İsrail gazının Avrupa'ya taşınması için 3 senaryo

Gazlarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınma ihtimalini değerlendiren İsrailli bakan, bunun İstanbul için iyi olacağını söyledi.

İsrail gazının Avrupa'ya taşınması için 3 senaryo
İsrail gazının Avrupa'ya taşınması için 3 senaryo
GİRİŞ 01.07.2016 09:04 GÜNCELLEME 01.07.2016 09:04
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Türkiye ile İsrail arasında varılan mutabakata ilişkin açıklamalarda bulundu. Hürriyet'e konuşan Steinitz, İsrail gazının en iyi senaryoda Türkiye’ye 3 yılda gelebileceğini belirtti.

3 SEÇENEK VAR

İsrail'in Avrupa’ya gaz ihraç etmek için üç seçeneği olduğunu dile getiren Steinitz, bunları özetle şöyle anlattı: "Mısır’da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminallerine İsrail’den gidecek gazı sıvılaştırmak ve gemilerle Avrupa’ya ihraç etmek. Fakat bu pahalı bir olasılık ve paranın bir kısmı sıvılaştırma işlemine gidiyor.

KIBRIS-YUNANİSTAN HATTI

İsrail karasularından Kıbrıs’a, buradan Yunanistan’a uzanacak uzun bir denizaltı boru hattı inşa etmek. Bu da bir olasılık fakat bu çok büyük bir proje ve çok daha uzun süre alır. Denizin altından geçecek böyle bir boru hattını inşa etmek 5 ila 8 yıl sürebilir ve oldukça pahalı olur.

İSTANBUL'UN ULUSLARARASI ENERJİ MERKEZİ OLMASI..

Avrupa’ya Türkiye üzerinden gaz ihraç etmek. Burada da iki ihtimal var: Biri İsrail gazının Türkiye’ye gelmesi. Diğer ihtimal, eğer ülkeler anlaşabilirse, İsrail ve Doğu Akdeniz havzasındaki diğer gazların da Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması. Bu İstanbul’un uluslararası bir enerji merkezine (HUB) dönüşme hedefine yardımcı olabilir."

"TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ülkeleri ve halkları için gerçek bir başarı sağladıklarını dile getiren İsrail Enerji Bakanı, “Ben bu anlaşmanın 1 numaralı destekçisiydim ve tamamlanmasından büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye bizim için çok önemli. Sadece İsrail doğalgazı için bir pazar olarak değil, birçok başka nedenden dolayı. Türkiye Ortadoğu’daki en önemli, en güçlü ve etkili ülkelerden biri. İsrail’in de kendine has özellikleri ve güçlü tarafları var. Ortadoğu çok istikrarsız ve son birkaç yılda çok tehlikeli bir hale geldi. Böyle zor bir dünya ve böyle tehlikeli bir Ortadoğu varken, İsrail ve Türkiye’nin birbirleriyle konuşabilmeleri, koordine edebilmeleri ve aralarındaki ilişkiyi düzeltmelerinin çok önemli olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.

YORUMLAR 1
  • zamansız 7 yıl önce Şikayet Et
    KIBRIS VE YUNANİSTAN güzergahı israil için en iyi seçimdir
    Cevapla