Türkiye ve Rusya'yı yakınlaştıran 5 neden

Ruslar, iki ülkenin neden yakınlaştığına dair bir analiz yaptı. Analizde ülkenin parlamento binasını bile Türk şirketin yaptığı belirtildi.

Türkiye ve Rusya'yı yakınlaştıran 5 neden
Türkiye ve Rusya'yı yakınlaştıran 5 neden
GİRİŞ 30.06.2016 17:44 GÜNCELLEME 30.06.2016 17:44
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Kremlin'in gazetesi Rossiyskaya'nın kurduğu internet sitesinden Rusya-Türkiye ilişkileri analizi yapıldı. 

Paramlimanı.com'un derlediği habere göre, Russia Beyond The Headlines sitesi, Türkiye ve Rusya arasında işbirliğinin yeniden geliştirilmesinin 5 ekonomik sebebini sıraladı.

İlişkilerde bir süredir devam eden gerginliğin her iki ülkeyi de vurduğu ifade edilirken, Türkiye'nin bu süreçteki kaybının 9 milyar dolar olduğu iddia edildi.

Peki RBTH.COM'a göre nedir bu ekonomik 5 sebep?

1. RUS GAZI

Almanya'dan sonra Türkiye'nin Gazprom gazının ikinci önemli müşterisi olduğunun belirtildiği haberde, iki ülke arasındaki gerilim nedeniyle Türk Akımı projesinin durduğu ifade edildi. Ayrıca Türkiye'nin Rusya'dan azalttığı gaz talebin ardından yeni bir tedarikçi bulamadığı da iddia edildi. İki ülke arasında iki gün içinde eriyen buzların ardından Gazprom'un Türk Akımı konusunda diyalog kanallarının yeniden açılabileceği yönündeki açıklamasına da yer verildi.

2. SBERBANK ETKİSİ

Rus devletinin en değerli şirketi olan Sberbank'ın Denizbank'ı 2012 yılının haziran ayında 3.5 milyar dolar bedelle satın aldığı hatırlatılıyor.

3. TURİZM

Habere göre Rus turistler, iki ülke arasında bozulan ilişkiler ve Putin'in Türk tur operatörlerine ambargo koymasının ardından Türk otellerine bir türlü alternaitf bulamadı. Alman Kommerstant'ın analizine göre 2016 yılının mayıs ayında Rusların paket tur aramaları 2015 yılına göre yüzde 15 düştü.

Rus Tur Operatörleri Birliği verilerine dayandırılan habere göre, Rusların yüzde 20'si ise yurtdışında bir paket tur araştırmayı bıraktı. Birliğin, Türkiye ile ilişkilerin normale dönmesi durumunda eski rakamların hızla yakalanacağı yönündeki açıklamasına da haberde yer verildi.

4. MEYVE - SEBZE TİCARETİ

Jet krizinden sonra Rusya Türk tarım ürünlerine ambargo uygulamaya başladı. Uzun süredir Rusya'nın en büyük tarım ürünleri tedarikçilerinden biri olan Türkiye'nin ambargonun ardından 2015 yılının ilk dört ayında yapılan 274.6 milyon dolarlık ithalat 2016 yılının aynı döneminde sıfıra indi. Rakamların kaynağı olarak ise Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı gösteriliyor.

RUS PARLAMENTOSONU BİLE TÜRKLER YENİLEDİ

Elbette haberde dikkat çekilen en önemli nedenlerden biri olarak Türk inşaat şirketlerinin Rusya'da yaptığı mega projeler gösteriliyor. Enka'nın Rus Parlamento Binası'nı yenilediği, Rönesans İnşaat'ın Gazprom'un Saint Petersburg'taki ofisini yaptığı hatırlatılıyor.

Ayrıca Kommersant gazetesinin analizine de yer veriliyor. Buna göre Türk müteahhitlerinin Rusya'dan elde ettiği yıllık toplam gelir 773 milyon dolar. İlişkilerin bozulmasından sonra Türk müteahhitlerin sadece mevcut projeleri dema ettirme imkanı bulabilidiği ve yeni proje alamadığı belirtiliyor.

YORUMLAR 10
  • yalan 7 yıl önce Şikayet Et
    dünyanın tek derdi para olduğu için , ilişkilerin normala girmeside olağan bir durum , hatta geç bile kalındın...
    Cevapla
  • Fani 7 yıl önce Şikayet Et
    Rusyada dunden razi gevsetti civatalari aninda. Turkiye ozur dilemeden olmaz dediler erdogan olen pilotun ailesine uzgunuz dedi. Putin hemen kisitlsmalari kaldirdi. Komiksin putin
    Cevapla
  • hayati 7 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye de rus halkinin cok ziyaret ettigi yere kilise yapalim ihtisamli olsun.hatta iseviler museviler ve muslumanlar icin ayni sehrin iyi bir yerine 3 nude yapalim bu samimi olarak hem Allah katinda makbul hemde dunyaya mesaj olur turkiye butun din ve inanislara iyi davraniyor olmalidir.
    Cevapla
  • birisi 7 yıl önce Şikayet Et
    Kilise yapmanın önünde engel yok. Rusya'da yapılacak camilerin parasını her Cuma İstanbul'da topluyorlar. İhtiyaçları varsa cemaatleri toplanır yaparlar.
    Cevapla
  • hakkari 7 yıl önce Şikayet Et
    yaw hakikaten çok komiksizinz neyse buna inanan da vardır
    Cevapla
  • sen sus 7 yıl önce Şikayet Et
    sen sus cok konusma, mide bulandirici topluluk sizi gidi..
    Cevapla
  • Ahm 7 yıl önce Şikayet Et
    Uçağı vurduk yetmedi mi sana mehmet
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle