Emekliye promosyon ödemesi ne zaman yapılacak?

Emekliye promosyon bayramdan önce verilecek mi? Milyonlarca emeklinin merakla beklediği promosyon tarihi belli oldu. İşte son durum...

Emekliye promosyon ödemesi ne zaman yapılacak?
Emekliye promosyon ödemesi ne zaman yapılacak?
GİRİŞ 14.06.2016 14:21 GÜNCELLEME 15.06.2016 08:03

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren banka promosyonu için pazarlık çalışmaları halen devam ediyor. Peki emeklilerin promosyon tarihi ne zaman olacak?

Pazarlıkların sonuna yaklaşılırken emeklilere promosyonda edinilen son bilgiye göre bankalar, "3 yıl için 600 lira civarında ödeme yapabiliriz" diyor. Ancak bu teklife Sosyal Güvenlik Kurumu sıcak bakmıyor.

SGK'nın bu rakamın 900 liraya çıkarılmasını istediği belirtiliyor.

Bankaların teklifi yükseltmesi bekleniyor!

Yeni görüşmede bankaların teklifini yükseltmesi, anlaşmanın da Ramazan Bayramı'na kadar yapılması bekleniyor. Anlaşmanın sağlanmasının ardından, SGK bankalar ile protokol imzalayacak ve emekliler için promosyon dönemi başlayacak. Emekliler anlaşılan tutarı 3 yıllık dönem için alacak.

Promosyon için emekliye kredi kartı ve kredili mevduat hesabı gibi şartlar sunulamayacak. 3 yıllık ödemenin peşin olarak tek seferde mi yapılacağı, yıldan yıla 3 eşit taksitte mi verileceği anlaşmanın sonuçlanmasıyla belli olacak.

Bu süre içerisinde emeklinin promosyonu aldığı bankayı değiştirmemesi gerekecek.

EMEKLİYE PROMOSYON NE ZAMAN VERİLECEK?

Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu emekliye promosyon ne zaman verilecek soruları üzerine 2016 yılı için bankalarla pazarlık yapacaklarını söyledi, "Özel bir bankayla 4-5 aylık bir anlaşma yapıldı. Bu beklentileri ne derece karşılayacak ona bakacağız. Bankalar Birliği ile toplantılar yaptık. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bankalarla görüşmelere başladı. Kıran kırana bir pazarlık olacak diye düşünüyorum. Bu süreçten inşallah emeklilerimiz istifade eder." dedi.

Soruları yanıtlayan bakan emeklilerin mevcut olan haklarının da menfaatlerine uygunluğu göz önüne alınarak bankalarla işbirliği imzalarının atıldığını söyledi. Soylu'nun sözlerinden sonra emekliye promosyon ne zaman ödenecek sorusunun gündeme getirildi. Fakat henüz belirlenen kesin bir tarih yok. Hem görsel hem de yazılı basında yer alan haberlerden dolayı bakan, kamu ve özel banka yöneticileri ile görüştüklerini ve böyle bir promosyon talep ettiklerini ifade etti.

Promosyonlar, emeklilerin 13. maaşı gibi olmalıdır. Çünkü bankalar maaş ödemelerinden muazzam kar elde etmektedirler. Promosyon ise bankaların bu kazancın cüzi bir kısmını, maaş sahibine vermeyi kabul etmeleridir. Yani her emekli promosyonu 13. maaş olarak almalıdır. Henüz çok erken olmakla birlikte sayın bakanın böylesi bir açıklama yapmış olmasını olumlu buluyoruz. Umarız bunun gereği bir an önce yapılır ve milyonlarca emekli bir kez daha hayal kırıklığı yaşayamaz. Kuşku yok ki, bu günkü aşamayı yıllardır verdiğimiz mücadelenin haklılığını göstermesi bakımından oldukça önemsiyoruz." dedi.

Bakanlık kaynakları "3 yıl süreyle bir emeklinin maaşının aynı banka tarafından ödenmesindeki taban fiyatı belirlemeye çalışıyoruz. Bankalar kıyasıya rekabet etse de bizim amacımız emeklinin 1 lira daha fazla promosyon alabilmesi için pazarlık sürecini yönetmek. Bunun için asgari bir rakamı belirleyip üzerindekini bankaların kendi arasındaki rekabetine bırakmak." şeklinde açıklandı.