Türkiye'de bahar Rusya'da kış

Uluslarası kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Fitch Türkiye'nin büyümesine dair olumlu açıklamalar yaparken Rusya için durum tam tersi.

Türkiye'de bahar Rusya'da kış
Türkiye'de bahar Rusya'da kış
GİRİŞ 26.05.2016 15:30 GÜNCELLEME 26.05.2016 15:45
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Yunus Emre Kabaoğlu / Haber7

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor's ve Fitch Ratings, Türkiye raporlarını yayınladı. Bu iki kuruluş Türkiye ekonomisinin daha da büyümesini beklerken, Rusya tarafından art arda itiraf gibi açıklamalar geliyor.

S&P, tüketicilerin Türkiye ekonomisini desteklediğini söyleyerek, ''Tüketiciler bir kez daha Türk ekonomisini güçlendiriyor.'' dedi.

S&P'NİN '3.4' DEDİ

Büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3.4 olarak açıklayan kuruluş, enflasyonun da düşmesini bekliyor. S&P, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 8, 2017'de ise yüzde 7 olarak açıkladı. Türkiye'de enflasyon 2015 yılında yüzde 8.81 olurken, Merkez Bankası 2016 sonu tahminini yüzde 6.5 olarak duyurmuştu.

- İşsizlik de düşer

ABD merkezli kuruluş işsizlik oranında da düşme bekliyor. İşsizlik oranı geçen yıl yüzde 10.3 şeklinde açıklanmıştı. S&P bu yıl Türkiye 10.1, önümüzdeki yıl ise 9.9 şeklinde bekliyor.

'SURİYELİLER EKONOMİYE YARADI'

Öte yandan kuruluş, sermaye harcamaları ve ihracat durgun seyrettiği konusunda uyarırken, Türkiye'ye iltica edenlerin de ekonomiyi desteklediğini ifade etti.

FITCH'İN TAHMİNİ

Fitch Rating de Türkiye raporunda büyüme beklentisini bu yıl 3.5, 2017 için 3.6 olarak açıkladı. Kuruluşun enflasyon tahmini isi 2016 için 8.2, 2017 için 7.7 oldu.

DEVLETİN ZİRVESİNDEN İTİRAFLAR

Rusya cephesinde ise durum hiç parlak değil. Devlet başkanı Putin yeni kaynaklar bulunmaması halinde ülkedeki büyümenin 'sıfır' olarak kalacağını söyledi.

Rusya Kalkınma Bakanlığı da, daha önce yapmış olduğu açıklamada, petrol fiyatları 50 doları aşsa dahi yüzde 5'lik büyümeyi yakalamanın imkansız olduğunu ifade etti. Üstelik 'kabul edilemez' denilen yüzde 2'lik büyümenin bile ileriki yıllarda yakalanabileceği belirtildi.

- 'Paramız yok'

Ülkenin içinde bulunduğu krizi itiraf eden bir diğer yönetici de başbakan Medvedev oldu. Medvedev, emekli bir kadının kendisinden zam istemesi üzerine 'Şimdilik paramız yok' şeklinde cevap verdi. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • trs 7 yıl önce Şikayet Et
    bu tür karşılaştırmalar doğru değil bence petrol 100 doları aşarsa tersi olacak
    Cevapla
  • Mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    Günün esprisi bu haberin başlığı
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    S&P nin Türkiyeden haberi yok galiba. işler kaç aydır durmuş, yada yerinde saıyor durumda herkes cepten yiyor. ne zaman açılacak piyasa.
    Cevapla
  • pkksavar 7 yıl önce Şikayet Et
    kazandıklarını ye. işler açılınca biriktir. eski günleri unutma. haline şükret. ararsın sonra...
    Cevapla