzayarak 91 aya çıktı.

YORUMLAR 8
  • levent 7 yıl önce Şikayet Et
    gerçek olan geçen yıla göre ev kredisi kullanımı yüzde elli düştü.
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Kredi çekerseniz paranızdan artık bereket beklemeyin. Faiz büyük günahtır ne kadar günümüzde normalleşsede. Ev alırken caiz diye bir fetvada ne ayete ne hadise uymuyor.
    Cevapla
  • fani 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah sonumuzu hayir etsin..
    Cevapla
  • .... 7 yıl önce Şikayet Et
    ilki sonu yok faizle ev almak haramdır. gerekirse ömür boyu kirada yaşamalı insan.
    Cevapla
  • Cemal 7 yıl önce Şikayet Et
    Sakın ev vs kredisi için FAİZ'e bulaşmayın! Allah isterse maddi durum verir. O vermeyince "Faizle ev alayım" deyip haddi aşmayın.
    Cevapla
  • Mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    peki , sayın Dertli siz Hayrettin Karamanla devam edin yola , insanoğlu için bahane çok
    Cevapla
  • Dertli 7 yıl önce Şikayet Et
    ev asli ihtiyaçtır.nakit almak mümkün olmadığı takdirde -ki bu şartlarda o birikim kolay değil-krediyle almaya cevaz veriliyor.yani zaruret hali söz konusu.hayrettin karaman hoca bu hükmü veriyor.
    Cevapla
  • Tarık 7 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın. Asgari ücretle çalışana fahiş fiyattan ev satanlara da var mı bir sözün?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle