İsrail ile normalleşme sonrası ilk adım orası

İsrail ile Türkiye arasında 4.5 milyar dolar seviyesindeki dış ticaret hacminin anlaşmayla 7.5 milar doları aşması muhtemel.

İsrail ile normalleşme sonrası ilk adım orası
İsrail ile normalleşme sonrası ilk adım orası
GİRİŞ 28.06.2016 06:42 GÜNCELLEME 28.06.2016 06:47
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İlk somut gelişme ise TOBB’un öncülüğünde başlatılar Cenin Sanayi Bölgesi’nin temelinin atılması olacak. 

İSRAİL’le Türkiye arasında ilişkilerin normalleşmesi, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de olumlu yansıyacak. 2010 yılında yaşanan Mavi Marmara olayı sonrasında da ticaretteki ivme korunmuştu. Şu an için, İsrail Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ilk 20 ülke arasında bulunuyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesiyle, halen 4.5 milyar dolar seviyesinde bulunan ticari ilişkilerin birkaç yıl içinde 7.5 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor. İlişkilerin normalleşmesinin ilk somut sonucu ise, Cenin Sanayi Bölgesi’nde görülecek. 

TEMEL İÇİN HAZIRLIK

Cenin Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım da açıklama yaptı ve “Cenin’deki sanayi bölgesinin yapımına hız verilmesi yine bu mutabakat çerçevesinde mümkün hale gelecek” dedi. Çalışmaları hızlanacak olan sanayi bölgesi, 2005 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünü yaptığı ve İsrail ile Filistinodalarını bir araya getirdiği Ankara Forum sürecinde ortaya çıktı. TOBB, bu fikri geliştirmesi ve projeyi yürütmesi için TOBB Barış için Sanayi (TOBB-BiS AŞ) iştirakini kurdu. TOBB-BİS, Batı Şeria’daki sanayi bölgesi arazisinin kamulaştırılması için 10 milyon doları Filistin Devleti’ne 2014 yılı içinde ödedi.

TOBB-BİS’in hazırlattığı Cenin OSB Master Planı, Mayıs 2016 tarihinde Filistin tarafından onaylandı. Ayrıca yaklaşık 2 milyon dolarlık ek yatırımla, arazinin çevresi düzenlendi ve tel çit örüldü. Böylece 1995 yılında Alman ekiplerce başlanan fizibilite çalışmasından 20 yıl sonra, Cenin OSB sahasına ilk kazma vurulmuş oldu. Şu anda da, Cenin OSB’nin idari binasının temeli için hazırlıklar yapılıyor. Yapılan hesaplara göre, Cenin OSB tam işler hale gelince Filistinlilere 5 bin direkt ve 10 bin dolaylı istihdam imkanı sağlayacak. Filistin’in ABD ile olan Serbest Ticaret anlaşması da, özellikle ABD’ye ihracat yapma hedefinde olan Türk şirketleri için projeyi çok değerli kılıyor. Aynı şekilde, Ortadoğu pazarına ihracat yapan üreticiler için, Hayfa Limanı’na 40 kilometre, Ürdün sınırına 50 kilometre uzaklıkta olan Cenin OSB’nin lojistik açıdan önemli avantajları var.

YORUMLAR 2
  • Nur 7 yıl önce Şikayet Et
    tekrardan düşmana sarıldığımıza göre ekonomi uyarı sinyalleri veriyor ciddi manada
    Cevapla
  • kakao 7 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomi kotu durumda herkes mutsuz birsey yapmak lazimdi
    Cevapla