Fed'ten kritik faiz açıklaması

Powell, Washington'daki Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsünde yaptığı konuşmada faiz artışını destekleyen mesajlar verdi.

Fed'ten kritik faiz açıklaması
Fed'ten kritik faiz açıklaması
GİRİŞ 27.05.2016 01:41 GÜNCELLEME 27.05.2016 02:11

ABD Merkez Bankası (Fed) Guvernörü Jerome Powell, Fed'in bir sonraki faiz artışının çok yakında olabileceğini belirterek, "Gelecek verilere ve risklere bağlı olarak bir sonraki faiz artışına çok yakında gidilmesi uygun olabilir" dedi.

Powell, Washington'daki Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsünde  yaptığı konuşmada faiz artışını destekleyen mesajlar verdi.
 
ABD ekonomisinin finansal krizden bu yana yüzde 10 büyüdüğüne ve  işsizlik oranının yarıya indiğine işaret eden Powell, iş gücüne katılım oranında  son dönemde görülen artışın da sevindirici olduğunu dile getirdi.
 
Fed'in para politikasını belirleyen FEDeral Açık Piyasa Komitesinde  (FOMC) kalıcı oy hakkı bulunan Powell, ayrıca ilk çeyrekte yüzde 0,5'te kalan  büyümenin yılın ikinci yarısında yüzde 2 -2,25 civarına yükseleceği öngörüsünde  bulundu.
 
"Faiz artışına çok yakında gidilebilir"
 
Doların ve petrol fiyatlarının genel olarak mevcut seviyelerinde  kalması halinde enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşacağı beklentisini de paylaşan  Powell, "Eğer gelecek veriler, bu beklentileri desteklemeyi sürdürürse, politika  faizini kademeli olarak yükseltmeye devam edilmesinin gerekeceğini düşünüyorum.  Bir sonraki faiz artışına, gelecek verilere ve risklere bağlı olarak çok yakında  gidilmesi uygun olur." diye konuştu.
 
Powell, öte yandan, İngiltere'de 23 Haziran'da yapılacak AB  referandumu, mülteci krizi, Çin, Brezilya, Rusya ve Venezuela gibi ülkelerdeki  sorunların küresel ekonomi için risk teşkil ettiğine işaret etti.
 
Çin'de uygulamaya konan ekonomik teşviklerin büyümeyi kısa vadede  destekleyebileceğini belirten Powell, bunların uzun vadede ise ihracata dayalı  büyümeden iç talep ve yatırıma dayalı büyümeye geçişi yavaşlatabileceği  uyarısında bulundu.
 
"Brexit oylaması Fed'in daha dikkatli olunmasını gerektiyor"
 
Powell, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının (Brexit) sistematik bir risk  yaratıp yaratmayacağı sorusuna, "Bence sistematik bir olaya bakmıyoruz fakat  Brexit oylaması, Fed'in para politikasında daha dikkatli olmasını gerektiren bir  faktör" yanıtını verdi.
 
Fed Guvernörü Powell'ın bu yorumu, 14-15 Haziran tarihlerinde  gerçekleşecek FOMC toplantısında Brexit riski nedeniyle beklemede kalınabileceği  beklentisini yükseltti.
 
"Piyasalar, Yellen'i bekliyor"
 
Piyasalar, şimdi Fed Başkanı Janet Yellen'in yarın yapacağı  açıklamalara odaklandı.
 
Yellen, Massachusetts eyaletindeki Harvard Üniversitesinde  düzenlenecek ödül töreninin ardından üniversitenin önde gelen ekonomi  profesörlerinden Gregory Mankiw'in sorularını yanıtlayacak.